Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Glivice-otrok

Glivice-otrok

Pozdravljeni,

že več kot mesec dni opažam pri otroku (deklica stara eno leto), na področju ramena, spermenjen predel kože (1 cm), ki je bil sprva videti le kot suha koža, groba na otip. Zadeva se je kar slabšala, namalaza sem 2x z Bepantenom, vendar je bil maderž drug dan rdeč. Čez dan je zopet postal kožne barve in koža izredno hrapava in zadebeljena. Mislila sem da gre za ekcem, vendar mi je pediatrinja dejala, da je to mikoza oz. glivično obolenje, manjši flek se je pojavil tudi okoli prsi. Dobila sem kremo Canesten, s katero deklico mažem 3x na dan, že 5 dne, vendar ni nobene izboljšave. Koža na tem predelu je rdeča, kot bi se hotela lupiti, zadebeljena. Opazila sem da po prsih deklico srbi. Ali je možno, da zdravljenje traja toliko časa, oz. kaj bi to lahko bilo? Hvala.

Spoštovani,

zdravljenja mikoze (glivične okužbe) na koži trupa lahko traja 3 tedne.
Na žalost brez kliničnega pregleda težko postavim diagnozo. Imate doma mucke?

Svetujem Vam , da še 10 dni mažete s Canestenom, če ne bo izboljšanja je potreben ponoven posvet, tokrat pri dermatologu.

Lep pozdrav
LArisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Ga. Larisa,

hvala za odgovor. Bom vztrajala z mazanjem in vam sporočim. Ali je normalno, da se koža malenkost lupi, kot bi bila opečena. Muckov nimamo doma, vendar me je enako vprašala že pediatrinja. Za kakšno možno povezavo z mucki gre? LP, V.

Spoštovani,

koža se lahko rahlo lušči.
Zelo kužna glivična okužba , ki ji rečemo Microsporia, se prenaša z muck .

Lep pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Spoštovana ga. Larisa,

naša sitacija se ni izboljšala, temveč poslabšala po uporabi Canestena. Deklica je po roki dobila lise, ki pa niso suhe, ampak podobno alergiji. Šla sem do pediatrinje, ki me je poslala do dermatologa. Včerajšji pregled je izključil glivice (šli smo v mikotični laboratorij) postavljena je diagnoza atopičnega dermatitisa. Dobila sem navodila o pranju perila, nič volnih zadev… Skratka, dermatologinja je rekla da izgleda zadeva zelo nenavadno in da ima deklica zelo izsušeno kožo. Dobila sem mazilo Advantan – zdaj me pa zanima – kako je s kortikosteroidi pri manjših otrocih. Kako nevarni so? Poleg Advantana pa še neko mastno kremo zmešano v lekarni.

Spoštovani,

vprašanje je na mestu.
Kortikosteroidna mazila-v vašem primeru Advantan, ki vsebuje metilprednizolon aceponat, se lahko pri majhnem otroku, kjer mažemo večjo površino kože resorbira in eventuelno lahko prizadene adrenokortikalno funkcijo, čeprav proizvajalec to možnost zavrača , opozarja pa , da je potrebna previdnost.
Poleg tega sistemskega učinka pa kortikosteroidi v lokalnih pripravkih lahko
povzročajo stanjšanje kože, pojav razširjenih žilic-teleangiektazij, akne, strije. Omenjeni stranski učinki se pojavijo pri zdravljenju daljšem od 4 tedno pri otrocih.

Ker je metilprednizolon aceponat nehalogenirana molekula, se prištevajo mazila, ki jo vsebujejo, med varna.
Dermatologinja vam je svetovala 1 krat denvno mazanje. Pomembno je, da postopoma prekinete z mazanjem, ne po 7 dneh takoj zaključiti, temveč še 3 krat namažite vsak drugi dan. Pozor (ne trikrat na dan.)!!!!
Pomembno je , da prizadete več krat dnevno namažete z mastnim negovalnim mazilom. Priporočljive so tudi oljne kopeli.

Lep pozdrav
Larisa Stojanovič

________________________________ asis.Larisa Stojanovič, dr.med.spec.dermatovenerologije

Ne vem če Larisa preveč ne simplificira.

Brz komentarja, ker ne vem kaj s tem mislite.
Gre pa za 5 let staro temo!

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni.

Pred nekaj tedni sem opazila, da ima naš dvoletnik po rokah rdečkaste madeže, hrapave na dotik… Ker niso izginili, ampak jih je dobil še zraven (skupno okrog 5 manjših madežev na obeh rokah), smo obiskali našo pediatrinjo. Povedala je, da gre za glivično okužbo in mu predpisala sirup ter kremo. Terapija: dobili smo sirup DIFLUCAN (2x na dan pol žličke) ter kremo ATIFAN, ki jo mažemo dvakrat na dan.

Zdaj je 4 dni, od kar smo zaključili z jemanjem sirupa, kremo še mažemo na madeže. Madeži niso izginili, so pa manj vidni (postali so bolj svetli). Zanima me, če je to normalna reakcija, ali bi sedaj morali madeži že popolnoma izginiti? Zdi se mi, da je dobil zraven (danes) še en svež madež… kaj nam svetujete, v kolikor se bodo pojavili novi madeži? Kaj še lahko storimo, da bi preprečili ponovno okužbo?

Hvala že vnaprej za Vaše odgovore in lep pozdrav.

Pozdrav!
Ne morem presoditi za kaj gre, koliko je, kako je pričakovati.
Lahko le povem, da vsako vnetje, ki se zdravi s kramami ali zdravili na koži potrebuje nekaj dni ali včasih tednov, da izveni.
Sedaj pa ali je primeren čas v vašem primeru, pa žal ne morem soditi.
Če je trend izboljšanja, potem je prava smer.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni.

ponovno se oglašam (naša težava: glivični madeži na rokah – dvoletni otrok).

Stanje se je pri našem dvoletniku potem sčasoma izboljšalo (madeži so postali skorajda nevidni, le še malo hrapavi na dotik…). Danes pa sem žal opazila, da ima spet dva “sveža” rdeča madeža ;(
A naj začnem ponovno uporabljati kremo ATIFAN (2 x na dan), ali pa bo potreben (spet) sirup in moram do peadiatrinje…
Ne vem, če je to lahko kaj povezano, je pa imel naš mali pred dvema dnevoma vročino (le en dan)…

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za Vaš čas in odgovor.

LP

Pozdrav!
V kolikor gre za ponovitev glivi so ponavadi na podrobnih mestih, podobno izgledajo, uporaba Atifana nima ovir, tako , da lahko poskusite, škode ne morete narediti.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close