Glomangiom
Pozdravljeni,
stara sem 22 let in od rojstva se mi po telesu delajo modre pikice. So različnih velikosti (premer od 0,3-1,0cm), nekatere so nekoliko nad površino kože, druge pa so še gladke in manj opazne. Večje me ob dotiku tudi bolijo. V zadnjem obdobju se mi je število pik močno povečalo. V zadnjih dveh letih se mi jih naredilo cca. 50 in jih imam sedaj približno 150. Obiskala sem že dermatologa in naredili so mi biopsijo. Diagnoza biopsije je GLOMANGIOM. Zanima me, kaj ta diagnoza pomeni? Kaj sploh so te pike, ali so nevarne, zakaj točno nastajajo in predvsem kako lahko preprečim, da bi še nastajale, saj jih je vedno več? Dermatologi, ki sem jih do sedaj obiskala mi ne znajo točno povedat za kaj gre. Pravijo, da naj bi šlo za neko redko gensko bolezn. Prosila bi vas, če mi lahko vi poveste kaj več.
Hvala za vaš odgovor.
Pozdrav!
Gre za spremembe, ki nastajo iz celic krvnih žil, običajno so posamezni , zelo pogosto na prstih rok ali nog, v redkih primerih pa so tako številni kot pri vas.
V takem primeru je lahko genska obremenitev, morda ima v širši družini kdo veliko tega.
Zelo redko prehajajo v nevarno obliko, so pa seveda neprijetni, tako vizuelno kot tudi zaradi neprijetnih občutkov.
Preprečiti se jih ne da.
MOrda zaradi drugih bolezni bi bilo primerno napraviti genske preiskave.
Lp
Pozdrav!
Možno jih je odstraniti, morajo pa biti tipične, čeprav vseeno preferiramo kirurško odstranitev, ,zaradi popolnega izreza in seveda histologije, da ne pride do kakšnih zapletov.
LP