Gnojenje in smrad iz desne nosnice, kot bi imela notri mrtvo žival
Spoštovani,
pišem vam v obupu, kaj naj še storim, sem že po 2x krat 2 tednih antibiotikov klindamicin (predpisanih s strani dentalnega doktorja). 300 mg odmerek. Bil je resnično zob z granulomom, kar so mi sanirali in sem ga uspela obdržati. Še vedno vztrajno gnojenje, smrad kot mrtva žival, desna nosnica, resda spim pri odprtem oknu, takole pa ne morem imeti pravcato razdejanje cel letošnji advent. Na ORL sem naročena šele 8.1.
Prosim za mnenje, kako mi lahko pomagate rešiti zares neugodno situacijo še pred prazniki.
Pozdravljeni,
kot opisujete, je pri vas gnojno vnetje sinusov na eni strani povezano s periapikalnim abscesom zoba, ki pa je že saniran, a vseeno vztrajajo smrdeče bakterije v sinusih. Tako zelo smrdeče so tiste bakterije, ki živijo v okolju brez kisika (anaerobne); klindamicin je v tem primeru ustrezen antibiotik. V primeru nesupeha antibiotika pa je potrebna endoskopska operacijo sinusov (obseg operacije je odvisen od razsežnosti okužbe sinusov, kar se vidi na CT). Sčasoma se namreč lahko gnoj iz sinusov začne širiti skozi kostne stene na sosednje strukture (oko, žile, možganska kotanja).
Opravite CT sinusov, saj vam svetujem kar čim prej omenjeno endoskopsko operacijo sinusov (FESS) desno v splošni anesteziji.
Lp