Glukozamin
Pozdravljeni,
zanima me, če lahko med uživanjem kapsul Glukozamin Pharma Nord uživaš alkohol ali to škoduje?
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Pitje alkohola med jemanjem zdravil vedno odsvetujemo. Tudi glede sočasnega uživanja glukozamina je enako.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Pozdravljen
Kar se tiče zdravil in prehranskih dopolnil, je zadeva sledeča:
Najprej se je potrebno vprašati , ali so 100% naravnega izvora ( to je možno le če ima proizvajalec upeljano proizvodnjo na sistem organskega kmetistva ), kje je tovarna-proizvajalec, koliko ima stranskih učinkov, in rezultat mora priti obvezno po dobrem mesecu dni. Če rezultata ni tako hitro, se je potrebno vprašati, zakaj ni? Razlog je največkrat zelo slaba kvaliteta kapsul-umetnega izvora ( sintetka-kemija ).
Na človeku resnično deluje v mesecu dni samo naravni glukozamin, kar pa ti v sedanjih zelo opevanih reklamah niso.
Na svetu proizvajajo 100% naravna prehranska dopolnila samo na kitajskem ( teh izdelkov ni moč dobiti v evropi ) in v Ameriki ( te pa se dobijo v evropi ) vendar se mora vedeti zastopnika. Preverjena in zelo dobra zadeva je slednja iz Amerike.
Kar se pa tiče zdravil, pa upam da vam je jasno da farmacija še lep čas ne bo imela naravnih izdelkov, ker je to za njih predraga proizvodnja.
Pozdravljeni!
Med zdravili in prehranskimi dopolnili je bistvena razlika tako v strokovnem, farmacevtskem in medicinskem pogledu, kot v pravno-formalnem pogledu. Zdravila so izdelki, katerih priprava mora izpolnjevati zelo stroge standarde izdelave in upoštevati vse zahteve preizkušanj, ki zagotavljajo varnost in učinkovitost. Rezultati vseh preskušanj morajo biti strokovno ocenjeni s strani neodvisnih ocenjevalcev farmacevtske in medicinske stroke. Ocenjeni morajo biti tudi podatki o proizvajalcu glede postopkov izdelave, potrebnih strokovnih kadrov, vrste opreme in ustreznosti prostorov. Poleg tega se ocenjujejo tudi stopnje odgovornosti za proizvode in odgovornost proizvajalcev za primer, če zdravilo ne bi bilo ustrezno kakovostno. Torej varnost bolnikov mora biti tudi s tega vidika zavarovana.
Pri prehranskih dopolnilih, ki niso zdravila in na svoji ovojnini ne smejo nositi oznak z opisom zdravilnih lastnosti, ker le te niso dokazane z rezultati preskušanj, pa je zadeva bistveno drugačna. Poleg tega pa tudi zavarovanje odgovornosti za te izdelke ni izpolnjeno. Zato vedno poudarjamo, da gre uporaba teh izdelkov na lastno odgovornost uporabnikov, česar pa se mnogi ne zavedajo.
Pri tem pa ne mislim, da so prehranska dopolnila kar tako na počez brez vrednosti. Poudarjam le, da jih je bistveno bolj varno kupovati v lekarnah ob nasvetu farmacevtov tako glede potrebe po jemanju, kot tudi glede medsebojnih učinkov z drugimi zdravili, in od proizvajalcev, ki izkazujejo ustrezno in znano kakovost.
Lep pozdrav!
Spostovana gospa Irgolic, vse napisano sem prebrala, a hkrati vas prosim, da me ustrezno usmerite, ker sem totalni laik.
Imam diagnozo otroska paraliza (paraparesis flacida), vedno v sedecem polozaju, na invalidskem vozicku, zdaj pa so odkrili obrabo levega hrustanca na kolku. Se da to pozdravit ali bo pekoca bolecina vedno prisotna? Kako je z zdravljenjem z maticnimi celicami? Priporocate Glukozamin? In ce ja, katerega, od katere firme? Morda se kaksna kombinacija? Iskrena hvala in uspesno opravljanje svojega poklica. Ida
Spoštovana gospa!
Za obnovo poškodovanega sklepnega hrustanca obstaja možnost zdravljenja z avtolognimi celičnimi pripravki. Nimam pa natančnih podatkov, kako in v kolikšni meri potekajo ti postopki. Kolikor vem, je vodilna slovenska ustanova za tkiva in celice firma EDUCELL, ki je sodelovala z Zavodom za transfuzijsko medicino in Univerzitetnim kliničnim centrom.
Svetujem vam, da se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom o tej možnosti, ali pa z zdravnikom ortopedom, ki pozna vaše stanje.
Glede Glukozamina pa bi vam svetovala, da ga jemljete v odmerku do 1200 mg na dan. Evropska agencija za zdravila priporoča glukozamin v tem odmerku in v obliki klorida ali sulfata kot učinkovite oblike za lajšanje simptomov pri zmerni osteoartrozi.
Svetujem vam tudi, da v lekarni povprašate, če ima izdelek, ki vsebuje glukozamin, dovoljenje za promet z zdravilom, kar pomeni v žargonu, da je registriran. Tako boste sigurni v njegovo kakovost.
Glede dodatkov glukozaminu kot so hondroitin sulfat ali hialuronska kislina ali MSM (metilsulfonilmetan) pa ne razpolagam s podatki, ki bi dokazovali dodatno izboljšanje.
Želim vam, da bi se dobro pozdravili in vas lepo pozdravljam!
Pozdravljeni,
zanima me, če bi lahko ovrednotili prehransko dopolnilo Flexiforce, saj v primerjavi z Glukozaminom ne dviguje krvnega sladkotja. Sestava je navedena na strani proizvajalca, podjetja Sensilab. Lep pozdrav
Andreja
Pozdravljeni!
Ocenjevanje lastnosti nekega zdravila ali pa tudi prehranskega dopolnila temelji na ocenjevanju dokazil in rezultatov znanstvenih študij, ki so izvedene na ljudeh z določenim namenom.
Zato učinka kako nek izdelek deluje na telesno presnovo ni moč ocenjevati kar na podlagi njegove sestave.
Lep pozdrav!
Želel bi izvedeti o izkušnjah z jemanjem tablet Body Glukosamin 750 mg ! Pred meseci sem jih začel jemati samoiciativno zaradi bolečin v sklepih saj je za obisk reumatologa več mesečna čakalna doba . Po dveh tednih rednega jemanja 1 tbl. na dan sem imel bolečine v ledvenih predelih ,zato sem prenehal z jemanjem. Telefonski pogovor z osebo ,ki propagira uporabo glukozamina je bil zelo skop ,saj mi je svetoval naj pač preneham z jemanjem ! Res so bolečine v ledvicah prenehale , ampak težave sklepi pa ostajajo .
Lep dan !
Pozdravljeni!
Mnenja v zvezi z Glukozaminom so različna, kar je seveda odvisno od samih izdelkov in tudi od bolnikov, ki jih jemljejo. Znano je, da so odzivi na posamezna zdravila pri bolnikih lahko zelo različna, kar je odvisno od naših genetskih lastnosti in od stopnje bolezni.
Tudi mnenja uradnih ustanov niso povsem enoznačna. EFSA ( Evropska agencija za varnost hrane) je ugotovila na primer, da ni povezave med uživanjem glukozamina in zdravjem sklepov. Izdelki z glukozaminom, ki vsebujejo do 600 mg glukozamina se ne razvrščajo med zdravila pod pogojem, da njihova predstavitev potrošnikom ni zavajujoča.
Študije, ki so jih izvajali na živalih pa so v določeni meri pokazale ugodno delovanje na sklepe, vendar pa ta mehanizem pri ljudeh ni bil znanstveno dokazan.
Evropska agencija za zdravila je ob upoštevanju vseh podatkov mnenja, da sta pri lajšanju simptomov pri blagem osteoartritisu učinkovita glukozamin klorid in glukozamin sulfat. Priporočen odmerek je 1200 mg.
Naša agencija za zdravila pa svetuje bolnikom, da za lajšanje težav jemljejo izdelke z glukozaminom, ki se uvrščajo med zdravila, kar pomeni, da imajo dovoljenje za promet z zdravilom (so registrirani), in kar zagotavlja, da so kakovostni, njihova izdelava pa je pod kontrolo pristojnih organov za zdravila.
Glede neželenih učinkov, ki jih je naštetih kar nekaj (slabost, bolečine v trebuhu, slaba prebava, omotica, izpuščaj, srbenje, pordelost kože, možen dvig vrednosti holesterola v krvi, alergičen odziv,…..) je seveda možno, da ste imeli težave z ledvicami.
Svetovala bi vam, da se z vašim zdravnikom dogovorite za pregled. Bolečine v sklepih imajo lahko različen izvor. Ne gre vedno za obrabo hrustanca, lahko je vzrok bolečinam vnetje ali še kaj drugega. Ko bosta z zdravnikom ugotovila vzrok, bo tudi zdravljenje ciljano, kakor ga bo narekoval vzrok vašim težavam.
Upam, da boste pri tem uspešni.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
ker imam dobro izkušnjo, sem se odločila, da jo delim tudi z ostalimi, morda bo še komu pomagalo. Imela sem močne bolečine v kolenih zaradi obrabe hrustanca. Ker so se mi glukozamin kapsule zdele zelo drage, sem na spletu našla tele: https://www.tripleclicks.com/16299721/detail.php?item=5911
Ne vem sicer, če to lahko objavim, ampak ste vsi pisali o točno imenovanih, tako, da upam, da se to ne smatra kot reklama.
V glavnem, meni zelo pomagajo, jih redno jemljem, bolečine so skoraj izginile. So brez sladkorja, edino če je kdo alergičen na školjke, jih ne sme jemati.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni!
Do vašega sporočila se ne bom opredelila. Kljub temu pa bom ponovila svoje mnenje, ki sem ga pred časom napisala in sicer:
” Evropska agencija za zdravila je ob upoštevanju vseh podatkov mnenja, da sta pri lajšanju simptomov pri blagem osteoartritisu učinkovita glukozamin klorid in glukozamin sulfat. Priporočen odmerek je 1200 mg.
Naša agencija za zdravila pa svetuje bolnikom, da za lajšanje težav jemljejo izdelke z glukozaminom, ki se uvrščajo med zdravila, kar pomeni, da imajo dovoljenje za promet z zdravilom (so registrirani), in kar zagotavlja, da so kakovostni, njihova izdelava pa je pod kontrolo pristojnih organov za zdravila “.
Pozdravljeni dr. Irgolič, pregledal sem vaše prejšnje odgovore. Omenili ste, da je zdravilna količina glukozamina 1200 mg/dan. Pred kratkim sem kupil izdelek od Jamiesona, ki poleg glukozamina vsebuje tudi MSM. Link1: http://www.lekarna-dravlje.si/p-4693-jamieson-glukozamin-in-hondroitin-z-msm.aspx
Link2: http://www.jamiesonvitamins.com/products/glucosamine-chondroitin-msm-1-300-mg-shellfish-free-1
Kot je iz povezave razvidno (link1) ena kapsula vsebuje 500 mg glukozamina. Navodilo na spletni strani navaja odmerek 1 tablete/dan. Navodilo proizvajalca pa (druga povezava) pa navaja, da se lahko jemlje 3 tablete/dan.
Zanima me vaše mnenje koliko tablet je varno in priporočeno zaužiti? Bo narobe, če zaužijem 200 mg premalo (2 tableti/dan) ali 300 mg preveč (3 tablete/dan)?
Pozdravljeni!
Če upoštevamo vse podatke in ugotovitve strokovnjakov, bi vam svetovala jemanje dveh odmerkov na dan. Dodatna učinkovina v izdelku MSM (metilsulfonilmetan) je naravna oblika žvepla, ki naj bi obnavljala vezivno tkivo. Kombinacija obeh učinkovin in dvojni odmerek na dan bi moral zagotoviti pozitivni učinek.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Diagnozo od mr za koleno kaže:
Hondroaptija patele gradus 1
Takoj ko sem začutil bolečino sem šel po glukozamin, sicer brez predpisov zdravnika. Do zdele sem popil eno škatlico od 90 tablet in ne vem kako za naprej.
Zanima me vaše mnenje.
Od sredine oktobra bom začel z terapevtske vaje in bi bilo bolj smiselno da bi jih jemal. Ali pa ne?
Pozdravljeni!
Priporočeni odmerek Glukozamina je 1200 mg na dan, kar pomeni, da lahko na dan zaužijete po tri odmerke, ki vsebujejo po 400 mg. Torej odvisno od velikosti odmerkov Glukozamina.
Podatkov o trajanju jemanja Glukozamina tudi jaz nisem našla, razen, da se lahko izdelek uporablja brez časovne omejitve, čeprav določene omejitve, na katere opozarjam, obstajajo.
Določene osebe, ki imajo težave s krvnim sladkorjem (diabetiki) morajo paziti na raven krvnega sladkorja, ki ga morajo večkrat kontrolirati.
Bolniki, ki imajo srčno-žilne bolezni morajo večkrat kontrolirati vsebnost maščob (lipidov) v krvi.
Pri jemanju Glukozamina lahko pride tudi do poslabšanja astme pri astmatikih.
Ledvičnim bolnikom pa lahko poraste nivo kalija v krvi.
Posebej pa je potrebno poudariti, da morajo bolniki, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulante), dodatno spremljati strjevanje krvi.
Torej iz vsega navedenega sledi, da ima lahko tudi jemanje Glukozamina določene omejitve.
V kolikor ne sodite v nobeno od navedenih skupin, vam svetujem, da po treh škatljicah naredite pavzo za določen čas, na primer čas enega meseca. V primeru pa če zaznate katerega od neželenih učinkov Glukozamina, ki so navedeni v navodilu za uporabo, prenehate takoj.
Terapevtske vaje, ki jih imate v načrtu pa naj ne bi bile nobena ovira.
Forum je zaprt za komentiranje.