Glivicno vnetje pri dojencku
Hcerka je stara 10 mesecev. Ze od cca 1 meseca naprej si ji skoraj vsak mesec pojavi blago glivicno vnetje po spolovilu (v obliki pikic/mehurckov). Prvic je bilo to pri cca 1 mesecu, sedaj pa ob vsakem prehladu/bolezni ali pa ob izrascanju novega zoba (ima jih 6, 2 sta na pogodu ker se zelo slini). Pediater vedno predpise canesten, v ustih ni bilo nikoli videti kaksnih pikic (pregledano od pediatra)
Sicer se lepo razvija, gibalno je sploh hitra (skoraj ze hodi, samostojno sedi), sicer pa je le bolj “suhcana- 8100g in 73cm pri 10 mesecih.
Od bolezni je imela pri 6 mesecih 6.otrosko, in pa 2x virozo z vrocino in pa se 3x samo prehlad brez vrocine. Je pa slabokrvna (hemoglobin pri 9 mesecih je bil 97) in pa slisen je bil nenevaren sum na srcu (baje zaradi slabokrvnosti). Jemlje zelezo.
Zakaj se ne moramo znebiti teh glivicnih vnetji? Pediater vedno predpise canesten, mazemo, pikice zginijo, a se kmalu spet pojavijo. Skrbi me da to kaze na kaksno imunsko pomanjklivost.
Ali se ji lahko to ponavlja zato ker sem imela jaz med nosecnostjo konstantno vnetja? Cel cas sem morala uporabljati vaginalne probiotike in tudi nekajkrat rojazol. Mislim da celo ko sem sla rodit ni blo 100% ok. Se je pa to takoj po porodu umirilo in nimam vec vnetji. Tezave so bile samo med nosecnostjo.
V kratkem nas caka cepljenje za OMR in me kar malo dusi ce bo zato hujsi odziv ker gre za zivo cepivo (do sedaj cepljena po programu+pnevmokok, ob prvem odmerku je imela vrocino, sicer pa je bilo vse ok).
Hvala za odgovor
Kot prvo – nikakor ni 100%-no, da gre za glivične izpuščaje. Pa tudi res gre za vnetje kože ob kvasovkah, to ni nič posebnega, zaskrbljujočega. In se bo ponavljalo, dokler se bo njena koža pod pleničko “kuhala” v lulanju in kakcu.
Mazanje s Canestenom, po katerem pikice izginejo, je le posreden “dokaz”, da gre za vnetje zaradi kvasovk. Enako možno je, da bi izginile tudi, če bi mazali z Bepanthenom.
Glivične okužbe, ki so povezane z motnjo v imunosti, potekajo povsem drugače – zajemajo notranje organe (ne le kožo in sluznice), zlasti pljuča in prebavila. Otroci so res bolni, nezadovoljni, ne le da se ne redijo, ampak celo hirajo, ne dosegajo razvojnih mejnikov. Torej to kar takoj odmislite.
Cepljenje proti rdečkam – ošpicam – mumpsu je res pri številnih malčkih povezano z blagimi sopojavi – nerazpoloženostjo, zvečano telesno temperaturo ali izpuščajem. In to celo bolj pri tistih, ki imajo odlično imunost. Vsekakor pa so vse težavice prava malenkost v primerjavi s prebolevanjem bolezni pri necepljenih – česar “anticepilci” nikoli ne povedo, zdravniki pa bistveno premalo poudarjamo. Ošpice so včasih “pomorile” veliko otrok, pri nekaterih preživelih pa pustile grozne posledice zaradi virusnega vnetja možganov.
Lep december, čim bolj miren “cepilni” čas ter zdravo leto 2025 vam želim!
Pozdravljeni pri sinu staremu 5 mesecov se je naredila rdecina – na lulcku – črta od vrha do mod. Siroka črta cca pol cm. To se dogaja vec kot 14dni, kak teden je nespremenjeno. 2 tedna sem ga imela veliko brez plenicke, dobro osušila anogenitalni predel po umivanju z vodo. Z bepantenom plus in sudocremom ni bilo uspešno. Rdečina je samo na spolovilu, ostala koža bp. Sedaj je zdravnica predpisala fucidin 2x na dan. Kdaj bi se lahko pokazalo izboljšanje. Sedaj mažem 2dni in je stanje enako. Kaj če antb. Mazilo ne pomaga?
Hvala za pomoč, lp
Glede na vaš opis sploh ni nujno, da gre za vnetje kože – lahko gre le za poudarjen greben (tim. raphe), ki z rastjo postane vse manj viden, tudi zato, ker rdeča barva zbledi. In je normalna varianta.
Če to drži, potem po nobenem mazanju črta ne bo drugačna – oziroma bo lahko ob “namakanju” v kremice (ki lahko tudi dražijo) še bolj vidna…
Srečno,