globoka venska tromboza in posledično pljučna embolija
Spoštovana Nina,
Sama sem prebolela isto kot vi in lahko povem, da se pri meni pojavi samo še napetost v nogi, vendar še to ob veliki obremenitvi ali v poletnih mesecih ko je zelo vroče zunaj. Za takrat mi je zdravnica predpisala Detralex in mi zelooo pomaga. Drugače pa so mi za preventivo svetovali jemanje Aspirin protect 100mg/na dan.
Lep pozdrav in čimprejšnje okrevanje,
Suny
p.s. prim. Boris Cibic, dr. med. kajenje sem popolnoma opustila;)))
Spoštovani dr.Cibic,hvala za vaš odgovor.Moram vam še povedati,da razen štiritedense terapije z Fraxiparine injekcijam ne jemljem nobene terapije.Sem medicinska sestra in vem ,da ljudje prejemajo vsaj polletno antikoagulantno terapijo,jaz pa nisem imela nič .Takrat ,ko me noga boli več dni skupaj si dam pogledati D DIMER in je vedno od 700 do1000,pokličem internista pa mi reče naj si nekaj dni dajem Fraxiparin.Po vsaj petih injekcijah je izvid zopet normalen in noga me ne boli.Čeprav delam v bolnišnici ne morem vedno trepetati kdaj se bo tromboza ponovila.Zanima me če menite ,da bi vsaj jemala Aspirin.Mislim ,da sem bila zdravljena bolj po domače ,zdaj pa imam posledice.Prosim svetujte mi,lp Nina
Skušal sem izvedeti pri katerih stanjih je D-dimer povišan. Dobil sem naslednji podatek: najbolj značilno je povišan pri venskih trombozah. Če jer vrednost nizka, zanesljivo ni bilo venske tromboze. Povišano vrednost lahko dobimo še pri raznih boleznih: astma, sepsa, virusni infekti, travme, rakaste bolezni.
Nekoliko me preseneča, da vas ni “antikoagulacionist vodil” po ustaljenih smernicah. Mislim, da bi bi vam koristilo preventivno jemanje aspirina.