Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina gnojni čepi

gnojni čepi

Lepo pozdravljeni!

Stara sem 24 let. Približno 2 leti opažam, da se mi v grlu kar pogosto pojavljajo gnojni čepi. Ti so zelo moteči. Prvič dražijo me v grlu kar nekaj dni preden jih izgrgram ali sami odpadejo, drugič pa zaradi groznega zadaha iz ust. Lansko poletje sem opazila tudi to, da me je takrat, ko sem imela čep v grlu, močno bolelo zapestje in potem čedalje bolj cela dlan. Ko sem ga lahko izpljunila, me je roka drugi dan že manj bolela. Tudi prebrala sem, da kronični gnojni čepi lahko povrzročijo take težave in še hujše. Opažam tudi to, da po jemanju antibiotika približno 2-3 mesece s čepi nimam težav, potem se znova pojavljajo. Pridejo obdobja, ko v enem tednu izpljunem tudi po 3 čepe. Najprej sem jih imela samo v desnem mandeljnu, zdaj tudi v levem. Najprej so se mi pojavljali tako, da sem jih lahko v ogledalu videla (prav v luknji-razbrzdanem mandeljnu), zdaj se mi pojavljajo malo bolj globlje. Po grgranju in izpljuvanju, se mi odvali vedno več teh čepov in zdaj mi je to že prav nagravžno, sploh tisti zadah po gnilem. SAj konc koncev so to ostanki hrane, ki gnijejo v luknjah v mandeljnih, po možnosti pa se lahko naselijo tudi bakterije in potem je grlo še boleče. Ja še to – odkar imam čepe me grlo občutno manjkrat boli. Ko sem začutila bolečino v grlu, se mi je potem drugi dan pojavil čep, tega sem naslednji dan že lahko izgrgrala ven, in grlo me ni več bolelo. Kako se jih lahko dokončno rešim? Po posebnem pregledu so ugotovili da vnetje še ni tako kronično, da bi morali odstraniti mandeljne. Zadnje čase pa se mi pojavljajo še afte prav v grlu ali na mandeljnu. To je pa grozno boleče in se bolečina razvije tudi v uho. Pri vsem tem torej pri čepih in aftah nimam povišane temperature, tako da mi je osebni zdravnik rekel, da nimam potem kaj skrbeti. Meni pa je to strašno moteče. Kaj mislite vi?

Hvala za odgovor, Maja

Pogovorite se z otorinolaringologom, morda pride v poštev operacija (odstranitev tonzil), posebej če se gnojne angine ponavljajo in ker obstaja tudi sum, da se vam začenja revmatično vnetje sklepov (reakcija ne beta hemolitični streptokok, ki je pogosti povzročitelj angin), lahko pa se pojavijo tudi druge težave, zato ne odlašajte, zadevo sanirajte čim prej, taka gnojna žarišča v telesu niso nikakor koristna.

Spoštovani!

Tudi jaz imam podobne probleme kot Maja, tudi predvsem na desnem mandlju, občasno tudi na levem, in mi je en zdravnik odgovoril, da če ni vnetij (akutnih…) in če stvar miruje, da ni potrebno odstranjevati. Namreč nimam tipičnih vnetij z vročino, bolečinami itd., ampak samo te čepke na desnem mandlju (npr.po en v votlini-brazgotini, ki je že nastala od tega) in nobenih drugih težav glede tega. Angine pravzaprav imam zelo redko, skoraj nikoli, le tu in tam kak blažji prehlad – en na leto ali še to ne. Tu in tam se sicer nadaljuje v bronhitis in traja nekoliko dlje, in zanima me, ali ne bi z odstranitvijo mandljev (morda nepotrebno?) še bolj zakomplicirala zadevo in “odprla” pot bakterijam globlje v pljuča, ko jih pa zdaj ustavijo mandlji? Pravijo namreč, da danes ni več preveč priporočljivo odstranjevanje mandljev, če ni res nujno (nekoč so jih odstranjevali pogosteje) – kako pa vemo, kdaj je res nujno? A jih je torej treba odstraniti samo zaradi trajnih čepkov, tudi če ni drugih težav in nobenih bolečin?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Teja

To je res, tisti, ki nimajo mandljev navadno ne zbolijo za angino temveč za traheitisom, ki dlje traja in povzroča neprijeten, dražeč kašelj. Presojo, mandlji ven ali ne, prepustite otorinolaringologu, če se namreč infekcije vrstijo ena za drugo lahko konstantno žarišče v mandljih povzroča bolezen tudi na drugih sistemih (sklepi, ledvice, srce) v tem primeru pa je odstranitev vsekakor potrebna.

New Report

Close