Gnojna angina ali afte?
Pozdravljeni!
Iskalnik sem uporabila 🙂
http://med.over.net/forum5/search.php?46,search=gnojna+angina,page=3,match_type=ALL,match_dates=365,match_forum=THISONE
Toda vseeno nisem dobila pravega odgovora.
Prisli smo od P, kjer je postavila diagnozo gnojna angina,da pa naj opazujem,usta,ce se poajvijo beli mehurcki.Brisa ni vzela.Dobil je ospen na 8ur pol zlicke,v lekarni so rekla,da je potrebno popit celo steklenicko do konca.
Znaki pa so:
vceraj popoldan je zacela narascati T,prisla do 38,5 po deveti uri je acela padati.Cez noc ni bil vroc,trenutno ima 37,2.K P smo sli,ker sem v blizini grla opazila bele krogece,mehurcki niso bili,je podobno kot poceni mehurcki.Zdaj sem mu pa opazila se na eni strani jezicka ob strani tudi taksne bele.sKRAT JE STAR 21MESECEV,SE SE DOJI AMPAK VCERAJ ZVECER IN PONOCI JE JOKAL ZA ZIZO,NI PA ZIZAL AMPAK se samo stistnil k njej,da je spal naprej. ( se opravicujem za velike crke vmes).Trenutno je ribice (suha varianta kot bobi palcke)druga pa trenutno noce.
In sedaj sem resnicno v dilemi dam antibiotik,se pocakam oz kaJ BI??? Res me zanima vase mnenje na opisano :(?
Hvala za vas odgovor ze vnaprej!
LP
Dopolnim lahko,da vrocine sploh nima vec.Joka veliko,kaze na usta….Kolikor sem alhko opazila ima zdaj tisto na eni strani jezicka vecje,ampak ne morem dobro videti ali je mehurcek ali razjeda.Na drugi strano iob strani jezicka pa tudi vidim male pikice bele.
Ce bo slo slucajno za fate in ne za angino kaj v tem primeru pomaga :((?
Če je to nekaj takega:
http://www.stetoskop.info/pics/9/1219/thumbnails/150×150/stomatitis.jpg
http://www.medscape.com/content/2003/00/45/74/457481/art-pn457481.fig1.jpg
gre za slinavko (aftozni stomatitis), kjer Ospen ne bo pomagal. Priporočamo samo blaženje z Gingigelom ali Calgelom.
Malo so podobne tem,ampak nimajo rdecine okoli.Na jezicku izgleda kot bela razjeda.
Gremo jutri dopoldan se k nasi P,da vidimo kaj bo povedala.Ospen je v hladilniku in cakam kaj bo bo jutri povedala P.Je pa res,da bolj kot razmisljam huje mi je…Ker ce pa vseeno gre za angino potem bi mali ze obil 3doze do jutrisnjega pregleda pa mu jaz zdaj daljsam agonijo.Popoldan je v sebe spravil se nekaj teh ribic,malo sladoleda,pa malo poli klobase-Ko je namesto vode poskusil sok je takoj bil jok in stok-Potem je sanprej dobival samo vodo,sok smo skrili –
A za gnojno angino je moznost,da je samo en dan vrocina pa taksni izpuscaji po jezicku tudi?
Pri streptokokni angini definitivno ni aft v ustih, vročina pa je običajno vsaj dan, dva ali več. Angino imamo čas zdraviti tudi 10 dni po začetku, ker dejansko preprečujemo dolgoročne neudogne komplikacije, angina bi se že sama pozdravila. Torej ni treba imeti slabe vesti, če boste čakali do jutri.
Sok je kisel in afte zelo bolijo pri ućivanju slanega, kislega.
Da vam porocam…Danes smo sli k nasi P in je dala pregledat tudi kri,bezgavk ni imel povecanih.Izvid je pokazal na virozo,tako,da ospena ne potrebujemo.Je pa rekla,da naj bi slo za slinovko ali afte,s tem,da se ji je zdelo,da ima zraven se malo bolj oblozen jezik in je predpisala se daktarin.Pa volatren svecke,da mu naj bi pred hranjenjem dala polovicko.Danes ponoci se je zbujal na uro-dve in je zelel piit,tako,da je kar nekaj vode spil ponoci.Pa celo pojedel je ze zdaj,ko smo prisli domov pol banane in kos kruha.Ko sva mu namazala jezik z daktarinom je bil jok in mi je hitro kazal na gengigel,sva potem raje kar z gengigelom navrh namazala.Verjetno ne bo anrobe ce mazemo samo z gengigelom in pocakamo,da ga neha pect potem pa se daktarin?
Me pa tako cisto info. zanima,kako zdravniki locite slinavko od aft?Pac kako veste ali gre samo za afte ali za slinavko?
Hkrati bi se vam pa res zahvalila za vse avse odgovore,za ta forum -zelo velikokrat dobim namrec kaksen odgovor tudi z iskalnikom.Res vam hvala,da svoj cas zrtvujete tudi za virtualne paciente :)-!!!
lp
Afta je ime za tipično razjedo v ustih. Slinavka pa je laično poimenovanje bolezni, ki jo povzroča prvi stik s herpesvirusom in se kaže kot vnetje ustne sluznice in delsni z aftami.
Daktarina vam sploh ni potrebno dajati, ker je daktarin zdravilo proti glivicam, to pa z aftami nima prav nobene zveze. Še dobro, da otrok ve, kaj je zanj:=) Samo Gingigel.
pozdravljena Leina, naj vas tudi jaz saj malo pomirim. pred dobrim mesecem smo tudi mi dali tole slinavko čez.
traja 10 dni, pomagal nam je najbol gengigel in pa calgel. mazat. mazat, mazat.
saj bo, vem pa da vas še bolj boli kot njega, ker tako grdo zgleda,pa če ste sama kdaj imela afte, veste da svinjsko boli.
srečno in le mažite.
lp
Pozdravljeni,
bom kar tu vprasala kar me zanima..saj ima moja 9 mesecna hcerka afte v ustih.
Pa naj opisem potek bolezni od zacetka. Pred 3 dnevi je popoldan dobila v roku ene ure 39 stopinj vrocine. Takrat sem ji dala svecko, vrocina je trajala celo noc in se naslednji dan. Po priblizno 24 urah po pojavu vrocine pa so se ji zaceli pojavlati drobni rdeci izpuscaji po telesu. Po nogah ( najvec v pregibu, za koleni), po rokah..tudi po hrbtu in trebuhu. Iz ust je izlocala tudi zelo veliko sline. Jest ni hotela nic. Takrat sma jo peljala dezurnemu zdravniku, kjer so videli da ima v ustih afte. Rekli so da pac gre za eno izmed viroz. Ko smo prisli domov pa se je pocasi pocutje izboljsalo. Pojedla je tudi nekaj zlic hrane. Tisti vecer sem tudi sama dobila vrocino 39 in naslednji dan rdece izpuscaje, najvec po trebuhu in hrbtu. Sama aft nimam v ustih, imam pa zelo bolece grlo. In bele pikice v grlu, malo krvave. Sem pa danes tudi opazila, da ima v nosnicah..ne vem tocno kaj..kraste..izpuscaje. je bilo malo krvi v njeni postelji zjutraj. Sem pa tudi sama zjutraj imela malo krvi na robcku, ko sem si obrisala nos.
Pocutima se obe ze veliko boljse, slabo pocutje je pri obeh trajalo 24 ur.
Glede na vse simptome, me zanima kaj menite za katero bolezen bi slo..saj jih je toliko..in nisem nasla katera bi to bila, afte v ustih in izpuscaji, sploh pa to z nosnicami.
Mislite da bi se morali k zdravniku?
Usta ji mazem z gengigelom, zacela pa je tudi jesti, po malo. Je pa dobro rapolozena. Bi ji nosek namakala s fiziolosko?
Najlepsa hvala za vas odgovor!
Gre za neko virusno okužbo z vročino in izpuščajem, glede na barvo in neotečene dlesni pa so boleče razjede ustne sluznice – afte pri herpesvirusni okužbi malo verejtne.
Mnogo virusov povzroča vročino in izpuščaj po koži in sluznicah, zato samo po poteku ni mogoče določiti, za kteri virus gre (enterovirusi, kokseki virusi, herpesvirusi …)