Glivično vnetje nožnice
Pozdravljeni!
Približno dva tedna sta minila od zadnje menstruacije. Zadnji teden imam povečan izcedek iz nožnice, občasno se je pojavila srbečiča nožnice. Pekočega občutka pri uriniranju nimam. Pobrskala sem po internetu in opazila podobne simptome kot pri glivičnem vnetju. Prebrala sem da pri glivičnem vnetju pomaga, če tampon namočimo v probiotični jogurt in ga vstavimo čez noč. To sem storila dve noči zapored. Danes pa se mi zdi, da ima izcedek vonj kot pri gnojnem vnetju. Spolni odnos sem imela kakšen mesec nazaj, spolnih partnerjev ne menjam. Jemljem kontracepcijske tabletke. Ali gre lahko za glivično okužbo ali kaj drugega?
Hvala za odgovor
Spoštovani,
vonj izcedka, o kakršnem pripovedujejo pacientke, je včasih celo ob pregledu težko ocenjevati, po internetu pa sploh. Srbež je pri ženskah v rodni dobi na splošno najpogosteje posledica glivičnega vnetja. Uporaba tampona, namočenega v jogurt, ne bi smela povzročiti gnojnega vnetja, tako da – pavšalno rečeno – je spremenjeni vonj verjetno zgolj posledica uporabe jogurta in skoraj zanesljivo ne gnojnega vnetja. Če se spremeni tudi kvaliteta izcedka, vam priporočam pregled in posvet z vašim zdravnikom, ki bo na tak način najlaže ocenil vaše stanje.
Lep pozdrav,
Spoštovani,
glivične okužbe ne dobimo od antibiotikov. Glivice so mikroorganizmi, ki pogosto prebivajo na sluznicah spolovila in prebavil. Te sluznice so poseljene še z drugimi, koristnimi mikroorganizmi, kot so mlečnokislinske bakterije, ki preprečujejo glivicam pretirano razraščanje. Če zaradi jemanja antibiotikov (ki jih sicer jemljemo npr. zaradi vnetja dihal ali sečil) pride do zmanjšanja števila bakterij, se lahko glivice namnožijo in povzročijo vnetje. Če se vam je vnetje ponovilo, to seveda ni zaradi partnerjevih antibiotikov, ampak zato, ker so se vaše glivice razmnožile. Poleg antibiotikov obstaja še več dejavnikov, ki lahko na to vplivajo, podrobneje so opisani v prejšnjih odgovorih v tem nizu.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Prebrala sem kar nekaj težav ostalih na tem forumu, da bi našla odgovor na svojo težavo, pa ga nisem našla. Če se je to vprašanje že pojavilo, se opravičujem, morda sem ga spregledala. Z glivicami imam že kar nekaj izkušenj in sem se že večkrat zdravila, ampak se ves čas vračajo. Ampak to kar imam trenutno nisem prepričana da so glivice, ker ne srbi in ne peče. Tudi izcedka ni in tudi vonja ni. Vseeno pa je notranjost moje nožnice grudasta in te grude so bele, goste. Fant jih ima po spolnem odnosu na penisu in to mi gre že strašno na živce. Včasih čutim rahlo pekoč občutek po splolnem odnosu, ampak ponavadi ne. To zdaj traja že kakšnih 14 dni in še nisem šla h ginekologinji, ker sem sita canestena in podobnih zdravil, ki pomagajo samo začasno.
Bi morda vedeli kaj je to?? Hvala za odgovore.
Pozdravljeni, ker imam že nekaj časa rumeno-rjav izcedek, mi je ginekologinja predpisala 7-dnevno uporabo gyno daktarina. zanima me ali bi se moral tudi moj partner zdraviti proti glivicam, ali je možno da jih imam samo jaz? ne bi se jih namreč rada končno rešila in potem dobila nazaj, zato ker z njegove strani nisva porihtala zadeve. 🙂 In če se bi naj zdravil, kaj priporočate? hvala, Lp
Spoštovani,
“sirast” izcedek z grudicami zelo verjetno pomeni razmnožene kvasovke v nožnici. Svetujem vam uporabo uravnavalcev nožničnega pH, ki se dobi v lekarni brez recepta (Floragyn, Feminella Vagi C ipd.) ali v jogurt namočen tampon čez noč. Sprva 7 dni zapored, potem boste videli učinek. Terapijo lahko po potrebi izvajate dlje časa. Kvasovk se sicer na noben način ni mogoče zanesljivo dokončno znebiti. Morda lahko poskusite še z zdravilom v obliki tablet (flukonazol, 150 mg v enkratnem odmerku, predpiše vam ga lahko ginekolog ali osebni zdravnik). Kvasovke se v nekaterih nožnicah odlično počutijo in nenehno razmnožujejo, tako da imajo nekatere ženske mir pred njimi šele po menopavzi, ko se spremeni hormonska slika in sestava nožnične stene. Vsaj takrat bo težav konec, če ne prej. 😉
Lep pozdrav,
Spoštovani,
gliv kvasovk se na noben način ne moremo dokončno rešiti. V zdravi nožnici njihovo število nadzirajo oz. preprečujejo pretirano razmnoževanje določene bakterije, zlasti laktobacili. Podrobnejše informacije o tem najdete v prvih odgovorih v tem nizu. Pri glivičnem vnetju nožnice/spolovila partnerja rutinsko ne zdravimo, če nima težav in če ne gre za trdovratne ali pogosto ponavljajoče se težave.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Stara sem 24 let, glivicna vnetja sem imela ze veckrat,ponavadi ob souporabi antibiotika, veckrat pa lar tako-brez vzroka. Odkar ne jemljem KT, ga imam do 2x letno… Imam rednega parnterja, in sva si zvesta, vendar vnetje kljub temu dobim.
Zdaj konkretno,sem bila pri G na rednem pregledu un mi je rekla da imam vnetje (simptomov nisem imela) dobila sem Camesten vaginalete, en teden za tistim sem dobila M, in zdaj en teden po M imam vnetje. Nevem zakaj?
Ali lahko partner prenasa tudi ce nima simptomov?
Ali na noznicni ph vpliva tudi izliv sperme,saj planirava zanositi.
Ali vpliva na pogosta vnetja moja levkopenija (Lkc imam namrec med 2-4)?
Hvala za odgovore.
Pozdrav …..imam malo drugačen problem pred nekaj leti sem imela glivicno vnetje ki se je kar nekajkrat ponovilo bila sem pri ginekologu in dobila običajno zdravljenje z kremo canesten no vnetja že dolgo nisem imela zdaj pa mi je moj partner rekel da je dobil on glivice od mene je malce starejši in je bil na pregledu pri zdravnici in Ko je ugotovila za kaj gre mu je sicer nevem kaj rekla in ga zelo ustasila in posledično je sedaj on mene da nisem se kaj bolana in kje sm jih dobila ….kako naj mu razlozim po domace za kaj se gre ker je prestrašil tudi mene….bila sva tudi v toplicah kakšen mesec nazaj ….in vendar jast nimam občutka da bi blo kaj narobe razen mogoce nek spacificen vonj po polnem odnos vendar drugačen kot pri samem vnetju…prosim za pomoč saj se počutim grozno…..hvala
Pozdravljeni!
Že tri dni me močno srbi nožnica, včeraj zvečer in danes pa sem opazila tudi roza izcedek, za katerega pa ne vem, ali je mogoče le predčasna menstruacija (čeprav bi bilo to zelo čudno, saj jemljem kontracepcijske tabletke in mi menstruacija kvečjemu zamuja en dan, prehiteva za 4 dni pa nikoli). Poleg srbenja pa me tudi skeli proti koncu uriniranja. Zanima me, če imate zame mogoče kakšen nasvet, ali bi bilo bolje da pokličem svojo ginekologinjo? Naj povem še to, da sem ravno prebolela trebušno virozo, zaradi katere sem veliko časa preživela na stranišču in posledično tudi veliko brisala s straniščnim papirjem. Je možno, da je nožnica le izsušena ali so to znaki vaginalnega vnetja?
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor!
Lep pozdrav
zdravo!
ze priblizno en teden imam srbec in pekoc obcutek na vaginalni odprtini ter urin z zelo neprijetnim vonjem. tusiram se 5-6x na dan s tem da vaginalno odprtino samo spiram z mlacno vodo. ker se moj ginekolog ne oglasa in ker mi to vnetje ali kaj drugega moti moj spanec bi lepo prosila za nasvet. do zdaj sem uporabljala samo kamilicni caj. lp
Pozdravljeni!
Stara sem 18 let in pred enim mesecem sem jemala antibiotike zaradi vnetja ušes. Od tedaj opažam da me pri spolnih odnosih vedno boli oz. peče vhod v nožnico, čeprav je nožnica dovolj vlažna. Bolečina traja še po odnosu še kakšen dan potem pa izgine, vendar me vhod pri vsakem naslednjem odnosu še vedno zaskeli ampak te bolečine potem med odnosom ne čutim več. S fantom uporabljava kondome. Srbečice nimam. Kaj naj storim?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
tudi meni se je pred tremi dnevi pojavila srbečica, katere intenzivnost iz dneva v dan narašča in mi ne da spati. spremlja jo tudi rumenkast gost izcedek.
ker letos živim v tujini trenutno ne morem do svoje ginekologinje po mnenje in zatorej tudi ne vem katero zdravilo bi bilo najprimernejše.
Prosim vas za mnenje in nasvet.
pozdrav,
e
Pozdravljeni, pred 10 dnevi sem začutila srbečico in med spolnimi odnosi so se pojavile ˝siraste˝ bele pike nato sem klicala genikologinjo, žal šele v petek ker je bila prej odsotna in mi je svetovala canesten, ampak ga nisem uporabila, ker so znaki izginili in po včerejšnjem spolnem odnosu imem rjavo-rdeč izcebek mogoče, ker dobim menstruacijo v petek. Ali bi bilo pametno da uporabim caneten(kremo) ali ne? hvala, lp.
pozdravljeni,
pred kakšnim tednom se mi je na vsezgodaj zjutraj pojavil zelo pekoč občutek pri prvem uriniranju in je trajal še približno pol dneva,potem je pa kar izginil,do danes.. danes zjutraj se je enako ponovilo,pri prvem uriniranju se je bolečina začela in bila čez dan kar hujša,pojavila se mi je pa tudi kri pri vsakem naslednjem uriniranju.opazila sem pa tudi da se imela v obeh primerih prejšni dan spolni odnos s partnerjem. ali je to kako povezano? lepo prosim za odgovor,ker me resnično zanima kaj se dogaja.
Zivijo,
Prebrala sem nekaj problemov in imam tudi sama podobne tezave. Prisotna je srbecica in pekoc obcutek. Izcedek je obilen – prisotne so grudice na spolovilu, po spolnem odnosu jih ima tudi partner.
Tukaj sem razbrala, da bi bilo dobro uporabit kremo in vaginalete Canesten? Naj dodam, pred nekaj casa sem bila na antibiotikih.
Hvala za odgovor!
pozdravljeni!
glivično vnetje imam že 3ič in ginekologinja mi je predpisala diflazon in predlagala tudi naj si kupim lactogyn kapsule če hočem da se mi vnetje več ne ponavlja. zanima me koliko časa moram to pravzaprav jemati saj nekje piše da 2 tedna po 2 tableti na dan, jaz pa sem si kupila le eno škatlico. zanima me tudi če to sploh kaj pomaga ali bi bilo bolje da bi si kupila lactogyn vaginalne kapsule?
huala za odgovor