glivično vnetje
Imam 26 let in stalnega partnerja. Kontracepcijskih tablet ne jemljem že dve leti. Moj problem je nenehno ponavljanje glivičnih vnetij. Ne uporabljam agresivnih mil za intimno nego, nosim bombažna oblačila in hodim na redne ginekološke preglede. Problem je sicer izrazitejši poleti, vendar, kot sem že omenila, se vnetja pojavljajo periodično skozi celo leto. Zanima me, kako naj preprečim ponavljajoča se vnetja, saj mi zdravila, ki mi jih predpiše ginekolog, pomagajo le mesec ali dva?
Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Draga Nina,
pri spolno aktivnih ženskah so izcedki vedno veliko bolj pogosti kot pri neaktivnih. Gljivična vnetja pa rada nastanejo v alkalnem okolju, kar nožnica postane ob menstruacijah in po spolnem odnosu pri katerem pride do izliva semena v nožnico. Pač….tako je. Če želite ublažiti te težave (odpraviti se jih popolnoma ne da) je potrebno bodisi zmanjšati vnos “alkalnih snovi” ali dodajati mlečnokislinske bakterije, takoimenovane laktobacile, ki kot “nožnični policaji” skrbijo za okolje, da je neprijazno do drugih organizmov, bakterij, gljiv….
Večina žensk, ki jih beli izcedki in sirček preveč moti, se prilagodi z več različnimi metodami, ki jih smiselno kombinirajo: bifidus jogurt, Canesten, Diflukan, kondomi….
to se je tudi meni ponavljalo, zdravnica mi je svetovala, naj si grem pogledat sladkor. To je bilo ok, ampak potem sem se spomnila, da živim od čokolade in kremšnit in ko sem spremenila dieto v bolj zelenjavno in črtala ves sladkor, se mi po zadnjem zdravljenju ni ponovilo. Ko sem imela izpite in sem se spet začela s čokolado prenažirati, so glive spet izbruhnile, tako da se mi zdi, da je vse skupaj povezano s stresom in prevelikimi dozami sladkarij.
Kaj pa zdravniki pravite na to mojo izkušnjo?
Draga Renata,
vaša teorija je že dolgo znano dejstvo, le da tega večina ljudi ne verjame in se raje oklepajo zdravil, s prehrano pa so tako razvajeni, da se ji težko odpovedo. Prekomerne količine sladkorja namreč ne le neposredno pospešujejo rast bakterij in gljiv temveč slabijo tudi imunski odgovor organizma.
Veliko dokazov kaže na to, da ima vse več ljudi, ki živijo v zahodnoevropskem in ameriškem izobilju “moteno toleranco” za glukozo, kar “še ni” sladkorna bolezen, lahko pa ji predhodi, čeprav ni nujno. Po zaužitju “tablice čokolade” ali “velike kremšnite” imajo v krvi višjo raven sladkorja kot bi je imeli, če bi uživali hrano brez koncentriranih oblik sladkorja. Čeprav zvišan sladkor v krvi vstraja le kratek čas, zna biti to dovolj za večurno oslabitev delovanja nekaterih pomembnih celic obrambnega sistema in za “boljšo rast gljiv ali bakterij”. Če postane “razvada” z uživanjem čokolade nadomestek za zdravo hrano, potem so logični tudi zapleti, ki jih omenjate.
Pozdravljeni!
Tudi sama se ze dolgo ukvarjam s problemom nožničnih glivic. Imela sem jih že pred leti in jih pozdravila z menjavo intimnega mila. Po treh letih se mi je po jemanju antibiotikov (kljub temu, da sem istočasno uporabljala nožnične svecke za uravnavanje ph) problem ponovil. Sedaj se z njimi ukvarjam ze dobri dve leti in postajam vse bolj obupana. Poskusila sem ze vse možne terapije: Diflucan, Canesten in cel kup različnih svečk in tablet za katera sem pozabila imena, kot tudi kombinacijo različnih terapij. Na večino zdravil ni bilo nikakršnega izboljšanja, oz. zelo minimalno pa čeprav sem dosleno uporabljala več kot en mesec. Nosim spodnje perilo izključno iz naravnih materijalov, spim brez hlačk, prenehala sem jemati kontracepcijske tablete in začela dosledno uporabljati konome, menjala kup mil za intimno nego, poskusila sem se umivati z razredcenim naravnim kisom, jogurtom…..vse zaman. Pred meseci je ginekolog celo ugotovil, da imen ph nožnice prekisel in mi predlagal alkalno milo. Zadeva se je sicer malo umirila a je se dalec od normalnega stanja.
Redno se ukvarjam s športom in že vec kot pet let skrbim za zdravo prehrano. Iz svoje prehrane sem popolnoma izključila sladkor, sladkarije in mastno hrano, tako da predvidevam, da prehrana ni vzrok mojih problemom. Prvo leto težav z glivicami sem sicer imela zelo stresno obdobje, vendar sem večino svojih problemov uspešno rešila.Tudi bolehala sem kar pogosto saj sem imela od nov. 1999, do okt. 2000 kar 6 viroz, od tega eno 23 dni. Sedaj imam že nekaj mesecev občutek, da se je moj imunski sistem okrepil. Predvidevala sem, da se bodo tudi glivice pozdravile, vendar zaman.
Občutek imam, da je moj ginekolog popolnoma obupal in mi res ne zna več pomagati. Mi lahko svetujete še kaj novega? Res bi se rada že enkrat znebila te “nadloge”.
Draga Mateja,
očitno ste poseben primer! Rešitev je še v brisu nožnice in ugotovitvi točnega seva glivic ter ustrezen “antibiogram za glivice”, ki bi pokazal na morebitno uspešno zdravilo. Lahko pa poskusite tudi z Bifidus jogurtom “izriniti” glivice iz nožnice. Možna so tudi izpiranja nožnice vsakih 2-3 dni nekajkrat zapovrstjo pri ginekologu s posebnim “razkužilom za nožnico” : Skinsept mukoza, ki ga sicer uporabljamo za razkuževanje nožnice pred nožnično operacijo in ki ne poškoduje povrhnjice. Česa več se ta hip tudi sam ne morem domisliti.
Draga Nina,
Moja situacija je zelo podobna, le s to razliko, da se mi vnetje pojavlja običajno po končani menstruaciji. Torej sem sklepala, da je temu lahko kriva tudi menstruacija oz. uporaba vsemogočih in različnih vložkov, ki jih današnja industrija ponuja. V svoji ginekološki ambulanti sem dobila nasvet, da naj opustim uporabo oh in sploh vložkov in se naj odločim za uporabo vložkov iz čimbolj naravnih materialov.
Seveda pa nam ob prisotnem vnetju ne preostaja drugega kot Diflucan kapsule, Canesten krema, 20 %Borax vazelin in pa uporaba in uživanje Bifidus jogurta.
Upam, da ti je moj nasvet le malo v pomoč. Lep pozdrav!
Leonarda