Najdi forum

Kako se naučijo otroci, ki se rodijo gluhi in slepi, pisati, brati in govoriti? Kako komunicirajo z ljudmi?

Že dolgo nazaj sem brala knjigo, o deklici Helen Keller, ki je oglušela in oslepela še kot majhen otrok. Ne poznam naslova knjige, mislim, da jo je napisala celo Helen sama.
Ljudi je ‘poslušala’ tako, da se je s prsti dotikala njihovih ustnic, ko so govorili.
Nekaj sem našla tu:

LP

Mislim, da je vredno prebrati knjigo o Helen Keller. Bila je gluha in slepa, postala pa je velika pisateljica in zagovornica gluhih in slepih. Že to vse pove, da je ni bilo ovire, ki je ne bi mogla premagati ob pomoči učiteljice. Sicer pa, to je največja tragedija, ki se lahko zgodi človeku! Jaz vem, ker sem gluha in če mi oči odpovedo … Svet bi se mi podrl.

X,

tako kot sta napisali Alenka in Petra, se pri gluho – slepem otroku kombinirajo metode, ki se sicer uporabljajo pri terapiji gluhih in slepih. Več poudarka se daje ostalih čutilom: dotiku, okusu, vonji itd.

Primer Helen Keller je tudi primer, da nikoli ne smemo obupati ali “vreči puške v koruzo”.

Lep pozdrav, Petra

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Staršem s prizadetim otrokom (slepim/gluhim) preporučujem ogled filma
“BLACK” na YouTubu:
https://www.youtube.com/watch?v=YmdRZFI56Uw&feature=youtu.be
Film temelji na življenju in življenjskih iskušnjah Helen Keller, ki je v starosti 24 let
doktorirala iz filozofije, kljub slepoti in gluhoti.
Zelo dirljiv film, vredno ogleda. Leta 2005 je bil med 10 najboljšimi filmi sveta.
Lp,
MrRolsal

New Report

Close