Najdi forum

Glukozamin

Spoštovana gospa!
Kombinacija obeh zdravil, ki jih jemljete, v nobenem primeru ne more povzročiti neželenih učinkov kot je zastoj srca, embolija,….
Neželeni učinki zdravila Nolvadex so zelo podrobno opisani v navodilu za uporabo zdravila in v besedilu navodila omenjenih učinkov ne boste našli. Zdravilo Glukozamin bi pa lahko povzročilo alergijo, katere pa vi zagotovo nimate, saj bi se že pokazala ob začetku jemanja tega zdravila. Omenjen je možen učinek dviga krvnih maščob, zaradi katerega je priporočljivo spremljanje njihovih vrednosti zlasti pri tistih bolnikih, ki so izpostavljeni srčno-žilnim zapletom.
Farmacevtka v lekarni bi vas zagotovo opozorila na težave, ki bi lahko izvirale iz omenjene kombinacije obeh zdravil.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.

Brez dvoma je kombinacija Glukozamina s Hondroitinom in MSM mnogo boljša, kot sam glukozamin (ki se na daljši rok lahko nabira v jetrih), pa še sinergično deluje. Poznam dva primera: moj oče, ki ga pri 76 letih težko prepričaš v kako “novost”, je ob bolečinah v kolenih jemal čisti glukozamin (ne vem, od katere firme), a mu ni nič pomagalo. Ko pa je v lekarni na priporočilo farmacevata kupil omenjeno trojno kombinacijo, se mu je stanje po kakem mesecu bistveno popravilo. Mislim, da je izdelek od firme NOW, ima pa prepoznavno oranžno etiketo. Čeprav priporočajo le eno kapsulo na dan, je to premalo, na začetku je jemal po 3 na dan, zdaj pa že 2 leti po 2 na dan in nima več bolečin v kolenih.
Drugi primer pa je moj znanec, ki kolesari “čez drn in strn” in je prav tako imel težave s koleni. Star je 33 let in da vse od sebe. Po treh tednih je izjavil, da zdaj pa končno “kolen ne čuti več”.
Lep dan vsem in čim manj bolečin.

Pozdravljeni,
prosila bi vas za mnenje kakšen dnevni odmerek kombinacije glukozamina, honfroitin, MSM bi priporočili (vem, da je priporočen odmerek glukozamina 1200mg – zanimam me torej odmerek kombinacije, oziroma posameznih učinkovin).
Lep pozdrav

Pozdravljeni,
k prejšnjemu vprašanju bi rada še vprašala, če bi lahko priporočili kakšno kombinacijo za zdravljenje – glukozamin bi želela kupiti kot registrirano zdravilo – kaj bi od prehranskih dopolnil, ki so na voljo v lekarni lahko kombinirala, da bi dobila ustrezno kombinacijo?
Lep pozdrav

Pozdravljena!
Priporočen odmerek glukozamina je, kot že sami veste, 1200 mg na dan (od 1178 – 1250 mg).
Glede hondroitin sulfata, ki je tudi strukturna sestavina hrustanca, pomembna za elastičnost, pa velja, da se v terapevtske namene uporablja odmerek od 800 – 1200 mg. To je priporočilo Odbora za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) pri Evropski agenciji za zdravila (EMA). V tem priporočilu je tudi informacija, da je glukozamin izkazal učinkovitost pri lajšanju simptomov, če je bil v obliki sulfata ali klorida.
Vsi izdelki, ki vsebujejo glukozamin v odmerkih do 600 mg ali hondroitin v odmerkih do 400 mg, ne štejejo za zdravila.
Ker je zdravljenje z glukozaminom in kombinacijami v zadnjem času zelo razširjeno, Vam svetujem, da si preberete na internetu “Sporočilo za javnost razvrstitev izdelkov z – JAZMP in sicer na http://www.jazmp.si/…za…/Objava 20120329_glukozamin_hondroitin.pdf.
V tem sporočilu je objavljen seznam priporočenih izdelkov, ki imajo dovoljenje za promet v Sloveniji in seznam izdelkov, za katere je JAZMP (Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke) izdala odločbe, s katerimi jih ni razvrstila med zdravila. V tem seznamu so navedeni proizvajalci izdelkov in ne imena njihovih izdelkov. Zaradi obširnosti seznama in priporočil sem ocenila, da je bolje, da ga sami preberete. Dobili boste odgovore na Vaša vprašanja. Todi glede kombinacije s hondroitinom.
Priporočila za različne kombinacije so v medijih številna. Zaradi pomanjkanja študij, ki bi dokazovale medsebojno učinkovanje med različnimi izdelki, tako zdravili, kot prehranskimi dopolnili, vam ne svetujem kombinacij. Morda bi vam svetovala dodatek vitamina C ali E, ki delujeta antioksidativno.
Če pa jemljete katera koli druga zdravila na primer za zdravljenje sladkorne bolezni ali za zniževanje maščob v krvi ali pa na primer zdravila zoper strjevanje krvi, bodite previdni in se posvetujte z vašim zdravnikom.
Lep pozdrav!

pozdravljeni
Že nekaj časa čutim mravljince na prstih leve roke in pa na obeh nogah.Zanima me če je kakšna praksa okrog tega in kaj je najbolje storiti.

Pozdravljeni!
Svetujem vam, da se o vaših težavah pogovorite s svojim osebnim zdavnikom. Vzrokov je lahko več, strokovno pa vas bo lahko obravnaval le vaš zdravnik.
Lep pozdrav!

pozdravljeni

Star sem 34 let, aktiven tekac, vendar imam ze nekaj casa tezavo z laterizacijo kolenske pogacice in poslwdicno tudi bolecinami v kolenu. Ze vec kot pol leta jemljem Superflex 3 v predpisani dozi 2 tablet (3000mg glukozamina + ostale spojine).
Stanje s kolenom se je nekoliko umirilo, zal pa opazam drug problem. Pred casom ( 2leti nazaj) sem zaradi jemanja dolocenih hormonskih zdravil dobil povisan holesterol in trigliceride ki pa so se po koncani terapiji vrnili v normalo. Vceraj sem pa spet naredil krvne preiskave (jemljem glukozamin pol leta) in holesterol je doseeel vrednost 7.8 kar je precek visoko.
Ali poznate podobne primere oziroma je to res mozno zaradi glukozamina?

Hvala za repliko oz nasvet kaj mi je storiti…

Pozdravljeni!
Možnost, da se ob jemanju glukozamina v krvi lahko povišajo krvne maščobe, je v literaturi opisana. Še posebej je to možno pri tako visokih odmerkih. Terapevtski odmerek glukozamina je cca 1200 mg.
Svetujem vam, da prekinete z jemanjem glukozamina in da se s svojim zdravnikom posvetujete tudi glede drugih zdravil oziroma dopolnil, ki jih jemljete.
Vrednost holesterola, ki ste jo navedli je zaskrbljujoča, zato vzemite stvar kot resno.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag.farm., spec.

Pozdravljeni!
Imam hudo osteoartrozo kolka. Ortoped mi je rekel, naj jemljem obliko glukozamina, vendar le če je zraven tudi določena sestavina, ker drugače glukozamin nič ne koristi. Ker ga je prekinil telefonski klic, mi ni povedal, katera snov je to. Mi lahko, prosim pomagate?
Hvala za odgovor!
Lep pozdrav, Jelka

Pozdravljena,
Glukozamin je najpogosteje kombiniran z hondroitin sulfatom, ki je ravno tako sestavni del sklepnega hrustanca, ki mu povečuje elastičnost.
V nekaterih pripravkih pa je glukozamin kombiniran tudi s hialuronsko kislino, ki je sestavni del telesnih tkiv in ima sposobnost zadrževanja vode v tkivih. Nekateri avtorji zagovarjajo trditev, da tvori nastanek kolagena in elastina.
Verjetno je vaš zdravnik svetoval eno od obeh, ali pa obe hkrati. Ob tem vas obveščam še o naslednjem:
leta 2011 je Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke izdala obvestilo v katerem je povzela mnenje Evropske agencije za zdravila, ki je ob upoštevanju vseh podatkov (ki pa niso bili enoznačno pozitivni), objavila, da sta učinkovini glukozamin klorid ali glukozamin sulfat učinkoviti pri lajšanju simptomov pri blagem osteoartritisu. Vsebnost odmerka glukozamina pa mora biti okrog 1200 mg. V tem obvestilu sicer niso navedene še druge učinkovine, vendar so kot dopolnilo zagotovo dobrodošle.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni!
Prebrala sem vaše pisanje o glukozaminu, pa bi vam vseeno zastavila še eno vprašanje. Mami je bila diagnosticirano naslednje: sveža ruptura medialnega meniskusa, hondromalacija patele in hondromalacija kondilov tibie (po opravljeni artroskopiji). Premišljuje o jemanju glukozamina, zanima pa jo, ali je to primerno pri njeni diagnozi (na žalost ni dobila nobenih nasvetov od zdravnika)?
Lep pozdrav, Jasmina

Pozdravljena!
Sicer sem že pisala o tem, da učinki glukozamina znanstveno niso dokazani. Kljub temu pa je Evropska agencija za zdravila objavila, da je možno lajšati simptome, ki jih omenjate s pomočjo izdelkov, ki vsebujejo odmerke cca 12oo mg glukozamina.
Glede maminega stanja menim, da za jemanje ni ovir. Pazite le, na možne pojave alergije in na dvig holesterola v krvi.
Lep pozdrav!

Hvala za vaš odgovor.

Pozdravljeni!
Star sem 30 let in pred kratkim so me začela boleti kolena. Boli me predvsem pri teku. Ali menite, da bi si lahko težave uredil z zdravilom glukozamin pharma nord? Imate morda kak drug predlog s čim bi si lahko pomagal? Redno tečem že več let in vedno sem pozoren, da se ustrezno ogrejem in po končanem teku opravim raztezne vaje.
LP, Matej

Pozdravljeni!
Z ozirom na to, da ste še mladi, so lahko bolečine v kolenih znak preobremenitve. V takem primeru bo potrebno premisliti, če je smiselno gojiti tek navkljub bolečinam. Sam glukozamin se uporablja le za blaženje simptomov pri zmerni osteoartrozi kolena. Študije na živalih so sicer pokazale, da spodbuja sintezo fizioloških glikozaminoglikanov, vendar mehanizem delovanja pri ljudeh ni znan. Evropska agencija za zdravila je ob upoštevanju vseh podatkov, ki pa niso bili enoznačno pozitivni, izdala mnenje, da sta glukozamin v obliki klorida in sulfata učinkovitejša pri lajšanju simptomov pri blagem osteoartritisu.
Ne odsvetujem vam uporabe glukozamina, vendar je potrebno upoštevati, da je glukozamin učinkovit v odmerkih po 1200 mg in da učinkuje le kot blažilo simptomov.
Svetujem pa vam tudi, da se posvetujete z zdravnikom ortopedom glede vaših kolen. Morda bo potreben počitek ali morda ustreznejše zdravljenje.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav, zasledil sem, da v sloveniji prodajajo izdelke Biovea na spletni strani http://www.pronatural.si , kjer sem našel, kar veliko izdelkov znamke Biovea, vendar ne vseh. Cene se ne razlikujejo, tako, da je vseeno ali jih kupim preko njihove spletne trgovine http://www.pronatural.si ali pa preko biovea strani iz tujine. Med njihovimi podatki sem zasledil, da pošiljko prejmem že naslednji dan tako, da se mi zdi boljše kot pa če naročim preko tuje strani, kjer lahko čakaš po cel teden, da prejmeš izdelke.

Zanima me, če se glukozamin lahko jemlje če imaš celiakijo ?

Pozdravljen!
V literaturi nisem našla direktnega podatka o delovanju glukozamina pri bolnikih s celiakijo. Našla sem celo poročilo, da glukozamin ni poslabšal bolezenskega stanja bolnice s celiakijo.
Kljub temu pa priporočam previdnost, ker se glukozamin pridobiva tudi sintetično s fermentacijo žitaric in ne samo iz hitina lupinarjev (školjk). Tak proizvod pa bi bil lahko za vas škodljiv.
Svetujem vam, da poskusite z najmanjšim odmerkom in v primeru poslabšanja vaše osnovne bolezni takoj prenehate z jemanjem glukozamina.
Lep pozdrav!

Pozdravljeni,

moja izkušnja z jemanjem Glukozamina je naslednja.

Stalno sem imel občutek žeje, zato sem se ponoči zbujal na dve uri ter pil vodo in wc.. najprej sem pomisli na sladkorno.. zato sem obiskal zdravnika, krvni izvidi so bili ok, vse v mejah normale..

Glukozamin sem jemal zjutraj med zajtrkom, jutro pred obiskom zdravnika sem bil tešč in tudi glukozamina nisem vzel..tudi kasneje ne tisti dan… in zvečer so vsi simptomi žeje izginili…normalno sem spal…

Nato sem, čisto da se prepričam, vzel dva dni kasneje ponovno zjutraj dozo…simptomi so se vrnili…

Toliko o moji izkušnji.

lep pozdrav, d

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close