Glivično vnetje nožnice
Pozdravljeni!
Pred kakšnimi 3 meseci sem bila bolna, zdravila sem se z tremi različnimi antibiotiki, kar mi je pustilo posledice – dobila sem gljivice. Vse me je srbelo, mazala sem z raznimi kremami a ni nič pomagalo. Ko je srbečica ponehala, so se mi začele pojavljati kot nekakšne pikice, ki so se sčasoma razmnoževale, na cajte pa jih ni bilo veliko. Zdaj se mi spet vsak dan bolj pojavljajo, zelo me pečejo, spolne odnose sem do pred kratkim imela brez težav. Opazila sem tudi kot nekakšno bradavico, ki je kožne barve, in ni v sklopu teh pikic (pikice se začnejo na vhodu v nožnico, kakšne so tudi že na sramnih ustnicah, druga pikica “bradavica” pa je višje). Za obisk ginekologa sem že naročena, a me zanima vaše mnenje, zakaj je do tega prišlo. Uporabljam tudi intimno milo. Hvala za odgovor, LP
Pozdravljeni!
Še jaz. Upam, da ni že preveč postov in bo vseeno kdo prebral.
Glivice sem imela v svojem življenju že precejkrat, vendar sem vedno vedela, da jih imam: zadeva je pekla, srbela, ni bilo dvoma. Treba je bilo k zdravniku, predpisal je nekaj, po čemer se je stvar pozdravila.
Zdaj pa se mi večkrat dogaja, da sploh ne vem, ali so glivice ali ne. Pojavlja se rumenkast izcedek v ne prevelikih količinah, peče in srbi pa ne: gre bolj za nekakšen nedoločljiv, neprijeten občutek, da se nekaj dogaja, pa ne vem, ali so glivice ali ne.
Obstaja kak zanesljiv preizkus, s katerim bi ugotovila, ali so to glivice? Vem, da je najbolj zanesljivo stopiti do ginekologinje, ampak če lahko ugotovim sama, prihranim čas njej in sebi; če so glivice, bom tako ali tako morala iti (razen če si kupim canesten za enkrtno uporabo).
Še to (če je pomembno): stara sem 48 let, menstruacijo še imam.
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor!
Spoštovani!
Sem dokaj nova na forumu in glede tega še malo “ne vedna” a vseeno ! Nujno rabim vašo pomoč. Stara sem 20 let in pred 2 leti sem nehala jesti tabletke zaradi različnih težav ( tiščanje na vodo,bolečine pri spolnih odnostih itd) ,tiščanje na vodo se pojavlja med ovulacijo in stresom , žal tega ne morem odpraviti.Med jemanjem tabletk nisem imela nikol težav z vnetji, zdaj pa so se te težave zvrstile druga za drugo. Prvo vnetje sem imela pred prb. 5 mesci ko sem dobila prvo letošnjo angino a sem ga takrat odpravila ,a nažalost se je vrnil po 1 mescu nazaj in bilo je še hujše. Zdravila sem se s canesten kremo ,svečkami, umivam se z intimnimi mili, a ne prevečkrat da nebi razdražila sluznice,uporabila sem tudi Vitagyn kapsule in vse to je bilo neuspešno. V spodnjem delu trebuha čutim konstantno neko napetost,napihnjenost pri jajčnikih , pojavil se mi je rumen/rjav in zelo kisel vonj izcedka kar je zelo moteče ,saj ga vonjam čez oblačila in tudi zato mi je zelo neprijetno imeti spolne odnose. Kak mesec nazaj sem bila pri ginekologinji in ta je rekla, da naj bi bilo ginekološko z mano vse vredu ,le opazila je da imam pregrado na maternici,kar pa pomoje nima povezave z mojimi težavami. In kako ironično ,kar napisala mi je recept za kontr.tabletke in rekla da naj bi se po tem vse uredilo!Tabletk seveda nisem začela jemati.Trenutno imam spet težave s tem rumenim izcedkom in groznim vonjem. Peče me nič,srbi tudi ne ,edino kar občutim je neprijetno tiščanje na vodo . Kaj naj naredim….?
Lp**
Pozdravljeni
Stara sem 22 let. Imam bolečine v spodnjem delu trebuha. Odšla sem k zdravniku ker sem mislila da imam vnetje mehurja(imela sem ga že večkrat) vendar imam vodo vredu tako da negre za vnetje. Sedaj pa se mi je pojavil močan beli tok, nožnica me je začela tudi srbeti pojavil pa se je tudi rjav izcedek ki ga je bilo sicer malo in je trajal en dan. Ali gre lahko za vnetje?
Spoštovani,
Canesten res včasih povzroči draženje in dodatno vnetje. V tem primeru ga seveda ne svetujemo več. Pri težavah, kot so vaše, se ponavadi odločimo za zdravljenje glivične okužbe s tabletami, ki se jih vzame skozi usta (flukonazol 150 mg v enkratnem odmerku). Trajne rešitve, s katero bi se težav enkrat za vselej dokončno rešili, pa žal nimamo. Svetujem, da se z ginekologom pogovorite o možnosti peroralnega zdravljenja (zgoraj omenjene tablete).
Lep pozdrav,
Spoštovani,
partnerja pri blažjih težavah, kot jih opisujete vi, in ki trajajo krajši čas, običajno ne zdravimo, saj tovrstna terapija nima nobenega učinka. Srbenje pri ženskah v rodni dobi najpogosteje povzročajo glivice, ki pa niso takšen patogen, da bi se jih mogli kadar koli dokončno znebiti, pa naj zdravimo partnerja ali ne. Za terapijo partnerja se odločimo pri hudih, dolgotrajnih težavah, in bolj kot ne kot še enega od zadnjih poskusov v sili. Pri vas bo verjetno najprimerneje, da katerega od uravnalcev nožničnega pH (kot jih omenjate zgoraj) uporabljate redno, npr. 1-2-krat tedensko oz. kot boste ugotovili sami, da je vaš ustrezen interval. Na tak način boste podprli zdravo bakterijsko floro nožnice, ki je ves čas v krhkem in spreminjajočem se ravnovesju.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
oboje našteto ima smisel poskusiti. Če ste s kontracepcijskimi tabletami načeloma zadovoljni in je vnetje redko, je bolj smiselno občasno uporabiti antimikotik.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
Stara sem 22 let in pred dvemi leti sem prvič obiskala ginekologa. Takrat sem redno hodila na preglede ob jemnaju brisov je bilo vse BP. Ko sem dopolnila 20 let mi je rekel naj se oglasim čez tri leta. Med tem časom in vse do sedaj redno jemljem KT yasminelle. Tri leta namreč minejo naslednje leto. Zadnje čase opažam tako pred mensturacijo in med samim jemanjem tabletk, bel, gost, skutast izcedek. Včasih več, včasih manj. Peče me tudi okoli splovila vendar ne dosti, ravno tako kdaj tudi med spolnim odnosom in po njem, včasih tudi takrat ko fant vstavi penis v splovilo. Na internetu sem veliko brala o teh boleznih in mislim da gre za glivice. Ali imam prav? Seveda se namravam tudi oglasiti pri ginekologu vendar je trenutno na letnem dopustu.
Redno skrbim za higieno, okoli splovila se vedno umivam SAMO z vodo redko z mili. Naj povem da sem trenutno pod velikim stresom saj pišem diplomsko nalogo in sem brezposelna, tako da nekaj morda doda tudi tole.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
A.
Pozdravljeni!
Lepo bi vas prosila za pomoč, kajti ne vem več kaj naj storim. Lani oktobra sem bila na posegu LLETZ, zaradi CIN2, po 6 mesecih sem imela kontrolo in ponovno so mi vzeli bris in naredili biopsijo. Dobila nazaj rezulate, ki so pokazali CIN1. Kateri pa naj bi se sam pozdravil v 6 mesecih. Kontrola čez 6 mesecev.
Ampak, jaz krvavim že 4 tedne skupaj, ta krvavitev izgleda tako, da po mali potrebi vedno obrišem kri. Pri kakšnem naporu se mi “ulije” kri. Ta krvavitev traja že 4 tedne brez prekinitve. Jajčniki me grozno bolijo. Ampak ginekologinja je rekla, da bo to ponehalo samo. Ampak jaz vseeno mislim, da to ni vredo. Ne jemljem nobenih kontracepcijskih tablet, ker bi rada zanosila ampak preprosto ne gre. Januarja sem imela 3x v celem mesecu menstruacijo, februarja in marca nič, sedaj pa spet preživljam pekel. Lepo prosim za kakšen nasvet, kako ustaviti to terapijo, samo sem že čisto na koncu z živci in močmi zaradi tega.
Hvala že v naprej in lep pozdrav! Silvija
Spoštovani,
glivično vnetje spolovila je pogosta in pričakovana posledica jemanja antibiotikov. Ti vplivajo tudi na koristne bakterije v nožnici, ki preprečujejo razraščanje gliv, in ko se ravnovesje podere, gredo glive “v napad”. Bele pikice so prav tako ena od manifestacij glivične okužbe, “bradavica” pa je lahko res bradavica (virusna), bodisi kakšna druga benigna kožna vzbrst. Do obiska ginekologa si lahko pomagate z antimikotično kremo, po potrebi tudi s svečkami, ki se dobijo tudi brez recepta. Normalno ravnovesje nožničnega mikrobnega okolja pa lahko pomagate vzpostaviti s katerim od uravnavalcev nožničnega pH, ki se prav tako dobijo brez recepta (Gynophylus, Feminella vagi C, Floragyn ipd.)
Lep pozdrav,
Spoštovani,
kar se tiče napihnjenosti, tiščanja in napetosti vam žal ne morem pomagati, ker to ni moje področje, pač pa je bolj vprašanje za ginekologa.
Nožnični izcedek se tekom življenja fiziološko spreminja tako po količini, barvi kot tudi vonju. Ker je normalen pH izcedka kisel, je tudi njegov vonj pogosto kiselkast. Normalna barva obsega vse odtenke od bele do rumenkaste. Tako da vaš izcedek ni nujno patološki, tudi če je drugačen, kot ste ga vajeni. Kar se tiče vonja, vam svetujem, da vprašate koga od svojcev, ki mu zaupate (partnerja, mamo, sestro, prijateljico). Morda ni tako hudo, kot se vam zdi. Na splošno vam lahko kot možnost svetujem še uporabo uravnavalcev nožnične flore, kot je Gynophylus, Feminella vagi C, Floragyn ali kaj podobnega, ali v jogurt namočen tampon v nožnico čez noč. Mirno lahko poskusite tudi z vaginalno prho (Multigyn). Če bodo težave vztrajale, pa se ponovno posvetujte s svojo ginekologinjo.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
nožnica je nenehno bojišče za prevlado med glivicami in mlečnokislinskimi bakterijami. Zato je vaš občutek, da se nekaj dogaja, gotovo pravi. Svetujem vam, da počakate, kaj se bo zgodilo: ali bodo zmagali “naši” mlečnokislinski bacili in se bo vse uredilo ali pa bodo “pokal” odnesle glivice, da bo začelo vse srbeti in peči, pa jih potem napadete z antimikotikom.
Glivic se na noben način ni možno dokončno znebiti; zdesetkala jih bo šele menopavza, ko stena nožnice ni več tako “tapecirana” s sladkrjem kot v rodni dobi in jim okolje več ne ustreza. Zdravljenje je potrebno samo, če so težave; diagnostika pa tudi samo v primeru, če se bomo ob pozitivnem izvidu odločili za zdravljenje.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
bel izcedek in srbež sta zelo značilna pokazatelja glivičnega vnetja. Rjav izcedek pomeni primes krvi, bodisi gre za zunajciklično krvavitev bodisi je kri prisotna zaradi hujšega vnetja. Za glivično vnetje pa bolečine v trebuhu niso značilne. Proti srbežu in izcedku si lahko pomagate z antimikotikom, ki ga dobite brez recepta v lekarni (Canesten svečke in krema).
Lep pozdrav,
Spoštovani,
zelo verjetno imate prav. Srbež, pečenje in bel skutast izcedek so značilni spremljevalci glivičnega vnetja. Te so pogostejše pri ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Stres pri vsem skupaj gotovo ne koristi, ni pa mogoče trditi, da bi bil bistveni ali celo edini dejavnik.
Glivice ima v nožnici več kot polovica žensk, težave pa delajo le občasno. Če težav ni, se proti glivicam niti ne poskušamo boriti, niti nima smisla, ker ne bomo uspešni, niti ni potrebno. Ob občasnih blagih težavah, kot so vaše, lahko morda uporabite uravnavalec nožničnega pH (floragyn, Gynophylus, Feminella vagi C ipd.) ali v jogurt namočen tampon v nožnico čez noč. Če bi se težave stopnjevale, lahko uporabite antimikotik (npr. Canesten vaginalete in krema), ki se dobi brez recepta v lekarni.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
kot dermatolog vam pri vaših težavah žal ne morem pomagati. Ta forum je namenjen težavam s kožo in sluznico na področju spolovila, vaše vprašanje pa je čisto ginekološko. Za nasvet se obrnite na katerega od mojih kolegov na sosednjih forumih.
Lep pozdrav,
mene zanima naslednje: približno en teden nazaj sem imela glivično vnetje(vsaj se mi zdi glede na znake katji nisem obiskala ginekologa) potem po par dnevih nism imela več problemov brez kakršnega koli jemanja zdravil, takoj naslednji dan se mi je pojavila menstruacija. Vse normalno problemov z srbenjem in ostalimi znaki glivičneg vnetja nimam več. Sedaj mi je končala menstruacija in imem pri seksu pekoč občutek, bolečino samo na začetku ponavadi. Mislite da je to posledica glivičnega vnetja in moram jemati zdravila da se dokončno pozdravim ali bo to samo minilo?
Spoštovani,
glivice, ki jih ima v nožnici večina žensk, so v nenehnem “boju” za prevlado nad teritorijem z “dobrimi” bakterijami. Tudi zato lahko prihaja do občutkov, kot jih opisujete, potem pa se “bitka” sama od sebe prevesi bodisi v normalno stanje ali pa zmagajo glivice in je potrebno poseči po zdravilih. Ob minimalnih neprijetnih senzacijah lahko počakate, da vidite, kaj bo. V nobenem primeru si ne boste škodovali, če svoji vaginalni flori v podporo uporabite kakšen uravnavalec nožničnega pH ali v jogurt namočen tampon čez noč.
Lep pozdrav,
Jaz bi pa vprašala, koliko te je stalo to vse skupaj, če se slučajno spomniš? Ker meni tudi ne pomagajo vaginalne tablete in sem že razmišljala o samoplačniškemn ginekologu. Vsaj okvirno ceno bi prosila 🙂 HVALA! LP[/quote]
Spoštovani,
videti ste se “zaklikali” in citirali napačno sporočilo… Kar se tiče samoplačniške/zasebne obravnave, pa je treba razumeti naslednje. Samoplačniški pregled ni čudo, kjer bi zaradi prispekva 70 ali 100 ali pač 500 evrov vse težave izpuhtele. Zasebni zdravnik nima nobenih čudodelnih diagnostičnih ali terapevtskih možnosti. Je pa res, da ima večinoma na voljo več časa za pacientko in lahko poda več navodil in pojasnil. Ko pacientka razume težave, lažje shaja z njimi in pravilno ukrepa ob vsakokratni spremembi, tudi če gre za problem, ki se ga trajno ne da odpraviti.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
tudi jaz se že več let soočam z raznoraznimi vnetji, odgovor pri ginekologinji pa je vedno enak:
Canesten in šolanje o tem kaj ne smem- kot da po 10letih tega ne znam že na pamet!
Stara bom 28let in že zadnjih 5let je stanje nevzdržno, do zdaj sem imela spolne odnose le z 2moškima, pa še to sta bila moja fanta, tako da več res ne vem kaj naj naredim.
Velikokrat imam bel izcedek, ki je neprijetnega vonja, potem uporabljam raznorazne vaginalne svečke, po katerih mi je prve tri dni vse ok, po prvem spolnem odnosu (s kondomo, ker več ne upam imeti odnosa drugače) pa se stvar po 5minutah ponovi, potem se začne še “veselica” z srbenjem in vedno znova in znova.
Ginekologinjo sem že prosila, če mi lahko naredi ultrazvok, ker še nimam otrok, mi ni ravno vseeno, kaj se dogaja z mano, pa pravi da ni indicev za kaj takšnega, bris je vedno “kao” ok, kar mi tudi ni jasno? Kljub vsem težavam, mi vedno znova naredi klasičen ginekološki pregled, torej potipa in vzame bris, kar mi je čudno saj so vse moje prijateljice, ki nimajo težav že imele vse ultrazvok, je to normalno?
A mi lahko morda posredujete podatke o cenah zasebnih ginekologov, recimo za en “generalen” pregled?
Se pa mi je v zadnjem letu (sumim, da je povezano) samo na rokah, na nadlaktih pojavljajo izpuščaji- krogi, ki pa ne izgledajo kot plesen ali alergija, saj sem ponekod zasledila, da so to indici za kandido, med drugim seveda. Sem nenormalen sladkosned zato me to ne bi presenetilo, ampak nisem zdravnik in ne vem.
Sem pa že večkrat poskusila narediti test, o katerem je govora tudi na forumih, torej zjutraj izpljuni slino v kozarec in ja moja se vedno spremeni v nitke 🙁
Upam, da mi boste lahko pomagali ali me vsaj napotili na pravi naslov, ker živeti s temi
vnetji postaja nočna mora.
Hvala in lep pozdrav
Tadeja