Gluh dojencek
Zanima me kdaj se lahko posumi na to da bi bil dojenček gluh? V konkretnem primeru je mali star 60 dni, prehodnost sluhovoda je bila izmerjena in je bila OK. Zdi pa se mi, da se premalo odziva na klice, ropotuljice, zvončke… Sicer pa zelo dobro komunicira z očmi, “spušča” pa tudi že precej glasov če se par minut “pogovarjam” z njim. Ali se da kako ugotoviti če je z njegovim sluhom vse OK? Ali pa moje skrbi že mejijo na pretiravanje?
Pozdravljeni!
Gluhost pri dojenčku se lahko testira že zelo kmalu. Moji hčerki so presejalni test izvedli že v porodnišnici. Na žalost ni bil ugoden, vendar pa z gotovostjo še ni bilo določeno kaj to pomeni. Pri treh mesecih smo bili naročeni na polikliniki v avdiološki ambulanti, kjer v spanju izvajajo določen test, sluh pa preverjajo tudi v prostem polju. Pri moji hčerki se je izkazalo da gre res za popolno gluhost. K sreči pa tudi za to obstaja “zdravilo” in s kohlearnim inplantom, ki ga je dobila pri enem letu, lahko z gotovostjo rečem da sliši. Ko smo dobili diagnozo se nam je seveda podrl svet saj nismo vedeli da se temu lahko tudi pomaga.
Vem kakšni so občutki ko si v dvomu in neprestano testiraš otroka. Enkrat se ti zdi da se ti je odzval, drugič spet ne. Upam in verjamem da je z vašim otročkom vse Ok, vendar pa bi kljub temu prosila pediatrinjo za pregled, saj bi s pregledom razjasnili svoje dvome in brezskrbno uživali lepe dni s svojim dojenčkom.
Veliko sreče in upam da je vaša skrb odveč.
Aliana
Pozdravljeni.
Nevem sicer če vam bo to pomagalo ampak naj vam napišem mojo zgodbo.Sinek(sedaj star 11 mesecev) ima postavljeno diagnozo-zmerna naglušnost.Rojen je nedonošen in ker 3 krat niso morali v porodnišnici preverit sluha na desni uhici smo bili napoteni v avdiološko ambulanto,kjer so mu z pomočjo uspaval merili sluh na desni uhici.
Kaj sem vam hotela z tem povedat.Če vas skrbi sluh vašega otročka to povejte otrokovem pediatru in zaprosite za napotnico za avdiološko ambulanto,kjer bodo lahko potrdili ali ovrgli vaše strahove da otrok morda le ne sliši dobro.Upam da sem vam kako pomagala?
Lep pozdrav in vse dobro vam želim.
LP Marina
Matjaž,
Veliko so sta povedali že Aliana in Marina.
Mogoče še to:
Novoroječek – se ob nenadnem, glasnem hrupu (npr. če zaploskamo ali zaloputnemo z vrati) zdrzne, pomežikne ali na široko odpre oči.
Pri 4 tednih naj bi se otrok začel zavedati nenadnih, trajnejših zvokov – npr sesalca ali mešalca (se zdrzne, zajoče itd).
Če vas sluh skrbi, se obrnite na pediatra.
Nekaj o sluhu si lahko preberete tudi na:
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (28-10-05 22:48)