GLIVIČNO VNETJE IN LIHEN
Spoštovani!
Imela bi eno vprašanje . Že v enem izmed prejšnjih postov sem vam pisala ,da imam lihen sclerosis vulve. Zdravim ga na ta način ,da ob težavah uporabim kortikosteroidno mazilo( Advantan ali 30% Diprosone v lexobazi). S tem se mažem do 1 tedna , nato pa še dva tedna nanašam mazilo Protopic 2x dnevno. Nato uporabljam negovalna mazila ali kar olivno olje- ta mi zelo odgovarja, do takrat ko se težave zopet ne pojavijo. Nato zopet pričnem z običajno terapijo, ki sem jo prej omenila.
Sedaj se je pojavil problem, kajti dobila sem vaginalno glivično vnetje. Ginekolog mi je predpisal vaginalno kremo Canesten ter 1 kapsulo Diflucana.
Zanima me ali lahko nanašam na vulvo kortikosteroidno kremo , oziroma Protopic v obdobju ko uporabljam vaginalno kremo Canesten za v nožnico?
Ali je bolje , da v tem času ne uporabljam kortikosteroidnih mazil oziroma Protopica?
Skrbi me namreč ,ker v mazilu Protopic in v mazilu Advantan piše ,da naj kreme nebi uporabljala ,kadar gre za druge okužbe ( bakterijske in glivične).
Povedati moram ,da se mi ,ta glivična vnetja zelo pogosto pojavljajo, tako ,da včasih ne vem ali je vzrok draženja glivično vnetje ali lihen.
Prosim vas za nasvet.
Spoštovani,
opozorilo, da se kortikosteroidnih pripravkov ne sme uporabljati v času bakterijskega ali glivičnega vnetja, velja predvsem temu, da ne bi kdo samo s takšno kremo poskušal zdraviti okužb. Te bi se ob kortikosteroidu namreč lahko potuhnile, hkrati pa močno razširile. Če je okužba ustrezno zdravljenja, lahko kortikosteroidne preparate varno sočasno uporabljamo; obstajajo tudi kombinirana zdravila v tak namen, npr. Lotriderm, ki je kombinacija kortikosteroida in antimikotika, ali Kuterid G/Diprogenta, ki sta kombinacija kortikosteroida in antibiotika.
Pri kakršnih koli lokalnih zdravilih, če jih je treba uporabljati več hkrati, svetujemo vsaj polurni razmik med zdraviloma (raje pa eno uro ali več, ampak je včasih težko izvedljivo). Najprej uporabite Canesten, nato Protopic.
Kremo Canesten sicer večina žensk dobro prenaša, ne tako redko pa kožo/sluznico lahko tudi precej razdraži. Če opažate poslabšanje ob Canestenu, svetujem raje uporabo samo peroralne terapije za zdravljenje glivične okužbe (Diflucan).
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Kot sem že v prejšnjem posto napisala uporabljam za zdravljenje lihna 30% Diprosone in 0,1% Protopic. To sem do sedaj uporabljala v kombinaciji. Sedaj pa mi je ginekolog dejal , da lahko poskusim samo z 30% diprosone mazilom za obdobje 3 mesecev ( 1x dnevno).
Glede na to , da kortikosteroidi tanjšajko kožo in sluznico se bojim tako dolge uporabe.
Prosim vas za nasvet, kako bi se odločili vi , če bi bili na mojem mestu.?
Ali bi raje nadaljevali s protopicom 0,1%, ki mi tudi pomaga, vendar mi je ginekolog rekel , da protopic ni dobro predolgo uporabljati,ker zdravilo ni tako raziskano. Prednost tega pa je ,da ne tanjša kože oz. sluznice.
Lep pozdrav
Spoštovani,
sluznica vulve je bistveno manj nagnjena k atrofogenemu učinku lokalnih kortikosteroidov kot okolišnja koža vulve. Zato pri lihnu na sluznici več škode naredimo s strahom pred neželenimi učinki kot z dovolj odločnim zgodnjim ukrepanjem. Protopic je popolnoma korektno raziskano zdravilo in po sedanjem vedenju ni škodljivo, res pa je, da še ne moremo vedeti, kaj bi morda lahko sledilo po 30 letih uporabe, ker še ni tako dolgo na tržišču.
Kar se vas osebno tiče, vam svetujem, da upoštevate navodila zdravnika, ki vas je pregledal in vam predpisal terapijo.
Lep pozdrav,
Najlepša vam hvala za odgovor.
Oproščam se vam ,ker se z vprašanji obračam na vas, vendar mi vse zelo lepo pojasnite. Tudi glede terapije sem malce zbegana,ker ne vem s čim se naj mažem ( ali 30% Diprosone za 3 mesece ali Protpic).
Ne razumite me napačno, ampak res je čudno to zdravstvo. Ginekolog mi je dejal naj uporabljam 30% Diprosone za 3 mesece ( čeprav sem mu povedala ,da sem po nasvetu dermatologa do sedaj mazala z Protopicom). Naslednji dan , ko pa sem imela kontrolo pri dermatologa pa mi je ta dejal naj še naprej mažem Protopic( 14 dni 2x dnevno, nato še vsaj 3 tedne 1x dnevno), čeprav sem mu povedala za predpisano terapijo ginekologa.
Sedaj sem konec menstruacije in morala bi začeti z terapijo pa ne vem koga naj poslušam( dermatologa ali ginekologa).Pri obeh imam kontrolo konec avgusta.
Moja osebna zdravnica mi je svetovala ,da naj pač mazili kombiniram.
Prosim vas za nasvet , kako bi se odločili vi za svoje paciente v dani situaciji? Oziroma,če bi se odločili za kombinacijo mazil, mi prosim napišite na kakšen način ju naj kombiniram in kako dolgo.
Se opravičujem še enkrat, vendar sem vam za vaše nasvete zelo hvaležna.
lp
Spoštovani,
docela razumem vašo težavo in zbeganost. Če k vsemu skupaj dodam še jaz tretje mnenje, vaša negotovost ne bo nič manjša, pač pa kvečjemu večja.
Zdravljenje skoraj vseh bolezni je kot hrib, na katerega se da priti z več strani, po bolj strmi ali bolj položni poti. Vsak bi izbral drugačno. Jaz v vašem primeru “hriba” sploh ne vidim, zato sem še najmanj verodostojna za predpisovanje terapije v vašem konkretnem primeru. Obe vrsti zdravljenja (oz. vse tri), ki ste jih navedli zgoraj, so načeloma sprejemljive.
Lep pozdrav,