Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo glukoza 50gr, norme

glukoza 50gr, norme

Pozdravljeni,
sem tretjič noseča (v nobeni N nisem imela sladkorne), v 25. tednu sem imela presejalni test s 50gr glukoze, po eni uri je bil rezultat 76 mg/dL. Povsod najdevam samo zgornjo mejo, ki je bojda 140 mg/dL. Torej je moj rezultat v redu (tudi na tešče je sladkor vedno blizu spodnje meje).
A glede na to, da so imele vse moje znanke ali kolegice rezultat nekje med 100 in 140 (ali celo več), me zanima, kako to, da imam jaz sladkor vedno tako nizek? Je to dobro ali slabo? Obstaja spodnja meja?
Sicer se počutim v redu, sem vitke postave, športno aktivna tudi v nosečnosti (redno plavanje, orbitrek itd.).

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem!
U.

Pozdravljeni,

vaš krvni sladkor (ks) je po 50 g testu (presejalni test) povsem v normalnih mejah. Po novih smernicah v Sloveniji ne delamo več 50 g testa v nosečnosti in že dolga leta ne uporabljamo starih enot za krvni sladkor v mg/dl. V kolikor je vrednost v 50 g testu po 1 uri večja od 7,8 mmol/l (po vašem 140mg/dl), je bilo potrebno napraviti nadalnje testiranje. Pretvotnik enot je 18.
Po novih smernicah se ženski napravi določitev ks na tešče ob odkritju nosečnosti in če je bila prva vrednost pod 5,1 mmol/l, nato ponovno okrog 24 tedna nosečnosti. Ponovno se napravi na tešče in če je vrednost manjša od 5,1 mmol/l se nadaljuje s 75 g OGTT.

Spodnja meja ni določena, ker iščemo povečane vrednosti, prag za hipoglikemijo pa je 3,5 mmol/l. Ob teh vrednostih imajo ljudje običajno tudi znake hipoglikemije.

bodite veseli, da je vaš krvni sladkor po presejalnem testu v normalnih mejah in uživajte v nosečnosti, ob že navedeni redni telesni dejavnosti.

lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close