Glivično vnetje nožnice
Spoštovani,
pred približno pol leta sem zaradi izrazitih problemov z aknami začela jemati KT Yaz, učinek je po pol leta več kot odličen, se pa je pojavil drug problem – od takrat naprej imam vsak mesec približno deset dni pred menstruacijo nekaj dnevna glivična obolenja nožnice. Zaradi tega sem pred dvema mesecema že obiskala svojo ginekologinjo, ki mi je za preventivo prepisala MultiGyn in po eno globulo Vagisana na sredini cikla, v primeru že nastale okužbe pa Canesten in neke močnejše globule. Prav tako imam redno in primerno higieno, prijem probiotike (za katere sem sicer slišala, da po večini sploh ne vsebujejo probiotičnih kultur), zadnji mesec pa med spolnim odnosom uporabljam še kondom – brez uspeha, glivice se pojavijo kljub vsemu.
Seveda so mi povedali, da so za tako pogosta vnetja najverjetneje krive KT, a prenehanje jemanja bi bilo zaradi aken, ki so mi do sedaj na obrazu pustile že mnogo brazgotin, zadnji ukrep. Preizkusila sem že vse ostale kreme in tablete proti aknam, nič ni pomagalo, edino Roacutana še nisem poskusila, ki pa ga zaradi zelo agresivnih stranskih učinkov ne želim jemati.
Slišala sem, da se s Canestenom in ostalim okužbo le omili, da pa glivice v nožnici ostanejo in zaradi tega izbruhnejo ponovno (vsak mesec) ter da se da to permanentno rešiti le z mehanskim čiščenjem nožnice – zanima me, kako to poteka in ali je na voljo v vseh ginekoloških ambulantah.
Najlepša hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni!
Dva do tri dni po spolnem odnosu sem dobila rjavkast izcedek. Sprva sem mislila da sem dobila menstruacijo, saj je nikoli nimam točno (pred dvema letoma so mi diagnosticirali policeistične jajčnike), potem pa se je pojavila rahla srbečica. Izcedek je brez vonja, oz. nesmrdeč. Uporabila sva zaščito. Bi lahko to bilo glivično vnetje?
Hvala za odgovore in lp
Pozdravljeni
Mene pa isto spremlja bolečina v spodnjem delu trebuha kot je ena opisala še iz leta 2011, ko imela še vnetja (enako kombinacijo imam, bolečina+vnetje v kolikor je še), ni ravno tako močna, kot da bi rahlo imela bolečine od menstruacije. Enkrat me boli kot da bi bilo v predelu mehurja, drugič kot da bi bilo na levem jajčniku (res da pa veliko na levem boku spim). Dvakrat letos sem sicer imela vnetje mehurja samo takrat me je bolj kot ne peklo spodaj, ter sem izrazito te bolečine opazile tudi letos februarja, isto ob vnetju (sem mela močno, takrat sem dobila Daktarin svečke ter Daktarin kremo)
Za vnetje sem pa pri G dobila dve škatlici, v vsaki pa po ena modra tableta/kapsula, ne vem kako se imenuje, mislim da nekaj na D, je pa od Krke, 150mg, pa za peroralno uporabo in sem ju vzela v razmaku 4dni. Zraven tablet sem pa dobila še Canesten kremo. Zdaj se samo še mažem, pa dodatno si vlivam zvečer v nožnico jogurt (ali namočim tampon v njem) ali dam Betadine. Ko si vzamem Betadine se mi zjutraj vlije rjavo-rumeno ven (verjetno od tega) čez dan pa isto opazim na vložku nek rumen madež, samo se mi zdi ko povoham izcedek kot da bi bilo to zdravilo betadine. Je to to ali je še izcedek/vnetje? Namreč nazadnje ko sem si dala v nožnico tampon namočen v jogurt (čez dan, pa večkrat tako) ni bilo na tamponu nobene sluzi ali podobnega. Imam pa občasno še tak srbeč občutek ampak zelo rahel.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor ter Vas lepo pozdravljam
Aja ne vem, če sem omenila, pri bolečini spodaj v trebuhu, če preležim pa se dobro pregrejem bolečina poneha, če pa karkoli začnem delat pa kmalu kaj zančne boleti.
Me pa med spolnim odnosom ni nikoli prej začelo boleti, mogoče je fant šel kdaj pregloboko samo sem mu takoj rekla, ter malo drugačna bolečina je tisto, ter vedno od začetka do konca odnosa sva imela kondom gor, so bile pa kdaj kakšne izjeme.
Pozdravljeni,
glivično vnetje nožnice ponavadi ni združeno z bolečinami v spodnjem delu trebuha. Lahko pa je bolečina v trebuhu normalo prisotna tekom menstruacijskega ciklusa, lahko je ob ovulaciji ali ob menstruaciji. Lahko je tudi ob spolnem odnosu.
Rumen izcedek je zelo verjetno zaradi betadina. Betadin uporabljajte previdno, saj vam lahko uniči tudi naravno floro in boste imeli kasneje probleme, ker ne bo lastne obrambe.
Upam, da sem pomagala. Če ste hoteli kaj drugega, napišite še enkrat.
Pozdravljeni,
kontaktna krvavitev pomeni, da se krvavitev pojavi po spolnem odnosu in je povzročena s tem, da spolni ud ob dotiku materničnega vratu pozroči krvavitev, ker je maternični vrat lahko v določeni fazi manstruacijskega ciklusa (najbolj v času ovulacije) bolj občutljiv. rjav izcedek lahko traja par dni. Če pa traja 5-6 dni, pa je lahko menstruacija, mogoče bolj blaga, Lahko pa je ob izcedku prišlo še do kakšnega vnetja, ki ponavadi z menstruacijo mine, saj je kri zelo dobro gojišče za kakšne mikrobe.
Lep pozdrav,
Prosila bi vas za pomoč oziroma nasvet. Pred kratkim sem opazila, da imam bel iscedek iz nožnice, nekaj dni pred njim pa so se pojavila srbenja v predelu nožnice, ki še niso izginila.
Stara sem sedemnajst in pred dvema mesecema sem imela prvi spoli odnos od takrat pa sem redno spolno aktivna z istim partnerjem. Skrbi me da imam mogoče glivično vnetje nožnice zato od takrat ko sem prvič posumila nisem več imela spolnih odnosov. Ali obstaja možnost da ga imam? Precej nerodno mi je o tam povedati partnerju zato bi se raje prej prepričala. Ali mi lahko kaj svetujete?
Pozdravljeni,
težko bi rekla, da je glivično vnetje.Mogoče najprej poskusite z naravnimi zelišči, ki pomagajo pri začetnem vnetju, npr. z Alkagynom. Ni potrebno, da se sramujete povedati svojemu partnerju. To je nekaj povsem običajnega, ki bolj ali manj ves čas spremlja par.
Dober dan. Stara sem 21let in imam ze nekaj let ponavljajoca se vnetja mehurja in vnetja noznice, po besedah zdravnice je vzrok v kratki secnici in ibcutljivi sluznici. Vnetja se pojavijo po spolnih odnosih (stalen partner) se pa pojavljajo vsaj enkrat na mesec ce ne veckrat. Testirana sem bila ze za klamidijo, negativno, zdravila sem se z daktarinom (vaginalete in kremo), primotrenom, diflucanom, canestenom in raznimi vaginaletami, ki so vnetje ponavadi le omilile in ne odoravile. Zasledila sem metodo izpiranja noznice in mehurja, ki pa mi jo je bivsi osebni zdravnik odsvetoval, po mojem “raziskovanju” pa opaza, kar precej pozitivnih odzivov na to metodo zato me zanima vse mnenje in nasvet glede te metode in na splosno glede mojih stalnih problemov, hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Partner na vsake toliko dobi rdeče pikice po penisu po spolnem odnosu. Ko se nameže s canestrenom je bolje. Vendar me zanima bolj vzrok teh rdečih pikic in kaj so. Ali jih ima zaradi mene? Je možno, da imam kakšno glivično okužbo pa tega ne opazim? Namreč nasploh težav s tem nimam.
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
Rdece pikice na penisu so verjetno glivicna okuzba. Ce zelite, da bo pomagalo, naj si partner maze penis s Canestenom veckrat dnevno nekaj dni. Mogoce je, da imate tudi sami glivicno okuzbo noznice, ki pa se ni prodrla do zunanjega spolovila in zato se ne povzroca tezav.
Pozdravljeni,
Imam že dlje časa trajajoče vnetje mehurja, ki ni bakterijsko, saj sta bila zadnja izvida (hitri in sanford) negativna, cistoskopija pa je kljub temu pokazala vneto sluznico. Težave imam zdaj skoraj 8 tednov in ker ni bilo več bakterij sem šla še na ginekološki pregled za izključitev ginekoloških razlogov. V tem času sem cca. 14 dni neprekinjeno jemala 3 različne antibiotike (Primotren, Macrobid in Avelox).
Ginekoloških težav ob pregledu ni bilo videti (opravil je tudi UZ) a se mi je po relativno grobem pregledu zvečer pojavilo vnetje spolovila, blago je peklo in srbelo, čez noč se je še pojačalo a je bilo še znosno. Mazanje s Canestenom in jogurtom je sicer v naslednjih dneh pomagalo, dan dva je bilo bolje, a ker sem imela redne spolne odnose, se je stanje bolj ali manj poslabšalo po vsakem odnosu, do tega vikenda (pred 4 dnevi) ko se je zelo poslabšalo in se je pojavilo močno srbenje in zelo močan pekoč občutek (tako, da sem težko zaspala in sedela). Začela sem se tako zdraviti še z laktobacili (Gynophilus kapsule) in mažem se redno s Canestenom, tako da je sedaj 4 dan od začetka hujšega vnetja znosno. Prav tako sem se v tem času vzdržala spolnih odnosov in se mislim še da nadaljnjih nekaj dni. Od ‘usodnega’ ginekološkega pregleda je sedaj tri tedne. Nimam izazitega izcedka, niti vonja, samo peče in srbi.
Zanima me, če je lahko pregled povzročil takšno vnetje? Jasno ob zavedanju, da so antibiotiki verjetno naredili svoje v nožnici, čeprav se morda še pred pregledom ni pokazalo? Ali je morda še kaj na kar bi morala biti pozorna ali poskusiti, da se stanje uredi? Ali je možno, da sploh niso glivice? Naj omenim, da sem pred nekaj leti imela podobne težave, ki so trajale dobre pol leta, dokler nisem nehala jemati kontracepcijske tablete in konkretno zmanjšala frekvenco spolnih odnosov. Takrat sem sicer imela velike težave tudi s suhostjo nožnice (verjetno zaradi kontracepcije) in je morda bolj bil problem v poškodbah sluznice zaradi odnosov, kot zaradi glivic. Sedaj me zanima kako naj se zdravljenja lotim, da preprečim dolgotrajne težave. Daljša spolna vzdržnost, konkretnejše protiglivično zdravljenje? Zaima me v bistvu ‘odnos’ poškodb, preobčutljivosti sluznice in glivični okužb, kaj bi mi priporočali?
Upam da ni preveč zmedeno vse skupaj.
Že v najprej se vam najlepše zahvaljujem za odgovor!
Pozdravljeni
Mene je tri dni nazaj začelo močno srbeti v mednožju in ko sem včeraj končno pogledala kaj se dogaja sem opazila, da se mi je ob vstopu v nožnico pojavilo nekaj belega in ko sem vzela čisto gazo, pomočila v vodo in očistila sem opazila, da je najverjetnje beli tok, ki se je očitno zasušil oz je tako gost. Do zdaj še nisem imela teh težav in vsak dan se umivam samo z vodo. Izgogibam se uporabi mila, gelov in raznih osvežilnih robčkov. Zanima me kaj bi to lahko bilo? Prebrala sem nekaj objav in sklepam da gre za glivično vnetje? Če se mi je prvič pojavilo bo canesten najbrž dovolj?
8.10 imam pa še kontrolo pri ginekologu saj sem imela v maju lasresko odstranjevanje spremenjenih celic na nožničnem delu. Bo kaj narobe če se danes začnem mazati s canestenom? In koliko časa je ponavadi treba uporabljati kremo?
Najlepša hvala za vaš odgovor.
LP
Pozdravljeni,
Po trikratnem antibioticnem zdravljenju ste gotovo dobila glivicno vnetje. Vnetje se vedno najprej pojavi v globini noznice in se sele kasneje, ko je vnetje ze bolj razbohoteno, se pojavi kot izcedek in povzroca srbenje in pecenje na zunanjem spolovilu. Pri vas se je verjetno manifestiralo po ginekoloskem pregledu. Dokler imate vnetje se vzdrzite spolnih odnosov. Ce so tezave se prisotne, zdravite s Canestenom ali GynoDaktarinom. Po koncanem zdravljenju pa nadaljujte z vaginaletami za krepitev imunskega odziva, kot so gynophilus, Lactogyn, Multigyn, Vagisan, ali kaj podobnega.
Pozdravljeni,
stara sem 23 let in že eno leto jemljem KT Lindynette, zaradi težav z menstruacijo. Zadnjih par mesecev pa sem opazila, da imam pred menstruacijo rjav izcedek, ki ga spremlja boleč / izredno neprijeten občutek – pekoč, občutek suhosti…, zaradi katerega težko sedim oz. uporabljam vložek vir, da malo oblaži. Ta bolečina traja, dokler je prisoten izcedek – včasih kakšno uro, včasih cel dan in ko imam menstruacijo ni nobenih problemov. Spolnih odnosov že kar nekaj časa nisem imela. Zanima me, kaj bi to bilo in kaj bi mi lahko pomagalo, ginekolog mi je rekel, da bo to minilo samo od sebe, ampak še vedno ni.
Najlepša hvala za vaš odgovor