Glukozamin
sem zadovoljen, zdi se mi, da me kolena ne bolijo več tako kot prej, če rabite več info, mi sporočite na mail: [email protected]
Pozdravljeni,
Imam sladkorno tipa 2. Opazil sem, da se mi po jemanju glukozamina vrednost sladkorja v krvi poveča. Ali je to samo trenutna reakcija? Ali je možno, da se po določenem času sladkor v krvi umiri?
LP
Bojan
Pozdravljen!
Glede povišane vrednosti sladkorja v krvi bi vas opozorila, da gre za pričakovano reakcijo. V literaturi je opisana ta možnost. Zato je na primer v navodilu za uporabo glukozamina, ki je v prometu pod imenom Voltaflex Glukozamin, izrecno navedeno, da je potrebno pri bolnikih s sladkorno boleznijo vrednosti sladkorja v krvi pogosteje preverjati. To navodilo je odobrila Agencija za zdravila in medicinske pripomočke 5. novembra 2010.
Svetujem vam, da prekinete z jemanjem glukozamina, v kolikor se vrednost krvnega sladkorja ne bo normalizirala.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
sem opazila, da se na tržišču pojavlja glukozamin kot dodatek k prehrani v prosti prodaji. Vi ste v svojih tekstih nazivali to kot zdravilo. V Evropi je dodatek k prehrani. Kaj je res? Lahko zaupamo ponudbi v prosti prodaji. Podjetje Martis d.o.o. to ponuja kot dodatek k prehrani in zagotavlja, da ima dovoljenje naših oblasti za prodajo.
Komu zdaj lahko res zaupamo?
Prosim za odgovor in vaše mnenje.
Lep pozdrav,
Duška
Spoštovana gospa Duška!
Vaše vprašanje je popolnoma na mestu. Manj pa sem zadovoljna z odgovorom, ki vam ga bom napisala.
Na trgu zdravil in tudi na trgu prehranskih dopolnil je veliko izdelkov z glukozaminom.
V svojih prejšnjih odgovorih sem imela v mislih izdelke, ki sodijo med zdravila.
Da bo odgovor lažje razumljiv, bom naštela izdelke, ki so v Sloveniji pridobili dovoljenje za promet z zdravilom. Ti so:
1./ Glukozamin “Pharma Nord”, proizvajalca Pharma Nord, ki se izdaja kot zdravilo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah.
2./ “Voltaflex Glukozamin” 625 mg proizvajalca Medis, ki se izdaja brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Zdravilo se uvršča med nesteroidne antirevmatike.
3./ “Fidiflex”” 1178 mg prašek za peroralno raztopino, proizvajalca Fidimed, ki se izdaja v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Zdravilo je uvrščeno med nesteroidne antirevmatike.
4./ “Flexodon 1200 mg” prašek za peroralno raztopino, proizvajalca CSC Pharma, ki se izdaja brez recepta v lekarnah. V Bazi podatkov o zdravilih (BPZ) ima oznako izdaje brez recepta, v Registru zdravil Republike Slovenije ima oznako izdaje na recept.
5./ “DONA” prašek za peroralno raztopino proizvajalca Rottapharm S.p.A., ki se izdaja brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah. V BPZ ima oznako izdaje brez recepta, v Registru zdravil Republike Slovenije ima tudi oznako izdaje na recept. Zdravilo je razvrščeno med nesteroidne antirevmatike.
Vsa našteta zdravila imajo v navodilih za uporabo zdravila navedeno, da so in vitro in in vivo raziskave pokazale, da naj bi glukozamin stimuliral sintezo fizioloških glikozaminglikanov in proteoglikanov, ki jih tvorijo hondrociti in stimuliral sintezo hialuronske kisline, ki jo tvorijo sinoviociti.
Poleg te trditve je napisano, da mehanizem delovanja glukozamina pri ljudeh ni znan. in da ni mogoče določiti začetka delovanja učinkovine.
Ostala poglavja na primer o neželenih učinkih, o interakciji z drugimi zdravili, itd… so si podobna, če ne že ista.
Izjema je zdravilo Flexodon, pri katerem je dodana trditev, da zavira dejavnost encimov, ki razgrajujejo hrustanec (kolagenaza, fosfolipaza A) in zavira nastanek snovi, ki uničujejo tkiva (superoksidni radikali) ter aktivnost lizosomskih encimov, kar prispeva k blagemu protivnetnemu učinku.
Toliko o izdelkih, ki so razvrščena med zdravila. Pri teh izdelkih je za varnost uporabnikov bistveno bolj poskrbljeno, ker so imetniki dovoljenj za promet z njimi morali Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke predložiti dokazila o izvoru učinkovine, njeni kakovosti, ustreznosti proizvodnje, ki mora zagotavljati izpolnjevanje vseh pogojev in GMP norm za proizvodnjo zdravil, dokazila o preskušanju gotovega izdelka z ozirom na vsebnost učinkovine, dokazila o kakovosti in varnosti ter druga, ki jih je potrebno predložiti pri vseh zdravilih, ki so pri nas v prometu.
Glede prehranskih dopolnil pa ne veljajo isti predpisi. Na tem področju veljajo predpisi, ki so izdani na podlagi Zakona o zdravstveni ustreznosti živil. Ti so bistveno bolj ohlapni in o njih sem že pisala. Tisto, kar je najbolj moteče je dejstvo, da pri prehranskih dopolnilih ni zagotovila glede kakovosti izdelka, njegovega izvora in ustreznosti proizvodnje in tudi ne izvora in vsebnosti drugih primesi, ki jih izdelek vsebuje. Pri teh izdelkih gre pravzaprav za zaupanje, da je izdelek kakovosten.
Z ozirom na pomembnost varovanja javnega zdravja bi bilo po mojem mnenju potrebno na tem področju na novo oceniti stanje na trgu in vzpostaviti sistem, ki bo v večji meri zagotavljal varnost ljudem.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav,
gor pišete o jemanju glukozamina pri SB2, mene pa zanima kako je z jemanjem pri starejši osebi(80let), ki jemlje Vasilip in Prestance10/10. V preteklosti je bila kura z Pharma Nordom uspešna. Bi bila smiselna kontrola maščob v krvi ali pretiravam? Bi bil smiselen tudi antacid ali Voltafleks ni tako ”močen” NSAID?
Hvala
Pozdravljeni!
Leta v primeru jemanja glukozamina niso ovira. Če oseba jemlje zdravilo Vasilip za zniževanje povišanih vrednosti maščob v krvi, jih zaradi jemanja glukozamina ni potrebno še posebej kontrolirati ker se konrola povišanih maščob v krvi izvaja v okviru predpisovanja zdravila Vasilip.
Tudi z zdravilom Prestance za zniževanje povišanega krvnega tlaka ni opisanih medsebojnih učinkov.
Sočasno jemanje antacidov z zdravili pa se odsvetuje zaradi vezave zdravilnih učinkovin na učinkovina antacida, s čimer pride do znižanja učinkov zdravil.
Zdravilo Voltaflex glukozamin se razlikuje od zdravila Glukozamin “Pharma Nord” le po vsebnosti glukozamina. Prvi ga vsebuje 625 mg, drugi pa 400 mg v eni enoti.
Opozarjam vas pa, da se sočasno jemanje glukozamina z zdravili za redčenje krvi odsvetuje zaradi povišanega učinka zdravil, ki redčijo kri, kar lahko privede do krvavitev.
Lep pozdrav!
Najlepša hvala za odgovor. Zanima me samo še kako naj bi se (optimalno) izvajala kontrola maščob ob jemanju Vasilipa – samo na začetku? 1x letno? Samo lipidogram ali tudi jetrni testi?
Hvala še enkrat.
Pozdravljeni!
S kontrolo krvnih maščob je pa takole. Če je bila ob zadnjem merjenju vrednost krvnih maščob ustrezna, bi si morali kontrolirati raven vsakih pet let. Če pa je bila raven zvečana, pa pogosteje. Kako pogoste naj bi bile kontrole, odloča sicer osebni zdravnik, vendar menim, da je dovolj kontrola enkrat letno. Jetrne teste je potrebno izvajati v primerih, ko bolnik jemlje zdravila, pri katerih je to izrecno predpisano. Informacija o tem je tudi v navodilih za uporabo zdravil.
Lep pozdrav!
Kako deluje zdravilo ARTHRO INTENS PLUS LIQUID V AMPULAH na artrozo v kolčnem sklepu. Dobi se samo v tujini
Pozdravljeni!
Ker izdelek Arthro Intens Plus Liquid ni na našem trgu, vam njegovega mehanizma delovanja zaradi pomanjkanja informacij ne morem pojasniti. Očitno gre za izdelek, ki se trži kot prehransko dopolnilo. Na spletu ni bilo možno najti informacij o njegovem delovanju, o njegovi razvrstitvi, niti o njegovem zunanjem izgledu. Na ta vprašanja je bil samo odgovor: “ni razpoložljiivih opisov”.
Na voljo so bile samo informacije o njegovih cenah in možnostih nakupa, kar mi ni vzbudilo kakšnega zaupanja.
Zato vam žal ne morem dati zadovoljivega odgovora.
Lep pozdrav!
Imam giht ali putiko. Ali lahko brez bojazni jemlem glukozamin tablete…
Pozdravljeni!
Zdravilo Glukozamin se uporablja za lajšanje simptomov pri blagem osteoartritisu. Priporočajo se 1200 mg odmerki. Uporabnikom priporoča Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, da jemljejo tiste izdelke glukozamina, ki so registrirani kot zdravila.
Bolezen giht ali putika, ki jo imenujemo tudi protin pa nastane zaradi odlaganja kristalov v sklepih. Ti kristali, ki nastajajo zaradi velike koncentracije sečne kisline, lahko povzročajo tudi hude bolečine. Zdravijo pa se z zdravili, ki zmanjšujejo vnetje. Ta zdravila so nesteroidni antirevmatiki, kot so na primer Naklofen, Olfen, Voltaren,….
Torej če imate probleme z osteoartrozo, lahko jemljete glukozamin, vendar vam pri gihtu ne bo v olajšanje. Za lajšanje gihta so primerna zdravila, ki zmanjšujejo vnetja.
Prepričajte se pri vašem zdravniku!
Lep pozdrav!
Zdi se mi zelo neprofesionalno, da g. Milanu, ki je na spletu odkril Superflex moderatorka ni napisala, da se zdravil preko spleta ne kupuje, ker nimajo preverjene varnosti, učinkovitosti in kakovosti.
Pozdravljeni!
Lekarna, ki ima dovoljenje za prodajo zdravil po spletu je lekarna s spletnim imenom Lekarnar.com. Pradaja pa lahko na ta način le zdravila, ki se izdajajo brez recepta. Drugih zdravil se v Sloveniji na tak način ne sme prodajati.
Glede kupovanja zdravil po spletu iz neznanih in nekontroliranih virov in o tem, kako nevarno početje je to, sem že večkrat pisala. Iz katere spletne lekarne pa je gospod Milan dobil zdravilo, nisem mogla razbrati iz njegovega vprašanja, oziroma tega najbrž niti ni navedel.
Če tega ni kupil v spletni lekarni, ki ima za tako prodajo dovoljenje, je tvegal.
Ker sem že pri glikozaminu, bi omenila sporočilo za javnost, ki sta ga izdala Ministrstvo za zdravje in Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), v katerem sporočata, da se izdelki, ki vsebujejo do 600 mg glukozamina ne uvrščajo med zdravila pod pogojem, da njihova predstavitev potrošnikom ni zavajujoča. Glukozamin v odmerku 1200 mg pa se po mnenju Evropske agencije za zdravila (EMA) ob upoštevanju vseh podatkov, ki pa niso enoznačni, v obliki klorida ali sulfata lahko uporablja za lajšanje simptomov pri blagem osteoartritisu.
Tako JAZMP svetuje, da se za lajšanje težav jemlje izdelke, ki se uvrščajo med zdravila, kar pomeni tudi, da so registrirani (da imajo dovoljenje za promet z zdravilom).
Od uporabnikov je seveda odvisno, da kupujejo izdelke v lekarnah ali specializiranih prodajalnah, po spletu pa le v zgoraj omenjeni lekarni, kjer se lahko prepričajo, o kakovosti in varnosti.
Lep pozdrav!
Zanima me ali je varno kupiti te tablete SUPERFLEX-3 (GLUKOZAMIN, KONDOTROIN, MSM) znamke NEWTON-EVERET BIOTECH®.
Pripenjam tudi link prodaje
http://sportas.si/superflex-3-glukozamin-kondotroin-msm-150-tablet.html#
Pozdravljeni!
Svetujem vam, da je varno kupiti izdelke, ki vsebujejo glukozamin in imajo pri nas dovoljenje za promet z zdravilom. Ti izdelki imajo zagotovljeno kakovost in vsebnost učinkovine, ki je potrebna, da se zagotovi učinek.
Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je na svoji spletni strani objavila seznam teh izdelkov. Ti so: Bonartros tabl., Dona prašek, Fidiflex prašek, Flexodon prašek, Glukozamin Pharma Nord, Voltaflex glukozamin filmsko obložene tablete.
Izdelka, ki ste ga navedli ne poznam in ga ne morem priporočati.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Stara sem 38 let, normalno aktivna. Letošnja smuka mi je pustila bolečine v kolenih. Na pregledu je ortoped ob otipu bolečih predelov kolena ugotovil prizadetost hrustanca na pogačici, pojasnil, da gre za preobremenitveno okvaro in me potolažil, da se bo hrustanec postopoma zopet zgladil. Svetoval mi je Glukozamin Hondroitin Sulfat 3 g dnevno vsaj 6 mesecev[/u], nato pa vsaj 1g in pol na daljši rok. v Lekarni sem dobila tablete Glukozamin, katerih dnevna doza pa je le 1200 g. Sedaj že dober mesec jemljem zgolj dnevno dozo, ker si več zaradi morebitnih stranskih učinkov ne upam. Bolečine še vedno imam. Zanima me, ali se je morda ortoped pri doziranju zdravila (kar 3g dnevno) zmotil oziroma če ne, ali je običajno, da se pacientu predpiše tako velika doza. Hvala!
Pozdravljena!
Glukozamin se v odmerku 1200 mg na dan ( 1178 – 1250) uporablja kot peroralno zdravilo za blaženje simptomov pri zmerni osteoartrozi kolena. Študije na živalih so sicer pokazale spodbujeno sintezo glikozaminglikanov in hialuronske kisline, čeprav mehanizem delovanja pri ljudeh ni znan.
Običajno traja zdravljenje nekaj tednov pri odmerku 1200 mg na dan. Večjih odmerkov nisem zasledila v strokovnih navodilih. Če pa po treh mesecih ni olajšanja, pa je potrebno način zdravljenja ponovno ovrednotiti.
Ne svetujem vam jemanja tako visokega odmerka kot ste ga navedli. Vsekakor pa bi bilo v kolikor vam ne bo odleglo, potrebno natančno slikanje kolena in ustrezno ukrepanje.
Lepo vas pozdravljam!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Zanima me ali kombinacija Nolvadexa in Glukomazina? Sedaj ga jemljem 2 meseca in bolečine v kolenih so izginile. Sedaj pa berem o stranskih učinkih, za katere me v lekarni pri nakupu niso opozorili np: žilni zapleti, embolija in zastoj srca. V kakšnih primerih pride do takih zapletov?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.