globoka trebušna mišica
Pozdravljena, Saša!
Razmak bo šel počasi nazaj, kakor tudi odvečna koža na trebuhu – traja nekje 2 leti. Žal pa ne pričakujte, da bo trebuh popolnoma enak kot je bil pred porodom – malo odvečne kože ostane – a ne skrbite, to boste le vi opazili in še to samo zato, ker ste bili in ste suhi.
Da vas nauči pravilno izvajati oziroma da prekontrolirate kako izvajate vaje, potrebujete le en obisk fizioterapevta, ki vam bo lahko sestavil celoten program vaj. Bolečine lahko izvirajo zaradi nepravilne drže pri dvigovaju, previjanju in dojenju? Kar se pa tiče ležanja na trebuhu: če vas začne boleti, ko ležite na trebuhu, direktno in samo na sredini v križu, to pomeni, da je v nosečnosti prišlo zaradi trebuha do sprememnjene biomehanike,katere posledica je slabša gibljivost ledvenega dela v smeri nazaj. Priporočam vam, da se uležete na trebuh, počakate da vas začne boleti, vzdržite še kakšno minuto ali dve in se nato zelo počasi prekucnete v križu – če govoriva o isti stvari (torej je bolečina točno na sredini ledvenega dela hrbtenice), vas bo ta premik zelo bolel, saj bo križ popolnoma trd – občutek je kot bi se hotel zlomiti. Takoj ko boste spremenila položaj leže na boku, bo bolečina popolnoma izzvenela. In če boste to ponavljala vsak dan, boste kmalu opazila, da lahko spet ležite na trebuhu tako kot pred porodom.
Spoštovani,
samo eno kratko vprašanje glede diastaze. Rekli ste, da traja dve leti po porodu, da se zadeve postavijo na svoje mesto. Klasični trebušnjaki so prepovedani. Hodim na pilates, prilagojena vadba, klasičnih trebušnjakov ne delam, krepim notranje mišice z vlečenjem popka navztnoter ter stranske trebušne mišice. Ko pa sem vprašala vaditeljico, če mi pove, kakšne vaje lahko delam doma, da bi se mi zadeva prej uredila, je rekla, da nobenih, naj kadarkoli se spomnim držim rahlo popek navznoter in to je to. Da naj ne bi niti stranskih mišic krepili pri diastazi, če je večja. Zdaj me pa samo zanima, si delam kakšno škodo, če hodim na pilates in imam prilagojene vaje? Lahko krepim stranske trebušne mišice ali bolje da ne, distaze imam za dva prsta po enem letu po porodu. V spominu imam po porodnišnici, da so take vaje vendarle zaželjene, seveda ne take, ki krepijo zunanje trebušne mišice, če sem se pravilno izrazila.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
zanima me kaj se zgodi, da se stanje normalizira? Ali je vez med trebušnima mišicama elastična in se počasi krči? Koliko so pri tem pomembne vaje krepitve notranjih mišic, ali lahko samo z vajami dosežemo prvotno stanje ali te le pospešijo izboljšanje stanja?
Zanima me tudi, če poznate primere, ko se je osebi stanje, npr. razmika dveh prstov po porodu, popravilo? Ženske ponavadi na forumih pišemo le o problemu, ne pa o rešitvi problema..
Tudi sama sem po mesecu in pol od poroda ugotovila, da imam diastazo in me zelo moti, saj se je težko sprijazniti s takim trebuhom glede na to, da sem še pred nosečnostjo imela zelo močne in vidne trebušnjake, zato sočustvujem z vsemi, ki imajo to težavo, saj tudi če ni bolečin, se lahko pojavi depresivno stanje. Obkroženi smo z reklamami s samimi lepoticami, ki dodatno še otežujejo zadevo!
Moteč je izgled in moteč je tudi občutek mlahavega, večjega trebuha, ki se premika, ko se sam premikaš..
Katere vaje lahko, poleg vaj za notranje mišice, še opravljam? Mislim na kakšne bolj intenzivne vaje, da lahko natreniraš vsaj noge in zgornji del trupa, če že trebuha ne moreš? Imam občutek kot da vse odpade; počepi, vaje za prsne mišice, biceps/triceps, šprinti,..saj pri vseh zraven še trebušne delajo? Mogoče kolo? Kaj vi predlagate? Težko je zdržati brez fitnesa, če si ga bil prej vajen..
Hvala in lep pozdrav,
teja
Pozdravljeni!
Stanje se samo po sebi normalizira. Nobena vez ni elastična, ampak si jo lahko predstavljate kot vrv. Novo nastala vlakna bodo krajša, ker ni pritiska veliekga trebuha in ni potrebe, da bi bila novo nastala vlakna daljša.
Krepitev globoke trebušne mišice, globokih hrbtnih mišic so pomemebne, saj stabilizirajo ledveni del hrbtenice in s tem zmanjšajo možnost bolečin v križu – še posebej zmanjšajo možnost nastanka hernije diska in nestabilnost, ki lahko vodi v nastajanje kostnih izrastkov in utesnitve živčnih korenin. Keglove vaje pa se priporočajo, da se zmanjša verjetnost nastanka inkontinence in poveča užitek pri spolnih odnosih.
Stanje se popravi.
2 leti traja, da se telo povrne v prejšne stanje – tako hormonsko, čustveno, fizično.
Videz človeka ni pomemben, lepega človeka naredi lepota, ki jo nosi v sebi – toplina, dobrota, sočutje, milost, radost…In po mojem mnenju so manekenke, ki jih gledate na modnih pistah samo obešalniki, na katerih visijo obleke – niti jim ne stojijo dobro, ker nimajo nobenih oblin.
Moje mnenje je, da odsvetujem intenzivne vaje po porodu za kar precej časa, saj dokler so dvignjene vrednosti hormona relaksina, so vsi skelpi v telesu razrahljani. to pomeni, da ste v rizični skupini za zvine, izpahe, ipd. ter da so določene mišice že preobremenjen, saj skušajo popraviti nestabilnost sklepov. jaz bi vam svetovala če želite aktivnost, večurne počasne sprehode z vašim otrokom v vozičku in s tem boste naredila dvojno korist: zdravo je za vas, ni rizično in še dobro je za otroka, da se druži z mamo. Tako boste krepila mišice rok, stabilizatorje ramen in lopatice ter noge in celotno hrbtenico, ker porivate voziček.
Pozdravljeni!
Sem tri leta po porodu dvojčkov (oba skupaj sta tehtala 6 kg). Imam diastazo 4 prste in rahko kilo ter povešeno kožo. Zanima me, če se lahko pri vas naročim preko napotnice oziroma, v kolikor to ni mogoče, koliko stane obisk pri vas (torej prikaz vaj, izdelava vaj…vse kar je pač potrebno). Je možno pri meni, glede na situacijo stanje dokaj sanirati ali bo potrebna operacija (napotnico za operacijo sem že imela, pa sem se premislila). Hvala za vaš odgovor in lep dan.
Pozdravljena!
Prosila bi vas, če me lahko kontaktirate na spodnjo številko (lahko tudi sms, če vam je lažje), ker ne želim na forumu govoriti o cenah. Glede na opisano, potrebujete najverjetneje samo en obisk, ki pa je žal plačljiv. Lahko bova tudi podiskutirale o prednostih in slabostih operacije, saj imam izkušnje tako z konzervativno terapijo kot z ženskami po operaciji.
Pozdravljeni!
Mogoce bo malce smesno oz.zalostno, vendar resnicno mi ni nihce omenil,da je potrebno izvajat kaksne vaje za globoke trebusne in hrbtne misice. Po porodu namrec, nsem imela nobenega fizioterapevta in tudi v porodnisnici ni nihce omenjal nicesar razen keglovih vaj. Ko sem pred kratkim potezila prijateljicam, mamicam, zakaj imam tako izbocen trebuh, kot bi bila se vedno v tretjem mesecu nosecnosti (namrec hci je stara ze dve leti in pol), so me vse zarepadano pogledale, a bisi delala vaj? Kaksnih vaj? Pa saj so nam po porodu povedali-meni pac ni nihce. Zanima me, ali obstaja kaksna varianta, da bo moj trebuh se kdaj raven, kot je bil vsa leta do poroda (imela se 49 kg in resnicno raven trebuh) in pa, kaj lahko naredim in v kolikem casu pridem se kdaj na prvotno stanje ali vsaj vidno izboljsanje. Veckrat me tudi zelo boli kriz in verjamem da je moje stanje globokig trebusnih in hrbtnih misic dokaj kriticno. Ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovore in upam, da ni prepozno in da sem naredila s svojo nevednostjo in neinformiranostjo tezavo, ki je ne bo moc popraviti. Lp
Pozdravljena!
Žal vam nihče ne more zagotoviti koliko se bo trebuh sploščil…poskusite pridno delati vaje, kar vam bo izjemno koristilo za bolečine v križu in izboljšalo užitek med spolnim odnosom, pa boste videla kako se bo odzval vaš trebušček.
Če pa nikakor ne boste zadovoljna z njim, vam še vedno preostane operacija, kjer samo odrežejo odvečno kožo…
Pozdravljeni, sama sem skoraj leto in pol po porodu(cr),ni mi ostalo preveč odvečne kože, ampak v spodnjem delu kot ena žogica oz kar vodni balonček, ki se premika z mano..ko se vsedem se kar razlije vse okoli bokov, kot da bi bila še kar noseča, trebuh je kar napihnjen oz izbočen-spodnji del..stranske mišice so kar vidne..sprednji del pa kar noče it stran..sem kar aktivna, pred porodom, med..zdaj..pa nevem,,ali je mogoče kriva spuščena maternica..pa me zanima kaj bi to bilo,ali obstaja kakšna vaja, ki bi mi pomagala trebuh potisniti navznoter?Bi mi lahko priporočili kakšnega fizioterapevta na Ptuju,ki bi mi pomagal pri tem? hvala in lp
Pozdravljena!
Žal ne vem, koga bi vam priporočila na vašem koncu…a preden začnete z vajami bi vam svetovala, da obiščete fizioterapevta, da prilagodi vaje vašim potrebam. Vsako telo zahteva svoje vaje, da se nazaj vzpostavi ravnovesje…ko vas bo pregledal, bo ugotovil kaj je s trebuščkom – ali je maternica, koža, mišice….http://www.fizioterapija.net/blog/zdrave-vaje-za-trebusne-misice/[/url]