glivice na nohtu
Lepo prosim, če mi poveste razliko med učinkovanjem Lamisil kreme in Lamisil spreja – gre za odpravljanje trdovratne glivične okužbe nohta na palcu – ta vztraja že dve leti (velikosti tretjine nohta). Poskušala sem že z medicinskim lakom, pa z Nail pisalom za odstanjevanje glivičnih okužb, pa z Lamisil kremo – kljub vztrajanju ni bilo popolnoma nobenega efekta, pa sem vztrajala še dlje, kot je priporočeno. Bi svetovali še kaj drugega?
Moje drugo vprašanje pa je, ali v takem primeru svetujete oralno jemanje n.pr. Lamisil tablet? Morda kakšnih drugih tablet? Se te dobijo brez recepta? Že vnaprej hvala!
Spoštovani!
Glivične okužbe nohtov sodijo med zelo trdovratna obolenja. Potrebno je čim bolj zgodno zdravljenje, s čimer se prepreči razširitev že obstoječe okužbe na ostale nohte. V primeru površinske okužbe, ko je noht prizadet le v manjši meri, je zdravljenje največkrat uspešno že s samo uporabo lokalnih antimikotikov. Na voljo so v obliki krem, posipov in razpršil (Canesten, Canifug, Lamisil, Mycospor,…).
Površino nohta sestavljajo tesno zbite poroženele celice, ki zelo težko prepuščajo snovi, ki jih nanjo nanašamo. Kreme, raztopine in geli so sicer načeloma vseeno bolj učinkoviti od pršil, saj jih za razliko od pršil lahko vtiramo in s tem dosežemo nekoliko boljše prodiranje učinkovin v globlje strukture. Kljub temu, seveda med najučinkovitejše lokalne antimikotike za zdravljenje glivične okužbe nohtov sodijo laki. Laki za zdravljenje glivične okužbe nohtov imajo prilagojeno sestavo, s čimer omogočajo prodiranje učinkovin v globlje plasti nohtov, ter hkrati nohte tudi otrdijo in jih varujejo. Pršila priporočamo zgolj kot pomožno terapijo.
Pogosto pa lokalno zdravljenje ni dovolj učinkovito. V takšnem primeru zdravnik predpiše poleg lokalne terapije še sistemsko zdravljenje s tabletami ali kapsulami (Diflucan, Diflazon, Lamisil, Sporanox,…), ki delujejo od znotraj navzven in prodirajo skozi kožo ter se kopičijo v okuženem nohtu. To je najučinkovitejša oblika zdravljenja, čeprav je kljub temu dolgotrajna in ima lahko določene neželene učinke. Pri uporabi sistemskih antimikotikov je potrebna predvsem pazljivost ob hkratnem jemanju z nekaterimi drugimi zdravili.
Čas zdravljenja je odvisen od tega, kako hitro rastejo zdravi nohti, ki bodo nadomestili obolele. Običajno potrebujejo nohti na rokah od tri do šest mesecev, da se obnovijo, na nogah pa od šest do dvanajst mesecev. Hitrost rasti je od posameznika do posameznika zelo različna, odvisna pa je tudi od starosti.
V kolikor gre zgolj za površinsko prizadetost nohta vam svetujem uporabo Urgo filmogela proti glivičnim okužbam nohtov. Pri omenjenem pripravku imamo zelo dobre povratne informacije, v primeru, da se resnično uporablja v skladu z navodili.
Za uspešno zdravljenje svetujem, da upoštevate še naslednje nasvete:
– po vsakem umivanju kožo obrišite do suhega, tudi med prsti
– nogavice in brisače menjajte vsak dan in jih redno prekuhavajte,
– razkužujte obutev z antimikotičnimi posipi in razpršili,
– v kopališčih nosite plastično obutev,
– ne nosite pretesne obutve, poleti naj bo le-ta odprta,
– z zdravljenjem ne prekinite predčasno, ker le tako lahko dosežete uspeh in se hkrati izognete ponovnemu izbruhu okužbe.
V kolikor tudi to ne bi pomagalo, vam vsekakor svetujem obisk zdravnika, ki vam bo predpisal sočasno sistemsko zdravljenje.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni!
Imam že nekje 1 leto glivice na obeh palcih na nogi in sem pred dobrimi 5 dnevi začela z “zdravljenjem”. In sicer moj osebni zdravnik mi je predpisal kremo Daktarin in me močno zanima, če to res pomaga, ker imam že res dovolj te nadloge pa bi se čim prej rada tega rešila.
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in lep pozdrav,
Anja.
Spoštovani!
Glivične okužbe nohtov sodijo med zelo trdovratna obolenja. Potrebno je čim bolj zgodno zdravljenje, s čimer se prepreči razširitev že obstoječe okužbe na ostale nohte. V primeru površinske okužbe, ko je noht prizadet le v manjši meri, je zdravljenje največkrat uspešno že s samo uporabo lokalnih antimikotikov, kot je na primer Daktarin krema.
Površino nohta sestavljajo tesno zbite poroženele celice, ki zelo težko prepuščajo snovi, ki jih nanjo nanašamo. Kreme, raztopine in geli so sicer načeloma vseeno bolj učinkoviti od pršil, saj jih za razliko od pršil lahko vtiramo in s tem dosežemo nekoliko boljše prodiranje učinkovin v globlje strukture. Kljub temu, seveda med najučinkovitejše lokalne antimikotike za zdravljenje glivične okužbe nohtov sodijo laki oziroma drugi pripravki, ki dodatno vsebujejo najrazličnejše komponente za lažje prodiranje učinkovin v globlje plasti nohtov. Ti pripravki nohte običajno hkrati tudi otrdijo in jih varujejo. V lekarnah je na voljo široka paleta omenjenih pripravkov.
Pogosto pa lokalno zdravljenje ni dovolj učinkovito. V takšnem primeru zdravnik predpiše poleg lokalne terapije še sistemsko zdravljenje s tabletami ali kapsulami (Diflucan, Diflazon, Lamisil, Sporanox,…), ki delujejo od znotraj navzven in prodirajo skozi kožo ter se kopičijo v okuženem nohtu. To je najučinkovitejša oblika zdravljenja, čeprav je kljub temu dolgotrajna in ima lahko določene neželene učinke. Pri uporabi sistemskih antimikotikov je potrebna predvsem pazljivost ob hkratnem jemanju z nekaterimi drugimi zdravili.
Čas zdravljenja je odvisen od tega, kako hitro rastejo zdravi nohti, ki bodo nadomestili obolele. Običajno potrebujejo nohti na rokah od tri do šest mesecev, da se obnovijo, na nogah pa od šest do dvanajst mesecev. Hitrost rasti je od posameznika do posameznika zelo različna, odvisna pa je tudi od starosti.
V kolikor gre zgolj za površinsko prizadetost nohta vam svetujem da poskusite z uporabo predpisane kreme Daktarin. Vendar vas moram opozoriti, da boste morali biti zelo vztrajni. Kot že rečeno je kremo potrebno uporabljati toliko časa dokler se noht popolnoma ne obnovi – to je običajno 6-12 mesecev.
Za uspešno zdravljenje svetujem, da upoštevate še naslednje nasvete:
– po vsakem umivanju kožo obrišite do suhega, tudi med prsti
– nogavice in brisače menjajte vsak dan in jih redno prekuhavajte,
– razkužujte obutev z antimikotičnimi posipi in razpršili,
– v kopališčih nosite plastično obutev,
– ne nosite pretesne obutve, poleti naj bo le-ta odprta,
– z zdravljenjem ne prekinite predčasno, ker le tako lahko dosežete uspeh in se hkrati izognete ponovnemu izbruhu okužbe.
V kolikor tudi to ne bi pomagalo, vam vsekakor svetujem obisk zdravnika, ki vam bo predpisal sočasno sistemsko zdravljenje.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Zahvaljujem se za Vam za tako izčrpen odgovor. Z kremo Daktarin nohta mažem pridno vsak dan. Noht, ki je bil nekoliko bolj rumen in je že kar precej odstopal sem ga odrezala koliko je šlo. Res je, da si nohta ne mažem dolgo časa pa vendar vseeno opažam pri nohtu, ki je bolj ko ne zdrav napredek, tako, da bom s kremo vstrajala do konca. Kaj se tiče vašega nasveta glede razkuževanja obutev z antimikotičnimi posipi in razpršili bi me zanimalo kje lahko to kupim?
Že vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in lepo pozdravljeni,
Anja
Terapijo s Sporanox 100 mg kapsulami na palcu noge sem začel 29.07.2013 po navodilu s tritedenskimi pavzami vse kot predpisano.Počasi sem opažal se se noht z rastjo čisti.
Sedaj pa imam občutek,da se glivice ponovno vračajo.Namreč kot noht raste in s striženjem lisa na vrhu izginja,se ob koži proti vrhu nohta pojavlja zopet lisa,ki mi daje slutiti da se glivic nisem rešil.
Je to možno,ponovitev namreč?
Hvala za odgovor
Spoštovani!
Seveda je možno. Možno je, da v vašem primeru kljub opravljenem 12 tedenskem pulznem zdravljenju, terapija bodisi ni bila dovolj učinkovita, da bi v zadostni meri odpravila glivice, lahko pa je tudi že prišlo do ponovnega relapsa oziroma ponovitve, kot sklepate sami.
Svetujem, da se z zdravnikom pogovorite o nadaljnjih ukrepih in morebitni ponovitvi terapije, najverjetneje z drugim zdravilom iz iste skupine.
Učinkovitost Sporanoxa pri zdravljenju glivičnih okužb nohtov na nogah je nekje 60-80 %, lahko tudi manj. Verjetnost pojavljanja relapsov pa je več kot 50%.
Lep pozdrav,
Spoštovani!
Na sredi zgoraj stopala (narta) so se “zaredile” gljivice. Tako menim jaz, prijatelji pa pravijo, da so gljivice doma samo med prsti oz. nohti. Sprašujem, če so to gljivice (14 dni, okrogla rdečina, ki se počasi širi po koži, na sredi se dela sivi ali rjavi srež – kot bi se delala krasta, od časa do časa srbi)? Mažem se z vsem mogočim: canesten, lamisil, tudi s kisom in sodo bikarbono, pa nič ne pomaga. Pripomin, da imam dinamično službo – poskusil sem nosit cokle. Pa nič ne kaže na bolje.
Hvala za odgovor.