Glog
Pozdravljeni,
Prosim za mnenje glede uporabe sirupa gloga. Sem 55 letni moški,hiperholesterolemija, angiografija 40% stenoza LAD, CAC rezultat 50. Jemljem statine
in ConCor 2.5. Obrenitveni test na kolesu ni pokazal nič, isto so izključili pljučno hipertenzijo. CT srca ni bistvenih pripomb.
Kar se mi dogaja zadnje čase je pa da se po obremenitvi, recimo 2-3h težje fizično delo, ki poteka brez težav ali kakih bolečin, pojavi težka sapa oz. čudno
dihanje in utrujenost, prebava slaba, na kratko to traja sedaj lahko tudi cel teden in prihajam k sebi. Taki dnevi so mučni, tako da se nerad lotevam zadev.
Probal sem povečat vnos hrane za produkcijo dušikovega monoksida, pa nisem zasledil bistvene razlike.
Prejšni teden po dolgem počitku sem pa probal sirup gloga. Nisem mogel verjeti oz. naj kdo ovrže, da je vse v glavi. Dva dni zaporedoma sem delal
več ur brez težav. Isto brez težav sem preživel naslednje dni. Dobesedeno zjutraj/popoldne sem zaužil zadevo isti dan pop. delal, ponovil naslednji dan brez problema.
Naslednji dnevi brez problema.
Ali česa ne razumem oz. si s tem delam še večjo škodo? Bi bilo bolje že opustiti težje fizično delo, težko sprejeti? Je glog sporen z medicinskega stališča?
Berem da je glog vazodilatator oz. ima še druge efekte na srce. Ampak zakaj potem v moji situaciji nihče ne predpiše/vsaj proba sintetike?
Moje stanje je že 3 leta isto in se nismo nikamor premaknili
razen standardnih testov, ki so pokazali spremembe na ožilju/srcu.
Hvala za vaš čas.
Spoštovani
Glog je tradicionalno rastlinsko zdravilo, ki se že dolgo uporablja za podporo srcu in ožilju. Ima več farmakoloških učinkov, je vazodilatator (širi krvne žile), blaži srčni utrip in izboljšuje kontraktilnost srca, je antioksidant, lahko vpliva na zmanjšanje krvnega tlaka in izboljšanje prekrvitve srca.
V kliničnih študijah je bil glog uporabljen predvsem pri blagih do zmernih oblikah srčne odpovedi, angini pektoris in nekaterih aritmijah. Deluje kot komplementarno zdravilo, ki lahko izboljša kakovost življenja in zmanjša simptome.
Konsultirajte svojega kardiologa o uporabi gloga, da lahko spremlja morebitne interakcije in prilagodi zdravila, če je potrebno.
Če vam glog pomaga, ga lahko uporabljate kot dodatek, a nikakor ne kot nadomestilo za predpisana zdravila.
Poskušajte dokumentirati, kdaj in v kakšnih količinah ga jemljete, ter kako se počutite.
Glede težav po fizičnem naporu bi bilo smiselno razmisliti o dodatnih preiskavah, npr. 24-urni Holter EKG, test dihalne funkcije, ocena funkcije prebavil (ker imate tudi prebavne težave).
Morda razmislite o sodelovanju s fizioterapevtom ali kardiološkim rehabilitatorjem, ki vam lahko pomaga postopoma povečati zmogljivost brez prevelikih obremenitev.
Zavedajte se, da se koronarna bolezen lahko dolgo časa ne spreminja in da je vzdrževanje stabilnega stanja velik uspeh.
LP