Glivično vnetje nožnice
Lepo pozdravljeni,
na vas sem se obrnila, ker ne vem več kje naj iščem vzroke za svoje težave, ki so sledeče. Stara sem 23 let, spolne odnose imam cca. 7 let. Od vsega začetka imam enakega partnerja.
Moje težave so se začele že 4 leta nazaj, ko sem imela povečan beli tok, rahlo srbečico in rdečico na zunanjem splovilu. Takrat me je ginekologija pregledala, dala recept za kremo ter tablete za vaginalno uporabo.Težave so se mi po 2 mesecih ponovile, zato sem odšla nazaj. Vzeli so mi tudi bris, pokazal je hujše vnetje, vendar je ginekologija potrdila, da sem ga z zdravili kasneje odpravila. Do sedaj se mi vnetje ponovi vsaj 1x na dva meseca konstantno…. leto ne nosim več tangic, uporabljam intimno milo iz lekarne, kolikor se da se izogibam sladkorju. Vse je postalo že navada, ampak zgleda ne pomaga nič. Pred tremi dnevi sem začutila rahlo ščemenje, zato sem se namazala s kremo canesten (priporočala ginekologija), na začetku je zapeklo ampak zjutraj je bilo še slabše… nožnica je zunaj rdeča in ko sem dobro pogledala se mi je zdelo, da so bile ob vhodu prisotne tudi nekakšne površinske razjede (cca 4 cm dolge ob nožnični odprtini).
Sedaj je vikend, v torek sem namenjena nazaj h ginekologinji. Kaj mi priporočate vi?
P.s.: Od 18 leta sem jemala tabletke Lindynete30, naredila premor za 1 leto. Sedaj 6 mesecov jemljem tabletke YAZ. Od drugega leta se spopadam tudi z rahlo obliko luskavice, če je mogoče kakšna povezava?
Pozdravljeni,
pojavil se mi je rjav vaginalni izcedek, vendar me zaenkrat še nič ne srbi ali pa peče. Pred tem nisem imela nobenih vaginalnih problemov, le vsake toliko malo močnejši beli tok. Ker takšnih problemov prej še nisem imela, nisem kaj dosti seznanjena z glivičnimi okužbami in raznimi vnetji. Vprašala bi vas kaj pomeni takšen rjav izcedek in zakaj pride do tega. Zanima me tudi kaj to pomeni za mojega partnerja, ali lahko imava spolne odnose in ali naj obiščem ginekologa.
Za odgovore se vam že vnaprej zahvaljujem.
Pozdravljeni!
Imam vnetje nožnice. Zdravnica mi je svetovala naj kupim kremo canesten in če ne bo boljše naj se oglasim pri ginekologinji. Zdaj sem porabila že dve kremi canesten in še vedno ni povsem boljše. Sedaj me zanima ali naj uporabim tretjo kremo canesten ali naj obiščem ginekologa?
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem!
Dora
Spoštovani!
Pisala bom kar v to temo, da ne bom odpirala nove.
Stara sem 20 let. Na kontracepcijskih tabletah sem približno 4 leta (Yasminelle). Menstruacije so se uredile in nimam posebnih problemov. Sem pa nekje 5 mesecev nazaj opazila, da se mi po menstruaciji pojavlja rjav izcedek, ki traja nekje 3 dni. Sama mestruacija ponavadi traja nekje do 7 dni, naprej pa je temno rjav izcedek. Zanima me, ali je to še menstruacija ali mogoče kakšno vnetje? Imela sem vnetje, uporabila Canesten 3, ampak težave niso ponehale takoj. Izginile so same od sebe čez nekaj časa.
Drugače pa so mi 2 meseca nazaj ugotovili povečano ščitnico (jemljem Athyrazol 2×1 tableto na dan).
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Spoštovani,
opisali ste ponavljajoč se izcedek bele barve s srbenjem. Tovrstne težave ustrezajo glivičnemu vnetju, ki se pri nekaterih ženskah zelo pogosto ponavlja. Omenjate zdravljenje z lokalno terapijo (svečke, krema), niste pa napisali, da bi dobili peroralno terapijo (=tablete, ki se vzamejo skozi usta). To je ponavadi prvi ukrep, kadar lokalna terapija ni učinkovita. Prvič zdravimo v enkratnem odmerku, tj. damo samo eno tableto. Če težave vztrajajo oz. se še vedno ponavljajo, se včasih odločimo za dlje časa trajajoče zdravljenje.
Kar se tiče ultrazvoka, vam pri vaginalnih glivičnih vnetjih ne bo dal popolnoma nobene dodatne informacije ali rešitve, zato ga v teh primerih ne delamo. Cene pri zasebnih zdravnikih so različne, tako da pobrskajte po spletu ali pokličite v izbrano ordinacijo. Po mojih izkušnjah obisk pri zasebniku ni čudežna palička, ki bi za vedno odpravila vaše težave. Tudi kakšne preiskave, ki bi dala odgovor na vsa vprašanja, zasebni zdravniki nimajo. Si pa za pacientke praviloma lahko vzamejo več časa (v javnem zdravstvu smo dolžni pregledati določeno število pacientov, te naše “kvote” so kar hude in preprosto moramo delati razmeroma hitro), tako da lahko zdravnik pacientki poda več pojasnil in navodil. Zaradi tega je uspeh zdravljenja lahko boljši.Tudi pacientka z boleznijo, ki jo razume, lažje shaja, tudi če potek ni najbolj ugoden.
S kvasovkami povzročeno vnetje na koži se ne kaže s spremembami, kot ste jih opisali vi. Kvasovke običajno povzročajo vnetje v kožnih gubah in pod plenico – tam, kjer je koža vlažna, topla in se zadržujejo izločki, zlasti pri dojenčkih ter pri debelih ljudeh in bolnikih s sladkorno boleznijo. Kandido, kot sem že neštetokrat napisala, imamo na sluznicah več ali manj skoraj vsi in se je tudi na noben način ne moremo dokončno znebiti. Res pa je, da je pri vas potrebno ukrepanje, da boste z njo lažje živeli. Prvi ukrep je, kot sem napisala zgoraj, sistemsko zdravljenje z antimikotikom (tablete proti glivicam). Tiste nitke sline so pa larifari in jih pozabite. Ta “test” so si izmislili zdravilci in je povsem brez podlage.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
kar se tiče ponavljajočih se glivičnih vnetij, je moj odgovor enak kot pri prejšnji pacientki: morda je pri vas potrebno razmisliti o peroralni terapiji (antimikotik v tabletah).
Površinske razjede ob vhodu v nožnico so bodisi lahko zaradi hujšega vnetja, morda ste se čez noč zaradi srbenja tudi nevede razpraskali. Včasih se pojavi lokalna iritacijska reakcija ali celo alergija na kremo, tako da Canestena ne uporabljajte več. Verjetno se bo vaša zdravnica odločila za zdravljenje s peroralno terapijo. Lokalno na prizadeto področje lahko uporabljate obkladke s fiziološko raztopino, ki naj bodo dobro ožeti, za 5-10 minut večkrat dnevno. Namažete se lahko z negovalno kremo, ki ne sme peči (Bionect, Bepanthen).
Luskavica z vaginalnimi vnetji ni povezana; res pa se lahko luskavica v redkih primerih pojavi tudi na koži spolovila. Kontracepcijske tablete marsikdaj povečajo nagnjenost h glivičnim vnetjem, tako da če so težave hude, razmišljamo o opustitvi te terapije.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
rjava barva izcedka pomeni primes (stare) krvi. Pri ženskah v rodni dobi, ki nimajo drugih težav, gre običajno za manjšo zunajciklično krvavitev. Če jemljete kontracepcijske tablete, je to lahko znak, da zaščita ni več povsem zanesljiva, tako da uporabite še kondom. (Tablete je treba jemati vsak dan ob istem času). Zgolj zaradi manjše vmesne krvavitve, ki traja krajši čas, obisk zdravnika ni potreben.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
svoje težave ste opisali tako skopo, da vam težko pomagam. “Vnetje nožnice” je lahko marsikaj. Če dve tubi Canestena nista pomagali, nima smisla uprabiti še tretje, saj zdravilo bodisi ni ustrezno, bodisi ga ne uporabljate pravilno. O težavah se posvetujte z zdravnikom.
Spoštovani,
rjav izcedek po menstruaciji pomeni ostanke stare krvi. Če drugih težav ni, verjetno ne gre za vnetje. Ščitnične težave s tem niso povezane.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
stara sem 24 let, spolno aktivna sem šele zadnji mesec in pol. Po zadnjem spolnem odnosu pred 2 dnevoma, so se včeraj pojavile neprijetnosti v obliki srbenja vulve, vendar ni vidnega nobenega izcedka. Koža nožnice je pordela in suha. Ni posebnega vonja. Skrbim za higieno z umivanjem z vodo (ne uporabljam posebnih intimnih mil), in dodatno tudi kakor ste svetovali predhodnicam (dobro ožeti obladki, tuširanje nožnice večkrat dnevno). Prebrala sem vaš forum, in me zanima kako lahko težave še dodatno omilim? Menite da je posredi glivično vnetje (bega me namreč odsotnost izcedka)? Ali bi bile opisane težave lahko pripisala draženju zaradi spolne aktivnosti (s partnerjem sva bila pri najinem zadnjem odnosu kar aktivna). Čez sedem dni imam redni pregled pri ginekologu, kjer se bom o težavah tudi posvetovala. Ali mi svetujete nakup izdelkov (vaginet, kreme Canesten) pred obiskom ginekologa?
Za pomoč se vam v naprej zahvaljujem
Lep pozdrav
Spoštovani,
srbež je mnogokrat prvi znak glivičnega vnetja, izcedek se lahko pojavi šele pozneje ali sploh ne. Možnih vzrokov srbeža je sicer veliko, vendar ker je glivično vnetje tako pogosto, se – razen če imamo razloge za nasprotno – običajno najprej odločimo za terapijo z antimikotikom. Če gre za glivično vnetje, vam bo po uporabi kreme Canesten 3-krat dnevno praviloma hitro bolje.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
zaradi težave, ki sumum gre morda za glivično vnetje sem prebirala vaš forum ampak več govora o ranicah ob vaginalni odprtini nisem našla. Moj problem je sledeč:
Kakšnih 10-14 dni že se mi pojavljajo takšne manjše ranice, ki izgledajo kot neko pokanje kože. Sicer ne več kot dve naenkrat. Ponavadi se pojavi ali v kožnih gubah pod sramnimi ustnicami (ob ščegetalčku ali nad njim) ali pa pod vaginalno odprtino, nad anusom. Te ”ranice so seveda pekoče. Namazala sem jih z BepantenPlus ki se mi zdi da je zadevo olajšal. ranica izgine, ampak se mi je zgodilo da sem ob samopregledu kože preveč raztegnila in ta je zopet počila. Zadeva je zelo neprijetna in tudi na kolesu čutim neprijetnost.
stara sem 25 let in spolno aktivna. sicer pa trenutno (zadnj dva meseca) nisem imela spolnih odnosov. Dvomim da bi to prišlo od partnerja, ampak čez slabe 3 tedne se zopet vidiva in rada bi se rešila problema pred tem in seveda da nebi prenesla kaj na njega.
Sicer pa sem ob zadnji menstruaciji malce neodgovorno ravnala z vložki. ker sem bila na poti sem pustila vložek dlje kot je predpisano.
Ali je to glivična okužba in gre za ti. erozije, kot ste omenili pri enem od primerov?
Kakšnega drugačnega ali večjega izcedla (kot beli tok) nisem opazila.
Kaj mi priporočate? bi probiotični jogurt na prizadetih mestih pomagal? je BepantesPlus vredu? Ali naj si kupim v lekarni produkte ki jih omenjate v vaših odgovorih? In če gre za givice, ali je možen prenos okužbe drugod po telesu oz na partnerja?
Najlepša hvala za vaš čas.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Stara sem 19 let in 3 leta jemljem tablete Yasminelle. Pred nekaj dnevi sva s fantom imela spolni odnos, pri čemer me je iz neznanih razlogov nožnica začela peči (to se mi ni zgodilo še nikoli). Odnos ni bil grob. Že tri dni imam kašast izcedek bele barve in občutim neprijetno srbečico. Čudi me, da se je vse pojavilo tako nenadno, saj kot že rečeno pred 4 dnevi nisem imela nobenih težav. Zanima me, če gre za glivično vnetje in če je potreben obisk ginekologa, ali lahko sama začnem zdravljenje s Canestenom?
Najlepša hvala za odgovor!
Lep pozdrav
Imam enih par vprašanj sedaj ne vem, če se nanaša na pravo temo ampak bi vseeno prosila za odgovor in pomoč. Z partnerjem sva se zdravila zaradi glivilnih okužb oz. vnetja. Saj sem imela najprej jaz na kar sem prenesla na njega. Moja ginekologinja nama je predpisala zdravila in sicer za mene eno tabletko diflucan (150) ter bele svečke za njega pa tudi le eno tabletko diflucana(150). Jaz sem povsem pozdravljena in nimam več vnetja, vendar pri njem se ni stanje njabolje izboljšalo ampak pravi, da je bolje od prej vendar ni to to. Zadnja dva dni je močnejši izcedek kot do sedaj kot da bi se začelo čistit. Jutri bo natanko en teden odkar je pojedel to tabletko. Spolnih odnosoh nisma imela nikakor saj čakama da se pozdravima oba do konca. Zanima pa me koliko časa ta tabletka potrebuje, da se pozdravi. Je pa problem, ker je veliko na terenu med tednom in se osebnemu zdravniku ne more oglasit zato me zanima, kaj je najbolje da se pozdravi do konca.
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
erozije je izraz, ki pomeni plitve ranice, in ne pove ničesar o vzroku teh ranic. Erozje se lahko pojavljajo na spolovilu iz več različnih razlogov. Eden od njih so poškodbe (spolna aktivnost, drgnjenje zaradi pretesnega oz. neudobnega spodnjega perila, tesnih hlač, kolesarjenje, jahanje ipd.). Erozije lahko nastanejo v sklopu vnetja, ki pa je spet lahko številnih različnih vzrokov. Kaj točno pomeni, da je vložek ostal predolgo, si sicer težko predstavljam (v kakšnem primeru je lahko to le nekaj ur ali pa celo več kot en dan??), gotovo pa lahko zadrževanje nožničnih izločkov, urina in/ali menstrualne krvi povzroči vnetje, tudi z erozijami. Od okužb se z erozijami najpogosteje kaže herpes, lahko tudi vnetje zaradi glivic kvasovk, vendar bi pri slednjem pričakovali vsaj še srbež, pa tudi bel izcedek.
Naštela sem le najpogostejše vzroke erozij, ki pa pokrivajo gotovo 99 % primerov. Ostale bolezni, ki jih ni malo, so neprimerno redkejše in jih zaenkrat pustimo ob strani.
Bepanthen plus je načeloma v redu, se pa poskusite izogniti kolesarjenju in drugim aktivnostim, tudi tistim ob negi, zaradi katerih bi si sluznico lahko dodatno poškodovali. Za jogurt in uravnavalce pH dvomim, da vam bodo koristili, saj vaše težave po opisu ne ustrezajo tistim zaradi spremenjenega nožničnega pH. Običajna vnetja zaradi draženja ali poškodb minejo v nekaj dneh, največ nekaj tednih. Če bodo težave vztrajale dlje časa ali se ponavljale, pa obiščite zdravnika.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
vaše težave so “šolski primer” glivičnega vnetja. Svetujem tri večere zapored Canesten vaginaleto v nožnico (malo jo zmočite pod curkom vode in takoj nato vstavite v nožnico, da se bo laže raztopila). Za zunanje spolovilo 5-7 dni vsaj 3-krat dnevno namažite kremo Canesten. Če partner nima težav, ne potrebuje terapije.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
glivična okužba pri moškem ne povzroča izcedka iz sečnice, pač pa srbečo rdečino, včasih z belimi pikicami ali belimi oblogami po sluznici penisa (površina glavice in notranja površina prepucija). Vaš partner ima očitno drugo težavo, verjetno uretritis (vnetje sečnice). Drugače kot s pomočjo osebnega zdravnika se tega ne bo dalo urediti. Verjetno se bo osebni zdravnik odločil za napotitev v ambulanto za spolno prenosljive okužbe, kjer lahko opravijo potrebne preiskave.
Lep pozdrav,
No opis težave je takšen, da ga srbi ter peče kadar mu pride med spolnim odnosom ter seveda tudi izcedek iz glavice ki izgreda kot kakšno vnetje. Je pa tudi omenil, da tega do sedaj nikdar ni imel, zato sva tudi sklepala da je to vnetje, ki sem prenesla na njega. Tako, da kakšna krema canesten ne bo pomagala? No jaz le upam, da ni kaj hujšega pri njem.
Spoštovani,
kot sem napisala, izcedek iz sečnice ni znak glivičnega vnetja, ampak vnetja sečnice. Vi sicer zdaj pravite “izcedek iz glavice”, kar si težko predstavljam, ker to pomeni, da bi moralo iz cele površine glavice mezeti tekočina, tako da predvidevam, da gre pač za izcedek iz sečnice (=odprtine za urin in spermo). Če pride pri moškem do glivičnega vnetja spolovila, se to kaže s srbečo, lahko tudi pekočo rdečino sluznice (=rožnate površine, ne kože) na glavici penisa in notranji strani prepucija (kožice). Lahko so vidne tudi belkaste lise, v hujših primerih tudi vlažne belkaste obloge, ki niso pritrjene in se jih lahko obriše ali se svaljkajo. Težave so prisotne več ali manj stalno in ne le med uriniranjem in ejakulacijo.
Če ima vaš partner take težave, je smiselno poskusiti s protiglivičnim zdravljenjem. To pomeni Canesten ali podobna krema vsaj 3-krat dnevno 5-7 dni in/ali Diflucan 150 mg tableta v enkratnem odmerku. Če je partner to terapijo že poskusil, pa ne pomaga, je to še en razlog več za domnevo, da je njegova težava druge vrste. Ob pečenju v sečnici in izcedku iz sečnice najprej pomislimo na uretritis, pri katerem protiglivična zdravila ne bodo pomagala.
Lep pozdrav,
No pol domnevam, da tukaj gre za drugo zadevo, kot ste rekli za uretritis, zato sva se odločila oba za testiranje vseh spolnih nalezljivih bolezni. Vendar me samo še zanima v primeru, da je to imel partner prej zadevo in je ni zdravil, kar pomeni da bo večno prenašalec te bolezni? Sicer me zanima koliko časa more poteči, da pride do te točke ko moški se več ne morejo pozdraviti in so le prenašalci(bojim se, da tega ni prej opazil in so se sedaj simptomi pokazali. Vendar kot pravi tega do sedaj ni imel)…Prav tako me zanima za ženske. Ali je kje testiranje samoplačniško, saj v bolnici porabijo za take zadeve dobra 2 meseca rada pa bi to čim prej uredila. Zanima me še tudi kako je z spolnimi odnosi…vendar jih imama ampak z kondomi, čeprav me vsako krat peče, kadar uporabim kondom.