Glivično vnetje nožnice
Spoštovani,
uretritise, ki jih povzročajo klamidije in genitalne mikoplazme, z antibiotiki povsem pozdravimo. Pri teh boleznih ni “točke brez povrata”, kot je to pri okužbi s HIV ali hepatitisu, tako da ste lahko mirni.
Samoplačniško testiranje na klamidijo in genitalne mikoplazme bi bilo verjetno kar drago, reda velikosti 300-400 evrov. Za možnosti, da vam odvzamejo bris, se pozanimajte pri zasebnem ginekologu/dermatovenerologu v vaši bližini. Če gre za hude težave, vama lahko antibiotik brez testiranja predpiše osebni zdravnik, čez 2 meseca, ko imate predviden pregled, pa boste opravili bris, s katerim bodo potrdili uspešnost terapije.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni.
Verjamem, da vam je že veliko žensk napisalo iste simptome, ampak se enostavno ne morem upreti, da vam še jaz nebi zaupala mojih težav.
Torej, z fantom sva skupaj že 2 leti in nisem imela nobenih težav kar se tiče raznih okužb spodaj. Zadnja 2 ali 3 mesece pa imam zelo čuden občutek, kot da bi se nekaj pripravljalo: pri spolnem odnosu občutim močno bolečino – tik ob vhodu v nožico, zadnjih par dni me peče, na čase me tudi spodnji del trebuha boli, kar me prej nikoli ni.
Ali je možno, da se je stanje poslabšalo zaradi antibiotikov – Ospen 1500, ker sem imela angino in so mi prepisali te tablete?
Sem pa imela te iste simptome že 4 leta nazaj, vendar sem si jih uspešno pozdravila z zdravili.
Zanima me, kaj bi vse lahko sprožilo, da sem dobila vse te simptome nazaj in ali je to glivično vnetje?
Kako pa si lahko sama poskušam pozdraviti-torej katera domača zdravila bi najbolj pomagala?
Čeprav nočem misliti na stanje spodaj, ker se mi zdi, da je s tem vse slabše ampak si ne morem pomagati, da me nebi skrbelo, da je mogoče kaj hujšega, bi vas lepo prosila za vaš odgovor.
Lep pozdrav
Tanja
Lep pozdrav!
Stara sem 20 let. Pred kakšnim mesecem sem prvič dobila vnetje,ki sem ga zdravila s Canestenom. Ker sem kmalu dobila menstruacijo, zdravljenje ni bilo popolnoma uspešno in čez kakšna dva tedna se mi je vnetje ponovilo. V tem času sem imela spolni odnos, ki pa je bil zelo boleč. Do neke točke je bilo vse vredu, kakšne 4 centimetre globoko pa sem začutila nekakšno pregrado,zožanje nožnice, kar je povzročalo neprijeten, pekoč, pikajoč občutek. Sedaj ko sem se drugič pozdravila (zdravljenje je trajalo dlje časa, mazala sem se redno trikrat na dan) pa ta občutek pri spolnem odnosu ni izginil. Tipala sem če bi imela kakšno bulico vendar je nisem zatipala. Ali naj tudi jaz poskusim s tamponom v probiotičnem jogurtu ali naj obiščem ginekologa?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
občutek, kot “bi se nekaj pripravljalo”, mi žal vaših težav ne more pojasniti. Bolečine v spodnjem delu trebuha so lahko posledice desetin različnih bolezni, od ginekoloških do prebavnih, in se lahko intenzivirajo ob spolnem odnosu. Ob zdravljenju z antibiotikom se lahko pojavi glivično vnetje, ki pa se bolj kaže s srbežem, rdečino in belim sirastim izcedkom. Glede na to, da ste vprašanje poslali že pred časom, ko je bil forum zaprt, se je do sedaj morda pokazalo bolj konkretnega. Če ne, pa priporočam posvet z zdravnikom, ki bo ob pregledu lažje presodil vašo situacijo.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
v probiotični jogurt namočen tampon vam ne bo škodoval in s to domačo terapijo lahko poskusite. Enostavna vnetja, kot je glivično vnetje nožnice, ne povzročajo zožitev ali pregrad. Za kaj takega bi moralo priti do poškodbe ali res izjemno hudega vnetja, ki pa bi bilo drugega vzroka in ne glivičnega. Zato je verjetno vaš občutek pregrade lažen; kaj je v vaši nožnici in vam povzroča težave, pa se brez pregleda ne da sklepati. Če je šlo pri vas za glivično vnetje (srbež, sirast izcedek) in ste se zdravili le s kremo, niste pa uporabili vaginalet, vam morda težave povzroča nepozdravljeno vnetje v nožnici. V tem primeru uporabite Canesten vaginalete, 3 večere zapored v nožnico. Če bodo težave vztrajale, se posvetujte z ginekologom.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
vseh sporočil na temo glivičnega vnetja nožnice nisem prebrala, ker jih je veliko, nisem pa nikjer zasledila tega, kar je meni pomagalo kar precej, namreč Betadine. Za preventivo pa uporabljam kar hipermangan. Za umivanje in izpiranje. Pri tem ni odveč, če moški dajo malo več na higieno.
Moja izkušnja – ni znanstveno potrjena, ampak deluje.
Lp Dalija
Pozdravljeni!
Tudi jaz se obračam na tale forum, nisem hotela odpirati nove teme, ker je večina vsega že kar tukaj. V petek čez noč se mi je pojavila precejšnja srbečica v nožnici, seveda sem opazila bel sirast izcedek, brez vonja. Takoj sem se ustrašila, ker podobne situacije še nisem imela, stara sem 21 let. Klicala sem svojo ginekologinjo, ki pa je na dopustu, zato sem odšla v lekarno, povedala za svoje težave, tam so mi pa dali Canesten vaginalno globulo 500mg, zvečer sem si jo vstavila, takoj se je čutilo neko olajšanje.. Naslednji dan sem se komaj zvečer umila, ker nisem hotela preveč z vodo tam okrog. Srbečica je izginila, ampak se je v nedeljo spet pojavil pekoč občutek. Počakala sem še do ponedeljka, ko pa se je pojavila spet srbečica, pekoč občutek in rahla bolečina, opazila sem tudi da je koža okrog vhoda v nožnico postala ponovno nadražena, čeprav izcedka ni bilo veliko. Ponovno sem odšla v lekarno, kjer so mi dali še enkrat 500mg vaginalno globulo plus kremo za mazanje okrog spolovila. Včeraj sem si jo vstavila in danes zjutraj na spodnjem perilu opazila dva bela madeža, to pomeni, da se tableta ni dobro raztopila, ali je to ostanek le-te? Srbečica je dokaj ponehala, ampak me še vedno spremlja pekoč občutek in rahla srbečica takoj ob vhodu v nožnico. Izcedka več ni, sluznica okrog še je malce rdeča. Vem, da ne more biti takoj dobro in v redu vse, ampak me je malce strah okrog tega, ker ne vem kaj naj druga še naredim. Sem aktivna športnica in ne zdaj ne morem niti prav tekati, ker z znojem in preveč gibanja spodnjega dela spet razdražim vse skupaj.
Prosim, če bi mi lahko kakorkoli svetovali!
Lep pozdrav
Spoštovani,
imate značilne simptome glivičnega vnetja. Vaginalna tableta Canesten se včasih ne raztopi popolnoma, zato svetujemo, da jo tik pred vstavitvijo v nožnico za kratek čas (samo hip) zmočite pod tekočo vodo. Skoraj vedno pa opazimo ostanke raztopljene tablete v izcedku, tako da ni nič narobe – samo če bi se tableta cela izločila, bi to pomenilo, da zdravljenje ni bilo učinkovito.
Svetujem, da še nekaj dni (dokler težave ne minejo in še 2 dni) uporabljate kremo Canesten 3-krat dnevno za spolovilo, namažite tudi vhod v nožnico, ki srbi, oz. kolikor dosežete s prstom. V nožnici ste z dvema Canesten svečkama verjetno že dosegli učinek (marsikdaj je dovolj ena, ob hujših težavah jih dajemo tri večere zapored). Če ne bo učinka, se posvetujte z ginekologinjo ali osebno zdravnico.
Lep pozdrav,
Pozdravljena dr Vesna,
Dovolite da tudi jaz opisem svoj problem.
S partnerjem sva v monogamni vezi 3 leta.
Po vec kot mesecu in pol spolne abstinence(namrec zgodila se je zunajmaternicna nosecnost in je na zalost bila potrebna laparoskopija), sva spet pricela s spolnimi odnosi. Naj dodam da so pogostejsi kot prej. Po 2 tednih spolnih odnosov sem opazila bel, sirast izcedek iz noznice, brez posebnega vonja. Sama noznica me je malenkost srbela, a nic pretirano motece. Dan po opazenem izcedku, sva s partnerjem imela spolni odnos. Po odnosu sem imela obcutek natecenosti noznice in obcutek kot da je zelo vroca. Takoj naslednje jutro se je partner potozil da ga srbi spolovilo, predvsem glavica. Pravi da je nevzdrzno. Pogosteje lula, se zgodi da mu kaksna kapljica uide ker nima obcutka.
Sumiva na gljivice, seveda ne moreva biti sigurna. Ker sva trenutno v tujini in ne moreva takoj k zdravniku, se tukaj nadejava nasvetu kaj nama je storiti.
Kot veste, se pred samo laparoskopijo opravi cela vrsta testov in preiskav in pri meni niso odkrili okuzb ali bakterij. Kasneje, ko sem opravila kontrolo (uz+bris) je prav tako bilo vse v najlepsem redu.
Zanima me ce lahko priporocite kaksno kremo ali kaj podobnega, da se zadeva umiri dokler ne prideva; jaz do ginekologa in on do urologa. Predvidevam da se samo s kremicami ne da odpraviti okuzbe, da je potrebna kaksa druga, bolj konkretna terapija.
Mene je se posebej strah, ker ne bi zelela da karkoli vpliva na zdravje tega enega jajcevoda ki mi je ostal in je sicer prehoden. Se to lahko zgodi?
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem
Spoštovani,
opisujete precej značilne znake glivičnega vnetja. Oba uporabita antimikotik: partner kremo (npr. Canesten, Daktarin ali kaj podobnega), 3-krat na dan; vi pa poleg kreme za zunanje spolovilo tudi vaginalete Canesten, 3 dni zapored vsak večer. Ta zdravila se večinoma dobijo brez recepta. Po drugačni terapiji posežemo šele, če ta lokalna terapija nima učinka. Glivične okužbe spolovila in nožnice so pogost pojav in nimajo zveze z zdravjem maternice ali jajcevodov, tako da brez odvečnih skrbi.
Lep pozdrav,
Da, samoplačniške preglede opravljam, vendar ne v Ljubljani, temveč v centru Medartis v Novi Gorici, in to s področja celotne dermatologije. V zvezi s spolno prenosljivimi okužbami (in ostalimi težavami, o katerih večinoma razpravljamo na tem forumu) tam nimam možnosti vseh preiskav. Tako da če gre za tovrstno problematiko, svetujem vnaprejšnji posvet po telefonu ali e-pošti, da lahko pacienta po potrebi usmerimo v drugo ustrezno ustanovo.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
navajate zelo značilne znake in simptome glivičnega vnetja. Svetujem Canesten vaginalete 3 dni zapored v nožnico in Canesten kremo 5 dni 3-krat dnevno (od začetka lahko tudi pogosteje). Več informacij o tovrstnem vnetju je napisanih zgoraj v temi.
Lep pozdrav,
Spoštovani.
Zanima me, če je krvavenje 1-2 dni med vaginalnim (glivičnim) vnetjem običajen pojav? Vstavljala sem tablete Canesten, stanje se je izboljšalo, ponavadi sem zvečer vstavila tableto in šla spat. Na spodnjicah sem po drugi vstavljeni tableti, zjutraj opazila bele madeže (verjetno izcedek in tableta). Ta dan sem popoldan, po več kot 16ih urah od vstavitve druge tablete začela krvaveti. Kri je bila rdeča, kot menstruacija, včasih pomešana z izcedkom, torej bolj bleda, skoraj roza barve, ampak tudi na papirju se je pojavljala, tekoča kot menstruacija. Krvavela sem še naslednji dan, ampak ne močno – vedno, ko sem se obrisala je bila na papirju sveža kri. Tretje tablete nisem vstavila, ker sem se ustrašila. Sem 5 dni po O in danes nimam več krvavega izcedka. Vseeno bi rada vedela, ali lahko včerajšnji izcedek pripišem vnetju, ali čemu drugemu. Najbolj bi bila vesela, če bi to bila vgnazditvena krvavitev, ker se trudiva že dolgo časa, da bi imela naraščaj, ampak kolikor vem, je bilo za vgnezditveno par dni prehitro. 🙁
Za Vaš odgovor se Vam vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
krvavitev ni znak, ki bi sodil v klinično sliko glivičnega vnetja. Če je vnetje zelo hudo, se sicer lahko pojavi krvavitev zaradi krhke in ranljive sluznice. Vendar pa vi opisujete izboljšanje, tako da je vzrok krvavitve skoraj zanesljivo nekje drugje. O diferencialni diagnozi krvavitve dobro in čisto pravilno razmišljate; kaj drži, pa boste že ugotovili v naslednjih tednih.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Ginekolog mi je zaradi “povečanega števila kvasovk” predpisal Gyno-Daktarin globule, s katerimi sem končala pred enim tednom.
Kljub temu, da uporabljam vaginalno prho in zadnja dva dni tudi Multi-gyn actigel, je izcedek še vedno prisoten, rumeno do nežno zelenkast, nič me ne srbi, ne peče, ne boli, ni rdečice, izpuščajev, nič. Tega tudi pred uporabo vaginalet ni bilo, samo izcedek…
Kaj mi predlagate?
Najlepša hvala za prijaznost.