Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija GLUSOSAMINE SULPHATE

GLUSOSAMINE SULPHATE

Pozdravljeni!

Zanima me, če kdo od FM bolnikov ima kakše izkušnje z ARTRO +, oziroma GLUSOSAMINE SULPHATE?
Zdaj že 20 dni jemljem Q 10, toda ne čutim izboljšav. Ker ARTRO+ vsebuje še magnezij, baker in cink, se mi zdi da ni slaba reč. Lahko kdo kaj pove o lastnih izkušnjah?
Včeraj sem v “Večeru” prebrala da najnovejše raziskave kažejo, da vitamin E v večjih količinah lahko škoduje in slabi naravno obrambo telesa. Zanimivo, kaj ne? Trdijo da je količina vnešena s hrano ta prava, vse ostalo lahko škoduje…
In še nekaj, s prvimi simptomi FM so mi začeli opadati lasje. Včasih mi celi šop las ostane na ščetki. Sprva je to bil le “kozmetični” problem, zdaj pa me je zares strah da bom morala nabaviti lasuljo, če se bo tako še naprej nadaljevalo! Ima kdo glede tega kakšen nasvet?

Hvala in lep pozdrav vsem!

Gordana

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

No, v večeru lahko prebereš marsikaj. Tudi na isti strani dve po vsebini povsem izključujoči se informaciji. ( Pa pri drugih časopisih ni nič bolje.)
Da vsako pretiravanje škodi, je pa znano že od nekdaj.

Pozdravljena!

Sicer preparata ne poznam, zveni pa mi zelo znano. Ali to ni morda glukozamin sulfat? Napišite kaj več o preparatu in proizvajalcu in kdo vam ga je priporočil. Da bi zadostoval vnos vseh vitaminov in mineralov skozi hrano? Menim, da to ne bo ravno najbolj držalo! Vsaj v večini primerov ne.
Lep večer!

Ana

Glede izpadanja las sem mislila, da je to samo moj problem. Sedaj, ko obdelujem anketne vprašalnike za našo raziskavo, presenečena ugotavljam, da ima ta problem veliko bolnikov. ( Hvala, Bojana, za današnjo pošiljko ! Pa tudi tebi, Slavica, in tebi, Vesna ! Ostale ponovno prosim, če mi anketne vprašalnike lahko čimprej pošljete. )

Za vas, draga Gordana, pa še tole vprašanje : kolikokrat ste že kontrolirali nivo ščitničnih hormonov ?

Frizerka mi je svetovala Fitoval kapsule in Fitoval šampon proti izpadanju las. Pomaga !

Lep pozdrav,
Veronika

Pozdravljeni!

Kot prvo, vsem skupaj hvala za nasvete.
Gospa Ana, res mislim da gre za glukozamin sulfat in sicer mi ga nihče ni priporočil, temveč sem sama brskala, ko sem iskala preparat, ki vsebuje tudi za nas FM bolnike blagodejne vitamine in minerale. Ker mi se upira da jemljem celo pešico tablet ( četudi so to samo minerali ), sem zaključila da je bolj praktično, če v eni kapsuli najdem vse kar rabim. Ker v Q10 ni mg, Cu in Zn, sem tukaj našla eventualno rešitev. Sicer ta preparat priporočajo pri artrozi in vseh bolečinah v sklepih ter mišicah nasploh. Zato sprašujem po eventualnih izkušnjah!

Draga Veronika!
Že neštetokrat sem se prijetno presenetila, ko sem prebirala vaše nasvete. Kje samo najdete toliko informacij in dobre volje, da jih podelite z nami!? Ja. Ščitnica… Pravijo da so hormoni v redu, čeprav mi jo pregledajo na vsakih par let, torej nimam razloga, da jim ne verjamem. Zdaj sploh več ne hodim k endokrinologu. Le zakaj?

Kar zadeva izpadanje las, to je tako: ko veš malo o FM ali nasploh nič, greš k kardiologu, če ti srce preskače; h ginekologu, če imaš vnetje; k revmatologu, če te bolijo sklepi, in tako naprej… Za izpadanje las pa greš k frizerju, ali sploh nikamor, ker ne veš da to ni samostojna bolezen, temveč samo eden od simptomov. Zaradi tega verjetno še veliko FM bolnikov ne govori o tem problemu, ker mislijo da je to izključno le estetski problem…
V vsakem primeru, iskrena hvala za nasvet glede tega neprijetnega problema. Že jutri začnem z terapijo, le da bi bilo vsaj malo boljše!

Lep pozdrav in prijeten večer želim.

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Draga Gordana!

Glukozamin sulfat sem redno jemala že 2 x po 3 mesece, saj imam z hrbtenico kar nekaj resnih problemov. Moram priznati, da mi je pomagal, no, vsaj deloma. Kolikor se kot laik razumem na te zadeve, gre samo za “podmazovanje” sklepov. Vsekakor bi vam priporočila Unikap, boste videla, da bodo lasje nehali izpadati, pa tudi počutila se boste nekoliko bolje. Vsekakor pa priporočam tudi Q 10. Jaz sem v zadnjih petih letih probala že vse mogoče, od čajev naprej … . Tudi sama imam z ščitnico probleme, toda (hvala Bogu) prejšnji mesec mi je bila potrjena disfunkcija nadledvičnic (Connov sindrom) in danes bom vzela ŽE ŠESTO tableto in moram se pohvaliti da se počutim neverjetno dobro! Ali ste bila samo pri tirologu ali pri endokrinologu?

Ana

Hay, Ana,

o tem pa nimam najmanjšega pojma. Ali lahko kaj razložiš ?

Pozdravljeni!
Ali je ta anketni vprašalnik tukaj- malo sem iskala, a ga nisem našla. Verjetno sem nekaj narobe razumela.

Vprašalnik je bil distribuiran v okviru Društva.

Če kliknete zgoraj na moje ime, se vam prikaže moj e- naslov. Če mi zaupate vašega, vam lahko osebno pošljem vprašalnik v elektronski obliki, ne glede na to, ali ste članica Društva za fibromialgijo ali ne.
To velja tudi za druge bolnike, ki bi se vključili v raziskavo o pojavnih oblikah naše bolezni, pa anketnega vprašalnika morda niste dobili.

Lepo vas pozdravljam !

Veronika

Še enkrat pozdravček naši dragi Veroniki in Gordani!

No, predno sem se oglasila na forumu o kronični utrujenosti, sem napisala tudi pismo na forum o hormonskih motnjah. Takrat sem prvega prezrla, pravzaprav, če skušam na kratko ponazoriti moje stanje – v mesecu aprilu 04 sem se zopet spustila na Zemljo (iz Neptuna), saj PET LET nisem sedla za računalnik. Ostalo si lahko predstavljate sami … . Dr. Pirnat mi je svetoval pregled pri tirologu ( konec maja sem opravila pregled v njegovi privatni ambulanti v Murglah Lj) in pa obisk endokrinologa, tj. zaradi (po njegovem!) suma disfunkcije nadledvičnih žlez. In tako sem od julija naprej opravila kar nekaj preiskav. Po hospitalizaciji v KC je v oktobru potrjena diagnoza “primarni aldostereonizem”, oz. Connov sindrom. To je, nadledvičnici izločajo preveč hormona aldosterona, ta pa posledično ruši ravnovesja kalija in natrija, pot, oz. os nadledvičnic in hipofize je zavrta in tako naprej. Upam, da sem uspela pojasniti mojo “tanovo” diagnozo. Seveda, imam pa tudi še cel kup drugih, kakor tudi vsi vi.

Zdravo

Ana

Upam, da tudi ostali prebirate forum HORMONSKE MOTNJE ( tukaj : ) , kjer sem se jaz naučila že veliko novega. Če povzamem , kar sem izvedela na tem forumu (kjer odgovarja specialist tirolog), se mi s stališča naše bolezni zdi zanimivo predvsem naslednje :

Avtoimunski tiroiditis (ki ga ima precej bolnikov s SKU/FM ) je pogosta bolezen ščitnice. Gre za moteno delovanje IMUNSKEGA SISTEMA , ki ščitnice ne prepozna kot lastno tkivo ampak kot neke vrste tujek v telesu. V žlezi ščitnici se nabirajo limfociti ( podvrsta belih krvničk ), ki izdelujejo različne produkte ( protitelesa, limfokine ). V žlezi se torej dogaja neke vrste avtoimunsko vnetje.

Bolezen navadno poteka v FAZAH , ki se razvijejo počasi, tekom let (!) .

V začetni fazi se pojavi PREVELIKO delovanje ščitnice ( hipertiroza ), ki nastane zaradi povečanega izločanja ščitničnih hormonov ob vnetju. Simptomi so navadno blagi in večina bolnikov jih niti ne zazna.

Sledi faza, v kateri je delovanje žleze NORMALNO in bolniki večinoma nimajo težav (t.i. evtirotična faza). Kadar je bolezen v tej fazi ( ko ščitnica deluje še normalno ), je potrebno občasno SPREMLJANJE (!) delovanja žleze, ki se najbolje oceni tako, da določijo raven TSH v krvi. Torej so potrebne občasne KONTROLE TSH ! ( … Tega pa mnogi nismo vedeli, a ne ? ). (Sodobni laboratoriji uporabljajo teste III. generacije, ki so natančni in lahko z veliko gotovostjo ločijo p r e v e l i k o delovanje ščitnice od normalnega. Pri p r e m a j h n e m delovanju meja med normalnim delovanjem in premajhnim delovanjem ni tako jasno postavljena (!) – prehodno področje je nekoliko širše (!) . Kadar je vrednost TSH izven meja normalnih vrednosti, mora laboratorij določiti tudi pT4 in pT3, da se lahko opredeli, za kakšno motnjo v delovanju žleze gre. )

V končni fazi avtoimunega obolenja se pojavi PREMAJHNO delovanje ščitnice ( hipotiroza ), ko se bolezen navadno (šele) odkrije. Takrat je potrebno zdravljenje s tiroksinom ( hormonom ščitnice ). Koristno je dodajanje ščitničnih hormonov že v fazi MEJNO PREMAJHNEGA delovanja žleze ( t.i. »latentne hipotiroze »), ko je vrednost TSH samo m e j n o znižana, vrednosti pT4 in pT3 pa so še popolnoma v mejah normale; to še zlasti velja, če so prisotne visoke vrednosti anti TPO protiteles ( zvečana raven protiteles antiTPO je posredni kazalec avtoimunskega vnetja v žlezi). Pravočasno zdravljenje (dodajanje ščitničnih hormonov že v fazi mejno premajhnega delovanja žleze) prepreči vpliv pomanjkanja hormonov na presnovo v centralnem živčevju (!) , presnovo lipidov in razvoj ateroskleroze in kardiovaskularnih bolezni. Nadomeščanje pomanjkanja ščitničnih hormonov je praviloma t r a j n o , ker se delovanje žleze s časom ne popravi. V tem primeru je potrebno dodajati ščitnične hormone v obliki tablet ( Eltroxin, Euthyrox … ) do konca življenja.

Specifičnega zdravljenja, s katerim bi vplivali na avtoimunsko vnetje v žlezi, medicina še ne pozna. Zdravijo samo pomanjkljivo delovanje ščitnice z dodajanjem oz. nadomeščanjem hormonov v obliki tablet. Pri zdravljenju je potreben i n d i v i d u a l e n pristop glede na posebnosti posameznega bolnika Tudi v primerih zdravljenja je potrebno občasno k o n t r o l i r a t i raven TSH v krvi (npr. 1x letno ) in odmerek zdravila ustrezno prilagajati (možno je, da je potrebno odmerek z leti nekoliko povečevati). Če je odmerek zdravila pravilen, bolniki živijo normalno, trajno zdravljenje praviloma nima nobenih stranskih učinkov.

Suha koža je pogosto lahko znak premajhnega delovanja ščitnice. Srbenje kože in izpuščaji pa se pojavljajo pri ALERGIJAH, ki se pogosto pojavljajo s o č a s n o (!!) s kroničnim tiroiditisom. ( … To pa nam je poznano, a ne ? )

Tudi za bolezni ščitnice je zelo pomemben dejavnik DEDNOST . Nagnjenost za razvoj bolezni je vrojena, da pa se bolezen pojavi, morajo biti prisotni še drugi SPROŽILNI FAKTORJI – faktorji okolja ( npr. o k u ž b e (!), s t r e s … ) in endogeni faktorji (npr. nosečnost, mena …).
O vzrokih kroničnega tiroiditisa še daleč ni vse znano, tako da bo v prihodnosti morda lahko zdraviti bolezen tudi v z r o č n o ! Na sam avtoimunski proces trenutno še ne moremo vplivati, vsekakor pa je zmanjševanje stresa koristen ukrep.

———————————————-

PS : Takšne so bile/in so še tudi moje osebne izkušnje s ščitnico. ( Od začetnih težav do začetka zdravljenja pa je minilo skoraj pet let ! ) Naj vam informacije koristijo !

Veronika

Mi prosim poveste, kje dobim ta preparat. Želela bi poizkusiti vse kar se da.

Hvala,
Irena

Pozdravljena, Irena

Glukozamin sulfat lahko dobite v vsaki lekarni, cena je odvisna od proizvajalca in od količine tablet ( 30, 60 ).
Jaz sem kupila pakiranje od 30 tbl. in sem plačala nekaj manj kot tri tisoč tolarjev! Toda, nisem ga še začela jemati. Probala sem pa kremo za zunanjo uporabo ( glukozamin sulfat krema s msm-om ), ker me križ hudo boli, in se mi zdi da mi kar lepo pomaga. Ne rečem da me je prenehal boleti, ampak je znosno, glede na to, da nisem mogla priti v auto, če si nisem pomagala z rokami in si dvignila nogo da bi se lahko spustila na sedež. Zdaj kljub bolečinam lahko hodim malo več časa in zmorem tisto kar prejšnji teden nisem mogla niti sanjati. Že to je nekaj.

Lep pozdrav!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

Pozdravljeni!

Nisem vedela, da se da zdaj tudi pri nas kupiti glukozamin sulfat. Jaz sem ga kar nekaj let (periodično) kupovala na hrvaški strani. Tudi z kremo imam zelo dobre izkušnje.

LP,
Ana

Pozdravljeni!

Zdi se mi da sem dolžna opravičilo za napačno informacijo, ki sem jo nehote posredovala.
Glukozamin sulfat sem tudi jaz kupila na Hrvaškem, toda povedali so mi da se tukaj prodaja z imenom ARTRO+ in da se lahko kupi v lekarnah ( sama nisem spraševala, ker sem med tem časom bila v Zagrebu in sem ga tam kupila). Plus tega sem tudi na internetu prebrala da se ga da kupiti tudi tukaj.

Lep pozdrav!

Gordana ******* Upanje je nekaj mehkega, kar se spusti na dušo in zapoje melodijo brez besed. Nikoli ne obmolkne in najslajše zveni ob nevihti. (Emily Dickinson)

New Report

Close