Gnojna angina
Danes je petek… že od torka me je bolelo grlo in sem jedel propolis, v grlo nisem nič pogledal. No včeraj pa pogledam in sam gnoj. groza. takoj k zdravniku ob dveh popoldan sem že jedel ospen 1500. Rekla mi je prvih 24 ur na 6 ur 1 ospen. To pomeni, da sm jih pojedel že 5 do zdele. Mandlji so grozni, vse razbrazdano in lise gnoja ter celo en čepek. Zanima me, po kolikšnem času oziroma ali se bi že morali videti rezultati antibiotikov v tem času? Ker boljše ni nič. Sicer vročine sploh nimam, se pa slabše počutim že ceu teden, ni energije. Sedaj je vikend in osebna zdravnica ne dela, študiram, če ne bo do jutri zvečer popolnoma nič boljše, da bi šel na urgenco po nov recept za druge antibiotike, glede na to da bo jutri že 48 ur od prvega antibiotika in 10 zaužitih.
Koliko časa naj še počakam? Kako se kaže, da je antibiotik prijel? kar v dveh dneh zginejo gnojni čepki?
HVala za pomoč.
Pozdravljeni.
Kaj dosti prej kot tretji dan terapije ne morete pričakovati izboljšanja. Ker gre streptokokna angina večinoma z visoko vročino, slabim počutjem, je padec temperature in izboljšanje počutja običajno prvi znak izboljšanja, žrelo pa boli manj. Največkrat pri neučinkovitem zdravljenju ni kriv sntibiotik ampak to, da je šlo za virusno in ne bakterijsko okužbo.
Lep pozdrav
hvala za odgovor. Bolj je zanimivo to, da me kakšna posebna vročina ne spremlja. največ kar sem nameril je bilo 37.3. drugače pa brez. Edino počutje je malenkost slabše – utrujenost. Virusna angina se pozdravi sama od sebe? v kolikšem času? zdravnica mi je samo rekla da je gnojna angina, nič kakšna.
Če sem do sedaj pojedel že 6 ospenov in vsaj v grlo ni nobene izboljšave, ter tudi utrujenost je še vedno prisotno, počakam še dva dni, potem pa če bo stanje popolnoma isto se odpravim k zdravnici? menda lahko edino zamenja antibiotike.
Še to bi vprašal… je dobro da pijem veliko tekočine (kakšne)? kaj vpliva na angino tudi grgranje raznih čajev, tantum verde raztopine in podobnih stvari?
En gnojni čepek je precej velik, bo odpadel sam ali ga probal zbezati s čim?
Najlepša hvala za pomoč!
Pozdravljeni še enkrat. Virusno vnetje se pozdravi samo, angina (ki je bakterijska) pa z ospenom. Te bakterije so praviloma streptokoki. Če ne bo takrat bolje, bi bilo že vredno narediti bris žrela, če še ni bil, pred menjavo antibiotika. Čepke pa pustite pri miru, pijte čaj, ki vam je všeč, lahko kar koli nealkoholnega, pač dovolj zato, da telesu ni treba varčevati z vodo, grgrati pa vam ni treba.
Lep pozdrav
Pozdravljeni,
danes sem odšel zaradi neizboljšanja po antibiotikih na infekcijsko, kjer so mi naredili test in potrdili infekcijsko mononukleozo. Utrujenost, ki je poleg vnetega grla, največji problem, traja že skoraj tedn dni. Zanima me, koliko časa traja neko okvirno zdravljenje te bolezni? Antibiotike naj ne jemljem so mi rekli, samo enostavno času moram dati čas in počivati. je pa grozno gledati, ko so mandeljni strašno veliki in polni belih lis, čepkov, … kdaj bi se morali začeti zmanjševati ker dejansko v tem tednu odkar je počutje slabo, se mandeljni samo večajo, nič ne gre na bolje. požiram pa komaj. kar težko je, ko telesu ne morem z ničemer pomagat, ampak enostavno tedne preležat (oziroma koliko časa pač že), da se sestavi nazaj.
hvala.
lp
Pozdravljeni
Želimo, da se izboljša počutje, minejo bolečine in težko požiranje, da ne pride do zapletov, ne-lep izgled mandljev je vsaj sekundarnega pomena. Tudi ni nobene potrebe, da jih gledate in se zgražate 😉 Bolezen pa lahko traja nekaj tednov, zato ne pričakujte ozdravitve kar čez noč.
Lep pozdrav
lp,
dobre tri tedne nazaj sem dobil angino. dobil sem ospen 1000, ki mi je hitro pomagal. ob koncu terapije pa me je spet zacelo bolet grlo, cez dva dni pa spet vrocina. Sel sem do zdravnice, ki mi je sedaj dala sumamed 500 (prejšni pondeljek, tri tablete, tri dni), hitro sem bil boljši, prejšni petek že skoraj dober, potem pa spet na slabše (pordeli, ne preveč zatečeni mandlji, slabo počutje – utrujenost). Tak sem sedaj do srede. Ali naj počakam še kakšen dan ali naj grem nazaj do zdravnice. Hvala.
Lp, hvala za odgovor. Danes sem sel na pregled in opravil hepatogram. Vse je bilo v mejah normale. Prav tako pa bom naslednji teden dobil izvide za morebitno mononukleozo. Meni se zdi cudno, da mi je antibiotik na zacetku vedno dobro pomagal, ce obstaja sum na virus. Kaksno je vase mnenje glede tega?
Če nimava vsaj brisa ali začetnih lab vrednosti, je težko ocenjevati, od česa je bilo bolje, sicer pa ni mononukleoza ali virusna okužba edina možnost…. lahko se okužite ponovno od recimo koga v družini (otrok…), ki ob tem nimajo nujno angine. Vsekakor pa bi vam pred ponovno uvedbo antibiotikov naredil vsaj bris žrela (streptolatex)
Lep pozdrav
ali se da ta streptolatex dobiti v lekarni? jaz bom sicer vejretno kmalu tako ali tako prebolel to angino, vseeno pa nisem cisto miren, saj imam sicer tudi prolaps mitralne zaklopke in nocem, da bi se kaj zakompliciralo… ali morebitni antibiotik, ki bi ga dobil naslednji teden še preprečuje komplikacije ali je že pozen?