Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja glivice ali plenični izpuščaj

glivice ali plenični izpuščaj

Mislim, da se nam je pojavil plenični izpuščaj, ki pa ga nikakor ne morem odpraviti. Vsa stvar traja že od petka in preden grem k zdravniku v gnečo, bi rada še kaj preizkusila.

Kako izgleda: koža je rdeča in posuta z malimi pikicami, ki so ponekod kar zaplate. Koža je na teh mestih videti kot bi bila zelo suha in se na svetlobi tudi sveti.
Do sedaj sem 5x namazala s Canestenom, pa mi je včeraj ena prijateljica rekla, da je ta krema zelo agresivna in naj bom previdna pri uporabi z njo. Stanje ni bistveno boljše (malo je). Zamenjala sem tudi plenice.

Kaj še lahko naredim? In koliko časa lahko čakam preden grem k zdravniku zaradi tega?

K.

Moj otrok je te izpuščaje dobil od Huggis in Lumpi plenic, odgovarja mu Pampers. Trajale so pikice nekaj dni, vsak dan jih je imel manj. Za zdravnika , prej pokliči in se posvetuj ( viroze ).
lp,m

Tudi pri moji 16 mesečni punčki so se prvič v petek pojavile pikice. V soboto sem jo pri vsakem menjavanju pleničk umila pod tekočo vodo, v nedeljo sem jo imela cel dan skoraj brez pleničk, vendar se stanje ni popravilo (pikic ni sicer nič več, obstoječe pa kar vztrajajo). Če ne bo danes bolje, se bova šli pokazat zdravniku.

Plenični izpuščaj povzroča glivica Candida albicans. Poleg uporabe mazil -antimikotikov (Daktarin, Canesten) je potrebno glivici preprečevati tudi pogoje za življenje, glivica namreč ljubi mokro (vlažno), toplo in ne-kislo okolje:
-ortrokova koža naj bo čim več na zraku,
– previjamo čim pogosteje,,
– ne uporabljamo agresivnih mil, saj otrokovo kožo še dodatno nadražijo,
– oktrokovo kožo VEDNO po previjanju posušimo POPOLNOMA do suhega!!!
– antimikotik v tanki plasti namažemo na popolnoma OSUŠENO kožo,
– antimikotik je potrebno uporabljati dovolj časa,
– antimikotika ne redčimo s sočasno uporabo drugih mazil, saj se koncentracija učinkovine zmanjšuje,
– velja tudi razmisliti o zamenjavi plenic.
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Tudi naš 21-mesečnik je imel pred kratkim podobne težave. Rdeča ritka in pikice, večji rdeči krogci……….sem tudi mislila, da so glivice. Ker smo le-te že imeli sem tudi sama mazala s Canestenom (ni pomagal), pa potem še z eno kremo, ki sem jo takrat dobila na recept……ampak je tamali jokal, ko sem ga namazala…… očitno niso bile glivice. Sem kremo umila, ritko dobro osušila in namazala malo bolj na debelo kot ponavadi s kremo za nego ritke iz lekarne.
Mi smo tako rito dobili verjetno od kakanja……en teden je kakal bolj tekoče in večkrat na dan, kar se pri njem ponavadi ne dogaja. Čez teden, ko je bil v vrtcu se vnete in pikaste ritke nismo mogli znebiti……….čez vikend pa sva jo s povečano higieno…..takoj in res takoj po kakanju sva se previla, umila pod tekočo vodo, dobro osušila…….in na debelo namazala s kremo…….kar spravila v red. Ko je šel v ponedeljek v vrtec je imel samo še eno čisto, čisto majčkeno rdečo pikico. Uporabljamo Pamperske.
Poskusi mogoče še z Bepantenom, ki je protivneten………nam je tudi ta že včasih pomagal…..pri tavečjem sinu…… pri tamalem je pa samo ta krema iz lekarne zakon.
Kolk čakat je težko rečt, to boš morala sama ocenit, ko vidiš kako je koža prizadeta……če pa le ne bo boljše pa je mogoče dobro pediatru zadevo pokazat.
Čimprejšnje okrevanje, K.

Živjo Katj@!
Naj ti povem, da smo tudi mi pred kratkim komaj rešili to zadevo, sem bila že čisto obupana. Pikico sem mazala s praško pasto, riboderminom, zamenjala sem pleničke, pa ni nič pomagalo. Nato sem odšla k zdravniku in se dobila mazilo Nistatin s katerim smo skupaj z pogostim previjanjem, ponovno zamenjavo pleničk – prej smo uporabljali pamperske, sedaj ba Babylove od DM-ja in so res boljše in po vsakem umivanju (obvezno z vato ali bombažno krpico in ne z robčki) sem ji rito in šišo sušila še s sušilcem za lase (ne pre blizu in ne prevroče) in sedaj (moram potrkati) je že štirinajst dni vse OK, Nistatina ne uporabljamo več, le čisto na tanko jo ob vsakem previjanju namažem s hladilnim maziulom.
Upam, da ti bo kakšen nasvet prav prišel in čim prej se pozdravite.

LP, S.

Tudi naš je imel enkrat močno vneto ritko. Vsak dan sem ga skopala in ga mazala z Bepantenom (se mi zdi, da se drugače napiše). Kupila sem tudi Pampers Sensitive. V parih dneh je bilo dobro – stanje se je vidno izboljševalo. Mogoče poskuši še s tem mazilom.

Upam, da bo kmalu dobro.

Janca1

Moja mlajša je stara 16 mesecev in ima (tako kot ta večja) alergijo na Pampers pleničke, zato smo po pleničnem izpuščaju zamenjali plenice za DM Babylove. Poleg tega dobi ritko rdečo in rahlo pikasto pri izraščanju zob in takratnem blatu (mogoče postane drugačno).
Mažem jo 1 x Nistatin, naslednjič Bepanten, ter umivam z vodo, dobro osušiš, nekaj časa jo lahko celo pustiš s prosto ritko.
Sicer so pa že moje predhodnice napisale dosti nasvetov.

Uspešno zdravljenje…
Lep dan ti želim

mi smo tudi imeli glivice..nam je zelooooooo pomagal puder Canesten, baje da je boljši, ker kožo izuši, krema pa ne..
čimveč biti brez plenice..nam je babica tudi kopanje idsvetovala, ker se pri taki temp. še razmnožujejo
lp

Mi smo imeli isti problem. Nismo šli k zdravniku, pač pa smo si pustili svetovati v lekarni- Canesten smo mešali z navadnim hladilnim mazilom in sicer 1 teden. Takrat sem opazila izboljšanje in od takrat rabim kremo Pasta di Fissan, ki pa jo pri nas ne prodajajo več. Naš mali ne samo da nima več glivic, tudi ritka ni niti malo rdeča. Ta krema je res odlična! Uporabljala jo je že moja mama.Ritke pa nismo nikoli zračili, ker je mali znorel, če je bil nag.

lp

Pred kratkim je ena izmed mamic ponujala kremo za take ali podobne probleme.
Večina odgovorov jih je bilo precej negativnih, v smislu kaj se pa sploh greste kako smo lahko tako malomarni da se otroku vname ritka.

Jaz sem to krema od nje naročila, in moram reči da je dejansko postala nepogrešljiva pri nas.

Uživajte še naprej.

MMS

Kje se jo da dobiti in kako se imenuje?

lp

Baby cream

Pošlje ti jo po pošti.

Jaz sem plačala za 300 gramsko 1.200 SIT

Če te zanima ji pošlji mail na:

[email protected]

ali se nistatin dobi brez recepta?

Mislim, da ne? Lahko pa vprašaš v lekarni.

LP, S.

New Report

Close