glivično vnetje
Spoštovani,
že 3 mesece zapored se mi ponavlja glivično vnejte – 1 x mesečno ponavadi pred menstruacijo. Vsakič sem uporabila Canesten 500 (vaginaleto 1x in kremo – en teden).
Vendar brez uspeha.
Kakšno terapijo se predpiše v tem primer in za koliko časa in ali se lahko Canesten uporablja vsak mesec?
lp
Luna
Spoštovani,
ali tisti vaš “brez uspeha” pomeni, da Canesten sploh ni pomagal, ali pač, da je pomagal, pa so se težave naslednji mesec ponovile? Če se je zgodilo to zadnje, ni to nič hudo neobičajnega, saj so glivična vnetja spolovila ena najpogostejših težav pri ženskah v rodni dobi. O tem in o odpravljanju morebitnih pospeševalnih dejavnikov je na tem forumu napisanega že veliko in boste informacije zlahka našli z iskalnikom.
Na splošno ni omejitve, kolikokrat bi “smeli” uporabljati lokalne antimikotike. Po mojih izkušnjah pa je učinkoviteje uporabiti vaginalete tri večere zapored kot le enkrat, zato ob morebitnem naslednjem zagonu poskusite s to shemo. Če se glivična vnetja pogosto pojavljajo, pa se lahko ginekolog odloči tudi za zdravljenje s tabletami. Ta zdravila se dobijo le na recept, zato se o tej možnosti pogovorite s svojim zdravnikom.
Lep pozdrav,
Živjo, bom kar pod to temo napisala.
Tudi sama sem imela glivično vnetje. Očitno svoje telo bolj slabo poznam, ker je nekaj časa trajalo, preden sem pomislila na to. Ginekologinja mi je predpisala vaginalete (1 teden) in canesten zame in za fanta, da se je stanje umirilo.
Zdaj je mnogo boljše, še vedno pa opažam suhost nožnice, kar je zelo nadležno pri spolnih odnosih. Od vnetja in zdravljenja z vaginaletami (na recept) sta minila že kaka 2 meseca, pred tem pa nikoli nisem imela takih težav.
Canesten kremo še uporabljam vsake toliko, izogibam se milom, mehčalcem, itd. Je možno, da igrajo kakšno vlogo pri tem tudi kontracepcijske tabletke?
Prosim za nasvet, kako lahko to odpravim na čim bolj naraven način (poleg krem in vaginalet)
Hvala.
Spoštovani,
glivično vnetje pred dvema mesecema in občasna uporaba kreme Canesten nista povezana s suhostjo nožnice. Pač pa kontracepcijske tablete razmeroma pogosto povzročajo suhost. Pomagate si lahko s katerim od lubrikantov oz. vlažilnih krem za intimno področje, ki se dobijo brez recepta. Od “naravnih” lubrikantov lahko uporabite marsikaj od navadne sline do vsega iz kuhinje, kar je dovolj mastno in mazljivo ter primerno, da bi pojedli, npr. olje ali raztopljeno maslo. Če so težave hude, se z ginekologom pogovorite o menjavi kontracepcijskih tablet.
Lep pozdrav,