Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Glivice na nohtu

Glivice na nohtu

Pozdravljeni,

hči (stara 1,5 let) ima na obeh nogah dva odebeljena nohta in rahlo rumeno obarvana.Predvidevam, da gre za glivično okužbo. Ali lahko zdravim s kakšnimi zdravili s plačljive liste ali je potreben obisk pri zdravniku?

Hvala in lep deževen dan, Kaja

Pozdravljeni Kaja,
možno in zelo verjetno je, da gre za glivice, saj take zadebeljene in motno rumene nohte res vidimo pri onihomikozah (glivičnih obolenjih nohtov). Čeprav je deklica še zelo majhna za take stvari.
Pravilno bi bilo, da jih vidi dermatolog, vendar se na osnovnem nivoju velikokrat najprej odločimo za zdravljenje, šele pri neuspehu pa napotimo k specialistu.
Uporabljate lahko Canesten kremo (mislim, da se dobi tudi brez recepta) ali Lamisil kremo. Lahko bi uporabili tudi Loceryl lak za nohte, ki pa ga mora predpisati zdravnik na bel recept. Pogosto pa je potrebno predpisati celo protiglivično zdravilo, v vašem primeru v sirupu. Glivice na nohtih so namreč zelo trdovratne.
Lep deževen in mrzel dan tudi vam,
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani,

Tudi meni se je pojavil odebeljen in rumenkast noht na nogih, že v času nosečnosti. Osebna zdravnica mi je takrat zaradi nosečnosti predpisala le Canesten mazilo , ampak mi kljub redni uporabi ni pomagalo. Sedaj pa dojim in me zanima, če lahko uporabljam kakšno drugo zdravilo, ki bi uspešno zdravilo to nadlogo, saj mi resnično dela preglavice. Je kakšno zdravilo, ki ga lahko sama kupim v lekarni in ni škodljivo za dojenčka.

Kaj pa mazanje nohta z eteričnim oljem čajevca, je to lahko škodlivo za dojenčka in ali prehaja v mleko.

Zanima me tudi kako se takšno obolenje prenaša? Mogoče na dotik? Npr. če bosa hodim po stanovanju, bi se lahko okužil otrok, ki se igra na tleh, ali npr. če starejši spi pri nama, se lahko okuži?

Hvala za vsak nasvet in lep pozdrav.

Draga mmami,
med dojenjem sistemske antimikotike (torej tablete) ne morete uživati zaradi prehoda zdravila v mleko.
Lahko si mažete nohte s Canestenom, Lamisilom, zelo dober je Loceryl lak.
Vendar so glivice na nogah in nohtih izredno trdovratne in običajno brez sistemskega antimikotika ne gre.

Glede čajevca vam ne morem odgovoriti, to ni zdravilo, tako da ne vem.

Glivice so normalno prisotne v našem telesu in koži, se pa razrastejo ob pogojih zmanjšane odpornosti ali po uživanju antibiotikov. Dobimo jih tudi v bazenih (pa točno v tistih malih bazenčkih za dezinfekcijo nog, ker notri ni nobenega dezinficiensa, pač pa samo voda, včasih pa sploh nič), v savnah, turških kopelih.
Glivice namreč obožujejo toploto in vlago, pa sladkor tudi (sladkorni bolniki imajo veliko težav z glivicami).
Da pa bi z mikotičnega nohta trosili glivice po stanovanju, pa ni verjetno.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close