Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Gnojna angina

Gnojna angina

Pozdravljeni,

V nedeljo sem bila pri deržurnem zdravniku, ki mi je postavil diagnozo gnojna angina. Dobila sem Ospen 1500 tablete na 8 ur 1 tableta. Danes sem vzela že 13-to tableto. Moje vprašanje je ali je normalno da imam na vsakem mandlju po eno belo piko (malo manjša od buckine kape) in ali sem se kužna? Ali moram nazaj k zdravniku po drug antibiotik (Amoksiklav)? Sicer nisem imela nič vročine, počutje po treh dneh pa je boljše, ali naj vstrajam pri Ospen tabletih? Naj še povem, da mi zdravnik ni odvzel brisa iz grla.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Upam, da ste ostali pri ospenu. Kužni ste, dokler je izloček z mandeljnov in žrela in so prisotne obloge, razen, če ne gre za t.i. tonzilit, tj. belo piko iz odmrlih celic in bakterij, in je nenevaren in zaradi tega niste kužni. Kužna je slina in ev. kapljice, ki jih spravite v zrak s kašljem ter pridejo v stik s sluznicami drugega.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Danes sm na desnem mandlju opazila belo piko. že nekaj časa čutim v ustih čudn okus. Ker nisem vedela kaj ta pika je sem jo z palčko za učesa rahlo stisnila in iz nje je prišla bela kepa gnoja ki je imela kar precej smrdljiv vojn. Zanima me če je to gnojna angina ali je to samo unetje mandljev, in zanima me tudi če je nalezljivo in kako naj se to pozdravi.
Hvala

Spoštovani!
Imam resen problem. Stara sem 20 let in vsako leto imam gnojno angino 2x-3x. Vsakič ko pridem do zdravnice,… Gnojno angino imam. Z: “Ja, Ospen 1500”
Prebrala sem ogromno literature o tej bolezni. Vem, da ni tako nedolžna, kot izgleda. Rada bi šla do nekoga, ki bi mi glede tega znal prisluhniti, narediti takšne in drugačne preiskave,…
Res bi rada že enkrat izvedela za vzrok, ne pa samo “žrla” teh antibiotikov…

Spoštovani!

Zelo verjetno nikoli ne boste izvedeli “vzroka” za to. Kljub pogostim ponovitvam, po sedanjih merilih še niste kandidatka za operacijo, ki jo navadno naredijo, če je ponovitev več kot 4 letno, ali če prihaja do zapletov. Penicilin je namenjen prav in predvsem zmanjševanju možnim zapletom.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Lep pozdrav.
Sem že čisto obupana, pa sem se spomnila še na ta forum, kjer prijazni zdravniki vedno poveste kaj novega in koristnega.
Prejšnjo nedeljo (9 dni nazaj) sem dobila vročino nekaj čez 38, kar iznenada, pa malo me je bolelo grlo. Drugi dan sem se zbudila pa sem težko požirala, čez dan še težje. Nisem mogla jest pa vročina mi je rasla. Šla sem k zdravnici, ki mi je rekla da imam gnojno angino in mi predpisala Ospen 1000, samo je rekla, naj ga 3x vzamem po 1500, torej tabletko in pol. Tako sem naredila, vročina je izginila že naslednji dan, bolečina v grlu in gnoj na mandljih pa čez 2 dni. Malo sem bila še slabotna in sem ostala doma še 2 dni.
Potem sem šla v šolo (obiskujem gimnazijo) in ko sem prišla domov, me je spet bolelo grlo. Dobila sem vročino (samo nekaj čez 37) pa slabo sem se počutila. Naslednji dan me je bolelo grlo še veliko bolj kot prej (Ospen sem še vedno jemala), ko sem si pogledala v usta, je bil desni mandelj grozno gnojen. Čez dan mi je vročina rasla, enkrat sem se celo sesedla, zvečer sem imela vročino 40.
Šla sem k dežurnemu zdravniku, ki mi je pogledal v grlo, rekel da imam hudo gnojno angino, da je desni mandelj veliko bolj prizadet, pa zamenjal mi je antibiotik, dal mi je Amoksiklav.
Vzela sem že 6. tableto, ampak je stanje le še slabše, saj imam občutek, ko da bi se mi pri modrostnih zobeh nekaj vnelo, ne morem več grist, od začetka bolezni sem izgubila že okrog 5kg. Imam ogromne težave s požiranjem sline, kaj šele hrane. Tisti mali jeziček v sredini (se opravičujem, ker ne vem pravega izraza, upam, da sem dovolj jasna) je večinoma časa “prilepljen” na mandelj.
Skrbi me prav tako, ker naj bi gnojna angina puščala posledice na srcu, jaz pa sem že od rojstva vodena pri dr. Krevsu zaradi neke (sicer minimalne) srčne napake, prav tako mi ne dela ščitnica (čeprav to verjetno v tem primeru ni pomembno). Vzeli so mi bris grla in kri in pravijo da ni bakterija streptokok. Res ne vem več kaj naj, zdravniki pri nas pa tudi ne.
Najlepša hvala že vnaprej!
Neža.

@ Neža:

pozdrav, jst sm imel podobne težave! Letno sem imel 8 angin, vsake tri tedne na antibiotiku. Ospen in Amoksiklav mi nista prijela, tako da se mi je un jeziček tam zadaj (uvula) podaljšal za 1 cm. So mi dali pol Medrol.
Vedno mi je prijel Sumamed 500 tri dni.
Edino kar me čudi, da ti nisi naredili hitrega MONO testa, saj mogoče gre pri tebi za mononukleozo. Potem ti itak noben antibiotik ne bo pomagal in bo potreben samo počitek in analgetik.

Lp

Spoštovani!

Včasih se dogaja trudi to, kot se vam. Zaenkrta durgega kot takojšnje 7-10 dnevno zdravljenej za antibiotikom ne pride v poštev. Pozorni bodite, če se stanje ne izboljša v 3 dneh, ker bi lahko šlo, kot omenjen ozgoraj, za monoukleozo, kjer antibiotiki ne pomagajo, je pa potrebno daljše okrevanje. Če bi se predvsem na esni strani nebni lok močno bočil, pa je potreben takojšen prelged pri zdravniku, ker se lahko pojavi absces.

Kar setiče ev. zapletov na srcu, antibitoiki v velikem obsegu to preprečujejo, sicer pa je ob streptokonih infekcijah potrebno tudi počiavati pav zaradi zmanjšanja možnosti zapletov. Zaplet je pravzaprav ta, da se vname sluznica v srcu in na zkalopkah in povzroča težave. To pa preverjate z Uz pregledi pri kardiologu, ki ga obiskujete.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

Pred približno tremi tedni sem dobil gnojno angino. Šel sem k zdravniku kjer mi je predpisal antibiotike Ospamox katere sem jemal na 12ur. In to osem dni. Počutje in bolečine v grlu je bilo boljše že po 3. dneh. Po prenehanju jemanja antibiotikov se mi je po dveh dneh ponovilo mandelj na levi strani je bil cel prekrit z gnojem. Spet sem odšel k zdravniku kjer mi je predpisal Ospen 1 500 000 i.e. na 8 ur in 10 dni. Spet zgodba enaka po treh dneh vse odlično. Prenehal sem jih jemati v ponedeljek in danes (v Sredo) se zbudim zjutraj sem že čutil da ni vse v redu v grlu in da me bolijo bezgavke. Pogledam v mandelj opazim da se spet polahko nabira gnoj zelo malo ga je. Ne vem kaj naj naredim. Zakaj se angina ni pozdravila po jemanju antibiotikov?

Lp

Spoštovani!

Na to nimam odgovora. Lahko je bila virusna, lahko imate tako povečane mandeljne, da so bakterije prisotne še po zdravljenju. Zaenkrat ni drugega, ob visoki vročini, bolečinah v žrelu in povečanih mandeljnih ter povečanih bezgavkah na vratu ni drugega, ko ponoviti terapijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni

Imam hčero staro 14 let,ki je v letu 2012 prebolela 8 gnojnih angin, letos pa že četrto. Pri zdravniku vedno dobii Ospen 1500 ali Klimicin vendar to nič ne pomaga. Na koncu dobi Sumamed 3 tablete ,ki angino pozdravi samo za 1 teden nato pa se zopet ponovi. Na ORL je dobilo datum za odstranitev madeljnov v mesecu maju. S tem da je žrelnico dala odstranit pri 2 letih starosti . Prosim če mi lahko poveste,če je res da zavarovalnica prizna najprej samo zdravljenje z ospenov šele nato pide na vrsto sumamed ,ki ji resnično pomaga. Ima tudi povečane bezgavke ter vročino okoli 40 . Ali je mozno da zdravnik napiše bel recept za sumamed,da bi skrajšal zdravljenje z ospenom ki tako nič ne pomaga.
Prosim za vaš nasvet .
Lp zaskrbljena mamica

Včeraj sem vam pisala o moji 14 letni hčeri in pogostih anginah.Bila je napotena na infekcijski oddelek kjer so naredili vse preiskave.Čaka še na rezultate brisa žrela oz. tonzil na patogene bakterije.Mnenje je da ob današnjem pregledu nima znakov za prebolevanje bakterijske okužbe zato ji ne predpiše antibiotika.Glede na klinični potek in lab. izvide gre za prebolevanje faringitisa ob virusni okužbi.v kolikor bi se pojavili tonzilitisi je potrbno opraviti pred uvedbo antibiotika strepotolateks in vnetne kazalce V žrelu so vidne zelo povečane tonzile razbrazdane in viden en beli čep povečane tudi angularne bezgavke. hčera pa zelo težko požira vročina pa je še prisotna.jJe možno da ona preboleva že več kot pol leta same virusne okužbe .Lani od septembra do danes okoli 12 okužb Kaj priporočate razen počitka čaj lekadolov…kaj pa menite o bioresonanci bi to kaj olajšalo to stanje do operativnega posega odstranitev mandeljev.
lp zaskrbljena mamica

Spoštovani!

Za nazaj lahko modrujemo, ali so bili krivi virusi, ali streptokoki. To je potrebno oceniti vsakič znova. nenavadno bi bilo, da bi penicilin ne pomagal pri angini. Seveda smo po vsaki preboleli bolezni bolj dovzetni za novo.

Zdravnik vam sumamed lahko napiše na bel recept. A jaz pri sovjem otroku ne bi pretiraval z antibiotiki.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

rad bi samo vprašal kako lahko manjšam bolečine pri gnojni angini in ali se da še kako pomagat pri zdravljenju razen z antibiotiki?
Hvala, Lp Mirko

Spoštovani!

Dodatno jemljite zdravila proti bolečinam, mlačne ali hladne tekočine, ali celo sladoled, če vam olajša.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

No, pa sem jo staknil tudi jaz. Prvič pri 29ih letih. Si nisem predstavljal da je to taka reč. Imam razžrto ustno votlino kot kak zombi, polno herpesov in glavobol, kot po najhujši prekrokani noči. Zraven vse te bolečine pa še požirat tako velike tablete, kot so v mojem primeru Ospen 1.000.000i.e, ni mačji kašelj. Zato glavo pokonci in z vso močjo proti njej. Ne bo nam hudega!

Probavam jesti tudi med z česnom in grgram žajbljev čaj. In verjamem, da pomaga:)

Želim vam čimprejšnje okrevanje!

Lp, Jernej

lep pozdrav!

tudi jaz imam vprašanje glede mandljev…
meni se je pred enim mesecem zgodilo da nisem mogel požirati, na kar sem šel k dežurnem zdravniku ki me je poslal na orl. tam sem bil 3 krat ( da so mi rezali mandelj) in prepisali antibiotik amokislav 10 dni na 12 h! ko sem pojedel vse sem preventivno bil se 5 dni doma in nato šel delat. po treh dneh službovanja se je stvar ponovila, tako da sem mogel ponovno hoditi v lj na orl kjer so mi spet rezali (prvi dan je bil gnoj nato 2x samo kri). dobil sem nove antibiotike klimicin na 6h v nedeljo zjutraj vzel zadnji tablet in sel v sredo in petek delat za 6 h! zdaj imam pa se vedno povečano bezgavko in se še ne počutim dobro ( utrujenost) zanima me če je to normalno, res si ne želim da bi se ponovilo… operacijo za odstranitev mandljev imam januarja, star sem 25 let!

hvala že v naprej za vaš odg.

lp,matic

Spoštovani!

Nekateri imate smolo, in se absces ponovi (tudi večkrat). Pojdite, da vidijo, če ne potrebujete klimicina tudi naprej.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni vsi na tem forumu,

prijateljica je imela kronične angine od majhnega do tam 25 leta in ji niso pomagali antibiotiki.

Nakar je dobila recept bioenergetika:
naribano jabolko, ki mu dodaš zelo veliko količino cimeta, toliko da je popolnoma rjavo, vse skupaj zmešaš in počasi počasi ješ in dobro prežvekuješ. Kar precej peče zaradi veliko cimeta, vendar je to dobro. Potem nekaj časa nič ne ješ ali piješ, da ne poplakneš efekta. Gre se za naravni antibiotik – ki je njej edino pomagal.

Sedaj je stara 33 let in v vsem tem času, se ji ni ponovila niti ena.

Lp,
Irena

Pozdravljeni mene pa zanima kok casa rabi ospen da vsaj malo umili bolecine? Dobil sem ga vceraj zvecer, in kaksen caj dejansko lahko pijes.hvala za odgovore

New Report

Close