Gnojna ranica in še kaj
Pozdravljeni!
Pri 15m sinu že nekaj časa (3 tedne) opažam gnojno ranico na kolenu z malo rdečine okoli. Večkrat sem mu jo odprla, da se je gnoj izcedil in namazala z antibiotičnim mazilom, a se celi zelo počasi. Poleg tega jemlje per os kortikosteroide in vem, da se rane celijo počasi. Imam nekaj vprašanj.
1. Ali so tovrstne rane zanj nevarne zaradi tetanusa, proti kateremu še ni bil cepljen in zaradi kortikosteroidne terapije tudi ne sme biti? Ta bo še nekaj časa trajala.
2. Slišala sem za neke primere, ko pri gnojnih ranicah pridejo bakterije čisto do sinovialne ovojnice. Kako je s tem? Ranica je malo pod kolenom.
Še eno vprašanje z drugega področja. Naj na kratko povzamem bistvo. Sine ima že 11m kronično drisko in smo vodeni na gastro odd. Diagnoza potrjena (eozinofilni enterokolitis). Med 7m izključnim hranjenjem z Neocatom smo imeli ves čas drisko (sluzasta, mikroskopsko opazna kri). Le nekaj krat je bil razlog črevesna infekcija (kalici, astro, mali okrogli virusi). Po ponovni endoskopiji ugotovijo nespremenjeno stanje glede na prvo. Predpišejo nam kortikosteroid, ki ga že 3m uživamo. Pri znižanju odmerka iz 2mg na 1mg pri poskušanju ukinitve zdravila se ponovno pojavi driska. Enako pri dveh poskusih.
Zaradi perianalne fisure posumijo na streptokokni dermatitis, ki je tudi potrjen (S.agalaciae in patološka E.coli+++). Dermatolog predpiše 3-tedensko zdravljenje z antibiotikom (ne vem še katerim). Sama se na smrt bojim sinove reakcije na antibiotik. Bojim se poslabšanja driske in dviga odmerka kortikosteroida. Imate kakšne izkušnje s tovrstnimi primeri?
Pa še tale streptokok B. Kako se kaže pozna oblika streptokone okužbe pri otroku? Namreč, moja hipoteza je taka: sin ima že od 5t starosti težave s hudimi krči, ki so se pojavili po vsakem obroku in so se s starostjo stopnjevali. Rojen je bil v 35t 1/7 brez pojasnjenega vzroka. Brisa mi takrat niso jemali, sedaj pa sem v 31.t in je +. Ali je mogoče, da gre za to?
Hvala in lep pozdrav,
Nataša
Tetanus nastane pri poškodbah, pri ranah, ki so umazane z zunanjimi snovmi (prah, zemlja, zarjaveli žeblji…). Vaša rana zagotovo ni sumljiva za tetanus, niti se ne more tetanus kar tako “razviti” iz tega kožnega gnojenja.
Ker opsijete tudi gnojni rano na anusu in potrjeno streptokokno okužbo, je zelo verjetno, da je tudi gnojenje na kolenu istega vzroka. Potrebno bi bilo vzeti bris rane, da se določi vrsta bakterije.
Antibiotik je vsekakor potreben in kotikosteroid zraven kakšnega posebnega meddsebojnega vpliva nimata. Saj dermatolog pa verjetno tudi ve, da otrok jemlje kortikosteroide. Alergijske reakcije seveda ni mogoče izključiti, vendar je antibiotik v tem primeru pač potreben.
Da bi neka bakterija povzročala kronično ali tako zapoznelo klinično sliko je malo verjetno, bi pa svetovala testiranje imunskega sistema (določitev protiteles razredov G, M in tudi A) ter izključitev imunske pomanjkljivosti.
V glavnem me ne skrbijo interakcije med antibiotikom in kortikosteroidom, ampak sinov odziv na antibiotik. Bolj v smislu, a os pet driska, ali ne.
Ja, dermatolog je seznanjen s sinovimi težavami in zdravili, ki jih jemlje. Najbolj zanimivo je to, da je ravno ta zdravnik tisti, ki je povedal, koliko izkušenj ima z otroci, ki pridejo z gastro težavami, imajo debele kartoteke in pojasnjeno diagnozo z endoskopijo. Pa se na koncu izkaže, da je streptokokni dermatitis tisti, ki je delal vso to škodo.
Res pa je bila ugotovljena imunska pomanjkljivost, a je bila na zadnejm testiranju (3m nazaj) OK.
Hvala,
Nataša
Driske po antibiotiku na splošno ni mogoče izključiti. Upajmo, da je ne bo:=)
Ja, verjamem za streptokokni dermatitis, vendar je o tem tako malo literature. Je pač naloga strokovnjakov terciarnega nivoja, da nas o tem poučijo. Dejansko pa se mi na osnovnem noviju učimo iz odpustnic, škoda za otroke.
Mislim, da bo antibiotik pozdravil tako vnetje ob anusu kot rano pod kolenom. Če je namreč imunski sistem kompetenten, bi to moralo zadostovati.
Pozdravljena.
Imam vpraṣ̌anje na temo celnenja ran pri otroku. Pri sinu (3 leta) opažam, da se mu rane celijo zelo poč̣asi. Pred nekaj meseci je padel na bok in se malo bolj globoko popraskal na boku. Rana se je celila, potem smo ṣ̌li na morje, kjer se je malo zagnojilo. Trajalo je ṣ̌e kakṣ̌en mesec, da se je rana potem zaprla in popolnoma zacelila. 2 tedna nazaj na morju se je malo odrgnil na nartu (niti ne vem kje). Na zač̣etku je bilo okrog rane zelo rdeč̣e, potem se je po nekaj dneh rdeč̣ina umirila. Naredila se je krasta, ki se ṣ̌e danes ni zacelila. Mislite, da me mora to laj skrbeti? Ali je lahko to posledica kopanja v morju? Bi bilo bolje, da o vsem teme obvestim tudi pediatra? Drugač̣e nima nobenih kronič̣nih obolenj. V prvih mesecih po rojstvu je imel nevtropenijo, ki je izvenela. Lansko leto je bil zelo veliko bolan, ker je vstopil v vrtec. Vsak drugi teden je bil prehlajen, 7x vneta uṣ̌esa, norice, bruhanje,… Durgač̣e pa je zdrav, jeṣ̌č̣ in razigran.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav.
Če se rana kar naprej moči, praska, odstranjuje krastica, potem se slabše celi., Tisto, kar se na zraku zaceli, se v vodi ponovno rzagradi in rana je skoraj enaka kot je bila npr. včeraj. Če pa bi se to dogajalo tudi jeseni, ko ni vsakodnevnega kopanja in boste videli, da se otrok ne praska in odstranjuje krastice, se pa rana vname-zagnoji, obvestite pediatra.