glivice pri dojenčku
Pri našem dojenčku so se v prvemmesecu pojavile glivice (SOOR) v ustih. Pediatrinja mi je predpisala Daktarin gel, nihče pa me ni opozoril, koliko časa je potrebno mazati usta, tako da se mu je še trikrat ponovilo, dobil je tudi čudne pike okoli spolovila, nato pa še vse rdeče in vneto, pediatrinja je predpisala Elocom v lekobazi, nihče pa me ni opozoril, da je s tem dovoljeno mazati le od 7-10 dni, ket tanjša kožo!
Bilo je malo bolje, pa so se pikice spet ponovile, nato je pediatrinja ugotovila, da gre za glivice (najbrž so se razširile iz ust??) in prepisala Canesten, ter rekla, naj vmes še vedno mažem z Elocomom??
Stanje se je malo popravilo, nato pa zopet pikice v ustik, pikice okrog spolovila..
Mi lahko kdo pomaga z nasvetom, kakao se rešiti glivic?
Candida albicans (glivica) je pogost prebivalec človeške kože, ki ob ugodnih pogojih povzroči vnetje. Glivična obolenja so pri dojenčkih zelo pogosta; zlasti v ustih in na mestih, ki so stalno vlažna. Ob pojavu glivic v ustih ti pri priporočam, da si tudi ti pred dojenjem (če otroka dojiš) namažeš z Daktarin gelom kolobarje bradavic. Tako bo otrok dlje časa v stiku z učinkovino, ki jo sicer hitreje pogoltne. Če ima otrok pogosto glivice tudi okoli spolovil, ga pogosto puščaj odvitega (če je le dovolj toplo), po kopanju mesta res do suhega obriši, pazi, da pleničke pogosto zamenjuješ – morda lahko poskusiš s katero drugo vrsto plenic za enkratno uporabo. Če se izpuščaj že pojavi, maži samo s Canestenom (vsaj 5 do 10 dni). če otrok nima izpuščaja, ga ne maži z ničemer z izjemo hladilnega mazila ali še to ne. Ko boš ponovno obiskala pediatra, ga temeljito izprašaj o skrbeh, ki te mučijo! Pozdrav!
Nina
lepo pozdravljena,
koliko vem, lahko daktarin gelček uporabljaš neomejeno (če ve katera za kakšno omejitev, bi bila vesela če jo sporoči sem). Mi ga uporabljamo že od punčkinega rojstva in nam pediatrinja ni nič svetovala, da ga ne bi smeli…res pa je, da ji ga damo po vsakem hranjenju na dudico in ga še potem dolgo zadrži v ustih…
Pozdravljeni,
Tudi moj fantek je pri prvih mesecih imel podobne probleme. Daktarin gel sem mu dajala na dudico (pred spanjem), ko se mu je pa pojavilo to še drugje, sem ga mazala z Canastenom (v lekaarni so mi svetovali tudi mazanje okoli ust, ko je od slinjenja dobil glivece). Kasneje pa sem za mazanje ritke občasno uporablja Bepanten, ki je tudi zelo učinkovit pri izpuščajih od plenic. Glede Elecoma pa…za začetno mazanje(ker ni priporočljivo mazanje več kot 5 dni), mi je moja pediatrinja svetovala, naj zmešam skupaaj Elocom in Canesten, vendar je to mazanje priporočljivo samo par dni.
Upam da to bojo te moje izkušnje kaj pomagale.
Lep pozdrav
Manja