Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Glukozni test

Glukozni test

Pozdravljeni,

Če bi mi kdo lahko svetoval kako in kje narediti glukozni test, bi bila zelo vesela. Že dolgo časa občutim simptome, vendar si še nisem upala iti na glikozni test.

Kako to zgleda? Dolgo traja? Se moram naročiti prej? Rabim napotnico osebnega zdravnika?

Drugače sem iz Ljubljane, tko da vsi, ki imate kakršnokoli informacijo, prosim, če mi posredujete, bi bila tko vesela.

Lepo vas pozdravljam!

Če mislite oralni glukozno tolerančni test, izgleda tako, da popijete določeno količino glukoze in po 2 urah vam izmerijo vrednost krvnega sladkorja. Če pa mislite zgolj to, kako poteka ugotavljanje sladkorne bolezni, lahko opravite najprej preiskavo krvi na tešče za vrednost krvnega sladkorja (v laboratorij vas lahko pošlje vaš osebni zdravnik in imate izvid lahko še istega dne). V veliki večini primerov zgoraj omenjeni test sploh ni potreben.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Kdaj pa ta test je potreben?

Lp

Pozdravljeni,

75 g OGTT – oralni glukozni tolerančni test oziroma obremenitev z glukozo se uporablja v diagnostiki sladkorne bolezni takrat, kadar imamo na tešče vrednost krvnega sladkorja med 6 in 7 mmol/l. Pod 6,1 mmol/l ne gre za sladkorno bolezen, enako ali nad 7,0 mmol/l pa je sladkorna bolezen prisotna (vsaj dve vrednosti ali ena vrednost in znaki za sladkorno bolezen). Če je vrednost 2 uri po zaužitju glukoze pod 7,8 mmol/l ne gre za sladkorno bolezen; če je večja od 11,0 mmol/l gre za sladkorno bolezen; če je med 7,8 in 11,1 gre za moteno toleranco za glukozo. Motena toleranca za glukozo predstavlja prediabetes in narekuje spremembo k zdravemu življenjskemu slogu.

100 g OGTT se dela v diagnostiki nosečnostne sladkorne bolezni, če je presejalni test pozitiven.

Lep dan,

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close