Glivična vnetja
Spoštovani,
lepo pozdravljeni. Že več let se borim z glivičnimi vnetji, a žal neuspešno. Ker sem probala že vse, kar mi je ginekologinja lahko predpisala, sem se sedaj odločila za antikandidno dieto. Poleg tega dvakrat dnevno jemljem probiotike, ter dvakrat dnevno vaginalne probiotične kapsule. Zasledila sem, da je v boju protu kandidi zelo učinkovito olje divjega origana. Mnenja so zelo različna, ker pa je marsikje navedeno, da je to olje lahko škodljivo, me zanima vaše mnenje. Se splača poizkusiti?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,
čeprav se strinjam, da bi morali zdravniki bolje poznati tudi prijeme “tradicionalne medicine” in znotraj tega zelišča, žal o divjem origanu in njegovih morebitnih zdravilnih ali drugih učinkih ne vem nič. Lahko pa rečem neodvisno od origana, da načeloma nobena olja kot takšna ne koristijo nožničnemu okolju. Sem si pa še malo raziskat vedenje o divjem origanu in Carvacrolu, ki je njegova aktivna učinkovina ter našel eno edino raziskavo s to snovno na glivah kvasovkah in to na podganah. Sicer pri človeku opisujejo antibakterijska svojstva Carvacrola, učinkovitost proti glivam kvasovkam pa je bila na podganah v primerjavi z znanimi zdravili proti glivam enaka ali boljša.
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-86702004000300005
To je obetajoče, ampak kot rečeno, kot olje bi ga v nožnici ne uporabil, če že, pa bi ga precej razredčil v kakšni emulziji. Mogoče vprašajte v lokalni lekarni, če bi vam znali Carvacrol iz olja divjega Origana pripraviti v kakšni zmesi, ki je bolj prijazna do površin, kot je nožnična. Moje farmacevtsko znanje s področja krem, emulzij in tinktur za lokalno uporabo je žal tudi že malo zaspalo.
Žal vam pa kaj več ta hip ne znam priporočiti, kajti če nekdo reče, da je poskusil že vse in ne pove, kaj je to “vse”, potem domnevam, da nimam nič na voljo, kar bi ne bilo v “vsemu”.
Spostovani,
Noseca sem 20 tednov. Ze prej sem imela tezave z glivicnimi vnetji, seveda se mi je to zgodilo tudi v nosecnosti. Ponavadi imam vse mozne simptome, od srbecice, rahle rdecice, izcedka pa vse do bolecih spolnih odnosov kateri kdaj povzrocijo tudi kaksno ranico. Res grozne bolecine. V 8 tednu nosecnosti sem dobila vaginalne globule Vagisan a se je stanje hitro vrnilo. Za tem sem v drugem trimesecju mazala z Canestenom a se vse skupaj hitro vrne. Res sem ze obupana in se iskreno bojim poroda saj nisem sigurna da se bom resila predvsem te bolecine in posledicno kaksnih razstrganin med porodom. Zanima me s cim si lahko pomagam se obnoviti sluznico da bi me ta bolecina minila in do ranic vec ne bi prihajalo? Res da imam se do poroda ce bo vse po sreci se polnih 20 tednov ampak sem res ze obupana saj se v prvih 20 tednih nisem uspela resiti vsega tega.. V naprej se vam lepo zahvaljujem za kakršenkoli nasvet.
Spoštovani,
lahko poskusite s kombinacijo hialuronske kisline (Cicatridina od dr. Gorkiča) in Lactogyna, izmenično vsak drugi dan. Seveda pa je dobra strategija tudi abstinenca od spolnih odnosov, ki so pomemben del težave.