Glivično vnetje nožnice
Pozdravljena,
tudi jaz bi prosila za vašo pomoč oziroma nasvet. Namreč že kar nekaj časa se nama s partnerjem pojavlja, da ima on po spolnem odnosu vedno (brez izjeme) rdeč in srbeč penis, ki traja 1-2 dni. Jaz težav z izcedkom ali srbečico na intimnih predelih nimam in sem bila tudi na pregledu pri ginekologu, ki je ocenil, da nimam nobenega vnetja. Delal mi je tudi pap test in ni bilo posebnosti. Ginekolog mi je svetoval, naj partner uporabi kremo Canesten, če tudi sem mu povedala, da jo uporablja in ni sprememb. Torej srbečica po 2 dnevih mine z uporabo kreme ali brez. Jaz sem tudi že naredila kuro z vaginalnimi svečkami (večkrat), saj je očitno, da je težava pri meni. Tudi brez sprememb. Naj povem še to, da delamo na otrocih, torej pri spolnih odnosih vedno pride do izliva v nožnico. Ali je lahko povezano s tem?
Ker ginekolog nima posluha za te težave (ker pri pregledu ne vidi problema) in ker sama ne vem več po čem naj sežem, sem se sedaj lotila še odpravljanja težav s probiotičnim jogurtom, v katerega namočim tampon in ga imam čez noč v nožnici. Sedaj sem to naredila dva dneva zaporedoma. Kolikor sem prišla do informacij, mi škoditi ne more?! Ne vem pa, koliko dni naj to delam in kaj naj še poskusim, če ne bo bolje? Ali je smiselno izpiranje nožnice? Informacije o tem so različne, nekje berem, da to ni dobro početi, medtem ko drugje piše, da je smiselno. Če naj bi izpirala, ali je dovolj z mlačno vodo ali s čim drugim? Bi bilo smiselno to delati s kamilicami?
Moram pa napisati še to, da sem stara 37 let, da sem podučena nad higieno intimnih predelov in sem začela v zadnjem času celo opuščati tudi intimna mila in si intimne predele umivam le z vodo. Nosim izključno le bombažno spodnje perilo, med menstruacijo pa se poskušam izogniti tudi tamponom, kolikor je to mogoče (pri športu jih pač uporabim). Nimam stresnega življenja, sem športno aktivna več dni v tednu in se poskušam tudi prehranjevati zdravo, v smislu, da jem vse v zmernih količinah. Tudi nimam težav s težo (imam 56 kg). Ali bi morda morala na kakšno strogo dieto brez sladkorja in OH?
Vem, da sem zelo izčrpna, ker ne vem več, kako naj se lotim težave, ki je zelo moteča in se počutim brezupno. Tudi spolni odnosi imajo nato nek grenak priokus…
Hvala za kakršenkoli nasvet…
Pozdravljeni,
verjetno gre za neko preobcutljivostno reakcijo. Mislim, da bi bilo za poskusiti kako bi bilo po izpiranju noznice. Svetovala vam bi spiranje z Vidermino ( klorheksidin), ki dezinficira vagino. Problem vseh teh vaginalet, jogurtov, sperme, izcedkov ipd je, da se zadrzujejo v noznici in le-to je ob vlagi dibro gojisce za vse mikroorganizme. Vidermina za spiranje noznice se dicer ne dobi v lekarni, imajo ga pa nekatere gin. amb. Kot nadimestek ko dobra tudi Skinsept mucosa.
Pozdravljeni,
stara sem 23 let in z 19 leti sem pričela z spolnimi odnosi, do sedaj sem imela oziroma imam le enega spolnega partnerja. Ko sva začela z spolnimi odnosi sva uporabljala kondom, potem pa sem jaz odšla na ginekološki pregled, kjer so mi vzeli bris ter dobila sem tudi kontracepcijske tabletke. Ker pa so mi kontracepcijske tablete povzročale zelo močne glavobole sem jih po šestih mesecih nehala jemati. Med jemanjem kontracepcijskih tabletk sem tudi dobila glivično vnetje nožnice (nekje približno v četrtem mesecu jemanja) in od takrat naprej se mi vnetje pojavlja čisto vsak mesec, nekje teden pred začetkom menstruacije, dobim značilen grudast izcedek, brez vonja, nimam pa srbečice ali pa da bi me peklo itd. Poskusila sem že z vsem možnim, da bi vnetje odpravila pa se mi še vedno kar naprej pojavlja. Sedaj imava s partnerjem približno že leto dni zaščitene spolne odnose (kondom), med tem ko sem bila na tabletkah nisva uporabljala kondoma. Zanima me naslednje, opazila sem oziroma otipala sem, da se mi na vstopu v nožnično odprtino, okoli sluznice pojavljajo neki izrastki, so pa zadnje čase spolni odnosi malo boleči, vendar sem temu pripisala razdraženost nožnice zaradi neprestanih glivičnih vnetij. Naj povem, da teh izrastkov ni veliko (otipala sem jih 5), in so zelo majhni (nekje 2 mm). So to mogoče kondilomi ali je možno, da so se izrastki pojavili zaradi glivičnih vnetij? Najbolj strah me je, da so kondilomi in kako bom potem to zdravila in če se bodo spet ponovili? Virus je verjetno name prenesel partner, saj jaz pred njim še nisem imela spolnih odnosov. Pri ginekologinji letos še nisem bila, me pa je strah sploh iti na pregled, ker me je zelo strah, da bris ne bo vredu, zaradi teh izrastkov.
Lep pozdrav in hvala že vnaprej za odgovor.
Pozdravljeni!
Stara sem 22 let, glivicno vnetje sem ze imela, zdravila sem ga s canestenom. Pred pribl. 14 dnevi sem dobila mocnejsi izcedek, ki se ga ne morem znebiti. Sprva sem mislila da gre za glivicno vnetje, vendar izcedek nima vonja, ne srbi in ne pece, barve pa je prozoren oziroma belkast. Se da to zadevo kako omiliti? Je kar nadlezno, ko po dolgem casu vstanem in kar “stece ven”. Za intimno higieno uporabljam chili gel 1x dnevno, ponoci pa poskusam spati “spodaj brez”, da se intimni predeli malo “preluftajo”.
Za vas odgovor se vam ze vnaprej zahvaljujem, lep pozdrav!
Lepo pozdravljeni,
prosim vas za nasvet.
V torek sem bila pri svoji ginekologinji, ki mi je zaradi obilo glivic predpisala Gyno-Daktarin 7 vaginalnih globul in Diflazon 150mg 1 kapsulo vsakih 14 dni. Terapijo z globulami sem začela že v torek zvečer, za Diflazon pa nisem bila prepričana ali vzamem prvo kapsulo po končani terapiji ali hkrati. Zdaj je nikakor ne dobim na telefon, da bi vprašala (morda je že na dopustu).
Mi lahko mogoče svetujete, naj vzamem zdaj prvo kapsulo ali potem?
Najlepša hvala in lep pozdrav.
Silvija
Pozdravljeni,
že več kot eno leto imam glivični vaginitis. Neštetokrat sem šla do svoje ginekologinje. Ginekologinja vztraja, da je to glivična okužba. Na podlagi mojih simptomov tudi sama menim, da so samo glivice. Za prvo vnetje je bil vrjetno vzrok hud stres ter prehlad, vendar ne razumem zakaj težave sedaj ne izginejo.
Ob prvem vnetju lani je bila prisotna huda srbečica in pekoč občutek, otekla nožnica in vulva, sirast bel izcedek, ki je brez vonja. Ginekologinja mi je predpisala Canesten. Srbečica je po prvem vnetju zginila, vendar je ostal tipičen glivični izcedek, bele obloge, pekoč občutek, tudi ob uriniranju. Ob drugem obisku ginekologinje, mi je naredila bris nožnice za antibiogram, ki je prišel nazaj NORMALEN. Ker je v nožnici videla glivice sem dobila tudi Gyno-Dactarin in eno tableto Sumamed, za vsak slučaj. Težave so se takoj po zadnji vaginalni svečki ponovile še v istem dnevu! Tudi drugi bris nožnice je NORMALEN tako kot drugi PAP test, prvi je pokazal glivice.
Ob vsakem naslednjem obisku, dobim ali canesten ali gyno-dactrin ter diflucan 1 tableto. Zdravila sicer težave odpravijo, vendar vedno samo ZA ČAS TERAPIJE!!! Priporočila mi je tudi jemanje probiotičnih tablet, za pojesti ter vstavljati vaginalno. Probiotiki so malo pomagali pri zmanjševanju simptomov, vendar so glivice še vedno prisotne!
Sama sem začela uporabljati samo bombažno perilo, ki ga vedno prekuham, jem zdravo, se gibljem, ne uporabljam dražečih mil in praškov, ne uporabljam tamponov, vložke uporabljam bolj poredko, namreč uporabljam menstrualno čašo, ki jo tudi pravilno umijem, spolnih odnosov nisem imela od pojava težav, razen 1 tablete sumameda antibiotikov nisem jemala že več let, diabetesa ali drugih bolezni povezanih z glivicam nimam.
Poleg tega sem sprobala tudi nekatera domača zdravila in čaje, ki niso nič pomagali. Precej sem obupana nad vso situacijo, stara sem namreč le 23 let in ne vem več kaj mi preostane od zdravjenja ter na koga se obrniti. Upam, da ima katera kakšen nasvet, kaj lahko sploh še sprobam?
LP.
Pozdravljeni,
glivično vnetje ne bi povzročilo izrastkov. Ti izrastki, ki jih opisujete so lahko ostanki deviške kožice in je to nekaj povsem normalnega. Seveda pa kondilomov ne moremo izključiti brez pregleda. Če so izrastki ob vhodu v nožnico okrog in okrog so kondilomi zelo malo verjetni.
Pozdravljeni,
Imam problem z sramnimi ustnicami. Pojavile so se mi majhne ranice, ki so izredno bolece pri uriniranju in dotiku, prav tako zaradi bolecine tesko sedim… Naj povem da so se bolecine pojavile med menstruacijo, torej med nosenjem vlozka… Pred 2 mesecema sem imela ginekoloski pregled in je bilo vse ok, imam stalnega partnerja ze 8 let… Ze drugi dan spiram z kamilico in mazem Canesten? Zanima me ce imate se kaksen predlog kako se pozdraviti?
Hvala za vas odgovor in lep dan…
Spoštovani!
Bila sem pri ginekologinji, ki je rekla, da opazi glivice in mi je predpisala Canesten svečke. Sama sicer nisem opazila res čisto nikakršnih težav (tudi brez srbečice ipd.), tako da res nisem vedela, da imam to okužbo. Zato sem seveda imela s partnerjem normalne spolne odnose. Predvidevam, da je zadeva lahko tudi prenosljiva, kajne? Bojim se, da je okužen tudi on ter da tudi pri njemu ne bo opaziti nekih laiku očitnih znakov in bom potem dobila okužbo spet nazaj od njega. Potem bo to začaran krog. Zanima me, kaj bi bilo najbolj pametno storiti zanj? A se naj za vsak slučaj vseeno s čim maže? Npr. Canesten kremo? Oz. kakšna so vaša priporočila?
Najlepša hvala in lp!
Pozdravljeni Lixx,
Glivicno vnetje bo partnerju povzrocilo tezave in takrat se bo zdravil. Vi niste opazili oz. cutili, ker je bilo lokalizirano v noznici. Tezave se pojavijo, ko pride vnetje na povrsino zunanjega spolovila in to je ibicajno nekoliko kasneje. Pocakajte s spolnimi odnosi dokler ne pozdravite vnetja do konca.
Zdravo,
nam lahko zaupaš ime tvojega ginekologa?
Tudi jaz imam konstantna vnetja zadnje 3 mesece (batkerijska, glivična) odkar sva z novim partnerjem začela imeti spolne odnose brez kondoma. Sam je bil pred tem testiran na vse SPB (vse negativno), tako, da predvidevam, da moje telo ne sprejema dobro njegovega pH. S prejšnjim partnerjem v 8ih letih nikoli nisem imela nobenih problemov.
Sama sem si najprej pomagala s Canesten kremo (na začetku je delovalo, potem pa nič več.) Nato sem dobila Fluomizin, ki je stanje še poslabšalo. Pomagala sem si z Vitagyn C in Gynophilus kapsulami. Vendar vnetje ni šlo stran, med jemanjem Gynophilus se je vnetje ponovilo. Zadnja dva meseca je obup., ker se samo še zdravim.
Sedaj probavam (zadnje 3 dni) z Molkasanom. Pitje in izpiranje nožnice v razmerju z vodo 1:5. Tekočino si vlijem kar v posodico za izpiranje nožnice od MultiGyna. Na forumih sem brala, da ima Molkosan dobre rezultate.
Sladkega ne jem že dober mesec. Prav tako ne pijem alkohola in kave. Jem zdravo.
Ginekologinja me je ob vsej zgodbi še enkrat hotela dati na Fluomizin tablete in sem rekla, da nikakor. Naveličana sem vseh tablet in strahu kdaj se spet pojavi kakšno vnetje, ker se vrtim v začaranem krogu in prav nihče mi ne more pomagati.
S partnerjem se zelo ujameva, tudi najino seksualno življenje je bilo pred vnetji super. Ne počutim se neljubljeno (kar naj bi tudi vplivalo na vnetja). Ampak po vseh teh terapijah in samozdravljenju počasi postajam nejevoljna in zafrustrirana.
Je sploh še kakšna rešitev?
Spoštovani,
to vrtenje v peklenskem krogu je res problem, ampak žal je zadeva lahko povezana s toliko dejavniki, da jih medicina ne more obvladati. Medicina lahko zgolj odpravlja posledice. Bakterije zdravimo z antibiotiki, glivice s protiglivičnimi zdravili in parazite s protiparazitnimi. Le redke viruse lahko zdravimo, kot npr. herpes in to je to. Razlogov, zakaj do težav pride pri posameznicah pa ne bomo nikoli obvladali. Lahko vam le namignem nekaj škodljivih navad, ki so sicer znane, a mnoge ženske se jim vseeno ne odpovedo, ker jim pač ustrezajo iz takšnega ali drugačnega razloga.
depilacija spolovila
sintetično perilo
pretiravanje pri higieni, zlasti z mili
parfumiranje in dezodoriranje spolovil
ozka, zaprta oblačila (zlasti jeans ipd.)
uporaba vložkov s hidrofilnimi polnjenji
uporaba hormonske kontracepcije in antibiotikov
So pa tudi določene konstitucijske lastnosti, ki povečujejo tveganje za težave z vaginalno floro, kot je npr. visok ITM, sladkorna bolezen, različna imunska obolenja ipd.
Pozdravljeni,
hvala za hiter odgovor.
Depilacije spolovila ne prakticiram, prav tako ne sintetičnega perila. Pri higieni uporabljam Vitagyn peno, prav tako se ne poslužujem parfumiranja in dezodoriranja spolovil. Ozka, zaprta oblačila ne nosim, prav tako ne uporabljam vložkov s hidrofilnimi polnjenji, hormonske kontracepcije in antibiotikov.
Sem športnega tipa in ne jem mlečnih izdelkov. Vse kar lahko pride v poštev je imunsko obolenje.
Nerešljiv primer sem. :-/
Lahko pa ne glede na vse redno, vsaj 3x ali 4x tedensko uporabljate nožnične vložke na osnovi mlečne kisline (Laktogin, Vitagin-C, Vagisan, Gynophylus ipd.). Na kratki rok morda ne bo čudodelno, na dolgi rok pa zna prinesti olajšanje.