Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija gluten

gluten

imam štiriletnika ki ima celiakijo, zanima me kakšen jedilnik imate, kaj nasplošno jedo toliko stari otroci

Naša deklica ima poleg alergije na pšenico , še alergijo na mleko, jajca,..
Njen jedilnik izgleda približno tako
Z : riževo mleko + rižolino
M : največkrat sadje
K : zelenjavna mineštra
zajčje ali telečje meso + krompir ali riž ali polenta ,..
M : sadje ali brezglutenske palačinke
V : ribe + prikuha

Prigrizkov in slaščic pa je zanjo zelo malo . Največ sadje , korn fleks , semena , ali podobno
Če vaš deček lahko uživa jajca in mleko , ste na konju . Sedaj se v večjih marketih in trgovinah z zdravo prehrano dobi veliko brezglutenskih jedi , tudi slaščic. Na mojo žalost pa večina slaščic vsebuje čokolado ali mleko ali jajca in potem za nas odpade.

Bi bila pa tudi jaz vesela za strokoven odgovor , kaj mora jedilnik za takšne otroke vsebovati za zdrav razvoj in rast . Na kaj naj še posebej pazimo ?

Lep dan Metka

Alergija na pšenično moko in celiakija nista enaki bolezni. Pri celiakiji gluten povzroči, da resice za presnovo hranil iz črevesja v telo ne delujejo. Bolnik je droben, ima napet trebuh, driske.. Pri alergiji so znaki enaki alergijam na druge stvari ( dermatitis, izpuščaji, koprivnica, astma, lahko driske, krči v trebuhu, bruhanje)

Bolnik z celiakijo ne sme uživati izdelkov, ki vsebujejo gluten ( snov v pšenični moki), lahko pa uporabljajo izdelke iz pšenične moke, ki ne vsebuje glutena. Teh izdelkov je tudi pri nas že veliko – so dragi !

Pri alergiji na pšenično moko bolnik ne sme uživati pšenične moke in glutena. Ti bolniki torej ne smejo jesti izdelkov iz brezglutenske pšenične moke.

Obema priporočam, da se včlanita v Društvo bolnikov s celiakijo. Društvo vama ponuja veliko praktičnih nasvetov glede prehrane, življenja s celiakijo itd.

LP

Spoštovani!

Mislim, da obstoja društvo za celiakijo. Pokličite na pedijatrično kliniko, kjer boste dobili točen naslov in vse informacije glede prehrane.
Lep pozrav.

Pri nas ima hči že od 7 leta celiakijo.Na začetku je bilo težko saj nisi vedel kaj bi otroku kuhal,si zbegan,sam kasneje sem ugotovila da lahko tako hrano jemo tudi mi.Drugače je samo kruh.Tega imamo vsak svojega.Kar se pa tiče zgostitev imam koruzno moko ki sem jo kupila v trgovini bios-m.
V dm se kupi moka za celiakaše in je zelo vredu.Tista iz bios-m ni dobra.Z njo se težko dela.Drugače pa če nima vaš otrok drugih problemov ali drugih elergij je to kar vredu.Ker lahko je vse od kraja razen tort,piskot.Te se pa da narediti iz njegove moke.Upam da sem ti kaj pomagala.
Za rojstni dan mu-ji lahko spečeš torto s smetano.Spodaj daš lahko samo pečen beljak ali pa testo za rolado brez moke.Torto sem letos hčerki prvič pekla in mi je super ratala.Tudi roladoabrez moke je super.

Hči bo stara 13 let.

Kako se dela rolada brez testa, zelo rada bi vedela, ker so nasi miski glihkar odkrili celiakijo…
Sergeja

New Report

Close