golsa
Pozdravljeni,
imam probleme s scitnico, saj sem opazila manjso golso. Potem, ko sem po napotilu osebne zdravnice dala kri v preiskavo, je bilo ugotovljeno, da ni vse Ok, ker da scitnica deluje premalo.
Kaj to pomeni?
Splosna zdravnica pravi, da bi lahko slo za vnetje, vendar pa imam v izvidu splosnega krvnega pregleda raven levkocitov v mejah normale = 5.9. A bi se tako vnetje poznalo na krvni sliki?
Ali je mozno, da gre za pomanjkanja joda?
Moja prehrana je namrec vecinoma nesoljena, brez mesa, veliko svezega sadja in zelenjave.
Nekako skoraj istocasno mi je zaostala menstruacija in sem jo dobila kaksnih 10 dni kasneje kot ponavadi, ali je to v povezavi s scitnico?
Jutri grem na pregled k tirologu, pa me zanima se to, kaksne preiskave me cakajo in kaksen prakticen nasvet, ce lahko sama s kakrsnimkoli dejanjem (prehrana, gibanje, …) vplivam na to, da se stanje prej normalizira.
Ali se lahko nemoteno rekreiram? Vsak dan namrec vozim kolo, kaksno urco.
Se opravicujem za mocno laicna vprasanja, ampak prvic se srecujem s tezavami te vrste.
V napreh hvala za vas odgovor.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas najverjetneje za Hashimotov tiroiditis (avtoimunsko vnetje žleze ščitnice), ki je najpogostejši vzrok za premajhno delovanje ščitnice. Gre za avtoimunsko vnetje v žlezi in raven belih krvničk (levkocitov) je navadno normalna, prav tako sedimentacija in CRP. Pomanjkanje joda ni vzrok za pojav bolezni, temveč gre predvsem za genetsko naravnano nagnjenje, k avtoimunskim boleznim. Nereden menstrualni ciklus je včasih lahko posledica premajhnega delovanja ščitnice.
Pregled pri tirologu zajema kliničen pregled, ultrazvok ščitnice in odvzem krvi.
Hipotirozo zdravimo z dodajanjem ščitničnih hormonov. Za rekreacijo ni posebnih zadržkov.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
pri meni pa so ugotovili povečano T4, rahlo pretirano delovanje ščitnice (prevelika aktivnost) že pred 6 leti. Poleg tega so mi 4 leta nazaj diagnosticirali tvorbo – cisto na ščitnici. Velika je bila 3 cm. Zadnje čase občutno raste in kamlu grem spet k tireologu. Menim, da sega precej v ozadje, pritiska na glasilke, povzroča mi hripavost, težko požiranje, veliko kašljam, izločam zgoščeno sluz, itd. pa tudi povsem fizično čutim pritisk pri določenem položaju glave.
Izvidi (histološki) so bili bp, z veliko verjetnostjo tvorba ni maligna.
Pred dobrim tednom sem na dopustu srečala žensko z veliko brazgotino na vratu: cisto so ji morali operirati kar 2x, v presledku pol leta. Njena zgodba je moji zelo podobna: zanemarila je ščitnico in preglede, in ko je po 4 letih le prišla v ambulanto, so ugotovili, da je bula velika kar 7 cm in da večina tvorbe ni v sprednjem vidnem polju!!! Zdaj je prestala 2 operaciji, doživljenjsko je obsojena na jemanje tablet, ščitnice nima več.
Zelo me je prestrašila tudi zato, ker so doslej vsi njeni izvidi (biopsija, histološki odvzem) potrjevali, da je cista bp. – da je benigna, zdaj pa so v tkivu odkrili rakave celice!!! (po popolni odstranitvi ščitnice). Zakaj dajejo preiskave lažne rezultate?? Kaj, če se isto dogaja meni?
Skrbi me naslednje:
1. Kako naj vem, da bom dobro prenesla splošno anestezijo? Še nikoli je nisem imela, kaj če sem med tistimi nekaj odstotki, ki so nanjo alergični (lahko celo umrejo??!)?
2. Nimam časa za okrevanje. Ker sem svobodnjak, prihodki niso visoki, privarčevano nimam nič, in sem odvisna le od same sebe, je zame vsako bivanje v bolnici in prekinitev dela veliko finančno breme.
3. Bojim se, da bi ostala brez glasu, če bo kirurg površno opravil svoje delo!
4. Kaj, če npr. izbruhne vojna ali splošno pomanjkanje in ni za dobiti tablet za hormonsko ravnovesje? (nadomestne ščitnične hormone)? To je enako smrtni obsodbi!
5. Skrbi me tudi estetski videz mojega vratu po operaciji.
Vem, da moram nujno opraviti s tem, vendar imam 1001 pomislek, zaradi katerih tudi že tako dolgo odlašam s ponovnim pregledom v ambulanti za ščitnico na PK.
Hvala,
zaskrbljena
Spoštovani!
Glede na to, da vam cista raste in povzroča težave (hripavost, težave pri požiranju…), je vsekakor potreben ponoven obisk pri tirologu, ki bo opravil preiskave in se odločil glede zdravljenja.
Pri cisti je včasih možno izvesti izpraznilno punkcijo ali sklerozacijo. Tudi če bo potrebna operacija ni pretiranega razloga za preplah. Anesteziologija je danes samostojna znanost in pri sami anesteziji ni pričakovati hujših zapletov. Pri operaciji ciste navadno odstranijo polovico ščitnice v kateri se cista nahaja. Bolnišnično zdravljenje navadno traja dan ali dva. Sprememba glasu oziroma hripavost se lahko pojavi po operaciji, pri izkušenemu kirurgu je ta zaplet pričakovati v približno 1%. Glede na to, da navadno odstranijo polovico ščitnice, je sicer potrebno trajno jemanje nizkega odmerka tiroksina, ki pa je zelo poceni in dosegljivo zdravilo. Glede estetskega videza pa je oteklina (bula) na vratu pogosto bistveno bolj moteča. kot majhna pooperativna brazgotina.
Lep pozdrav!