Glivično vnetje nožnice
Pozdravljeni,
srecujem se s podobnimi tezavami kot nesrecnice zgoraj. Sama mislim, da so vzrok antibiotiki. Ze 3 leta, od kar sem spolno aktivna, se srecujem z vnetji mehurja, zato sem bila na antibiotikih ze vsak 8-krat. Januarja sem bila en teden najprej na Amoksiklavu, 2 dneva po koncu se dobila ponovno vnetje in dobila Primotren, ki je zadeve nekoliko pomiril.
Novembra 2021 sem se prvic srecala z glivicnim vnetjem – simptomi so bili zelo ocitni, bel izcedek, srbecica itd. Vzela sem Canesten tablete za 3 dnevno zdravljenje in vnetje se je umirilo. Pred tednom in pol, torej konec februarja 2022, sem ponovno obcutila srbecico, kupila sem tablete Canesten, stvar se je malo izboljsala vemdar ne popolnoma. Zacelo me je pecti na vhodu v noznico, uporabljala sem Canesten, na zacetku je izgledalo kot da gre na bolje potem pa je pekoc obcutek ratal le bolj neznosen. Zdravnica mi je konstantno govorila naj uporabim Canesten, na neki tocki mi je predpisala Fluomizin (ocitno je ta za bakterijsko vaginozo?). Zdaj spet uporabljam kremo za notranjo uporabo Canesten-cutim rahlo izboljsanje, se vedno me pece. Situacija me resno skrbi, ginekologinja je opravila pregled zelo na hitro in se ni posvetila mojim problemom. Rekla je zgolj, da se vidijo genitalne bradavice, ne sklepam da so razlog za pekoc obcutek. Obracam se na vas, ali mi lahko kako pomagate. Ali je to glivicno vnetje? Ce je, ali obstajajo se kaksni pripravki poleg Canestena. Pocutim se naravnost grozno, ne morem uzivati dneva saj imam obcutek da je nekaj narobe, javno zdravstvo pa ne posveti niti minute.
Hvala lepa za odgovor
Spoštovani,
“javno zdravstvo” ni problem. Problem je ta, da imate ponavlaljoče stanje s “podrto vaginalno floro”, ki pa je podrta iz mnogo možnih razlogov. Antibiotik je lahko eden od takšnih razlogov, ni pa nujno edini. Tudi genitalne bradavice niso v korist normalni vaginalni flori, kajti spremenijo površino vaginalne povrhnjice, ki postane za najrazličnejše klice, tudi glive, bolj dovzetna kot je normalna, zdrava povrhnjica. Flumozin je vaginalni antiseptik, ki deluje nespecifično proti vsem klicam, seveda tudi proti laktobacilom, ki so v nožnici edina zaželena, ampak manj agresivno ,kot npr. antibiotiki. Če imate veliko težav z infekcijami sečil, domnevam, da tudi zaradi spolnih odnosov, priporočam, da se naučite ustrezne prevencije (veliko tekočine, po vsakem spolnem odnosu takoj urinirati in izprazniti sečni mehur, občasno morda vzeti prašek z D-manozo kot uroantiseptik proti coli bakterijam) ipd. , pa morebiti ne bo treba zdraviti z antibiotiki, ki vam vsakokrat podrejo vaginalno floro in omogočijo glivicam, da se razrastejo. Ko postane hudo, pa morebiti zdravite s per os terapijo “flukonazol) (Diflucan, Diflazon), ki pa ga dobite le na recept.