GLIVICE
Ga. doktor!
Pogosto se mi ponavljajo glivična vnetja nožnice in glivično vnetje kože med zadnico. Glivično vnetje nožnice običajno pozdravim z kapsulo Diflucan 150 mg v enkratnem odmerku.
Težave med zadnico pa vstrajajo dalj časa. Običajno uporabljam za predel med zadnico Canesten ali Daktarin kremo. Nanašam jo 2 tedna in v tem času vnetje izgine, a se po prenehanju v roku 1 tedna zopet pojavi rdečica med zadnjico ,ki povzroča pekoč , suh občutek. Čeprav imam suh občutek med zadnico je predel takrat ,ko je pordel ves čas vlažen. Poskušam ga osušiti s papirnato brisačo, vendar takoj spet postane moker.
Zanima me, kako to ,da se težave takoj že po parjih dneh prenehanja nanašanja kreme ponovijo. Ali je možno ,da bi morala z kremami mazati dalj časa, da bi vnetje pozdravila?
Lep pozdrav
Spoštovani,
vsaka rdečina kože v predelu zadnjičnega žleba niso glivice. V ozkih, tesnih prostorih, kot so še npr. pod dojkama ali v trebušnih gubah pri debelih ljudeh, se nabira vlaga, zastajajo telesni izločki in tudi topleje je kot na ostali koži. Zato se tam včasih res namnožijo glivice, ampak bistveno pogosteje je koža pordela zgolj zaradi maceracije, tj. vlage in zastajanja izločkov. Nekatere protiglivične kreme imajo tudi nespecifično protivnetno delovanje, poleg tega kožo z njimi tudi do neke mere zaščitite, zato je možno, da pri vas glivic pravzaprav ni ali skoraj nikoli ni. Izjema bi lahko bila npr. pri bolnikih s sladkorno boleznijo, zavoro imunosti ipd., ki so bolj nagnjeni h glivičnim okužbam. Zato vam svetujem, da poskusite maceracijo in vnetje zaradi vlage in izločkov omejiti z redno uporabo negovalne kreme, lahko je to mazilo Bepanthen ali pa kakšno drugo mazilo za nego dojenčkove ritke. Predvsem pa ne “zdravite” zgolj blage rdečine brez drugih težav, saj je ta ob potenju v tejle vročini praktično normalna.
Lep pozdrav,
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Rada bi rekla samo še to. Zaradi rahlega pečenja in draženja sem seveda že poskušala z različnimi kremami, kot so bepanten mazilo, jekoderm, ogničevo kremo, kremo s cinkom( cicalfat), navadnim prečiščenim olivnim oljem. Vse skupaj je težave le rahlo umililo.
Da bi to lahko bile glivice sem posumila, kajti zravnica mi je predpisala tudi kremo Elocom, ki sem jo uporabljala več kot teden dni pa ni bilo bolje. Koža med zadnjico je pordela, se rahlo sveti in ponekod se vidi kot bi bila koža odrgnjena na robovih se rahlo lušči. Takoj že po nekaj dnevih uporabe Dakterin kreme 3x dnevno je postala koža nekoliko manj rdeča, neprijeten občutek je izginil tudi luščenja ,kjer je bila koža pordela ni več po 14 dnevni uporabi Daktarina.
Sedaj je ostala samo majhno pordela koža.
Zato sklepam ,da so vzrok mojih težav glivice. Sedaj ne vem ali naj z kremo Daktarin nadaljujem ali je 14 dnevna uporaba dovolj ?
Še tole- te moje težave se vlečejo že več let. Sprva sem opazila, da vedno ,ko sem se umivala se je začela koža oziroma povrhnica svalkati, kot na primer ko se vrneš iz morja in se koža po umivanju pri brisanju svalka. To se je dogajalo pri meni na začetku pri vsakem umivanju med zadnjico. Včasih je predel proti križu med zadnico počil. To se je dogajalo preden so se začele težave konstantno ponavljajti kjub temu ,da sem se vsaki dan mazala z negovalnimi mazili. Nekaj časa je bilo dobro, potem se pojavi rdečica na predelo približno 1 cm od anusa višje proti križu- v žlebiču. Ta predel je rdeč in se rahlo lušči ter povzroča nekakšno ščemenje in pekočino. Tudi ostala koža med zadnico je neravna na dotik groba. Ko sem si ogledala z ogledalom je videti nekakšne bele črte, kjer je koža videti tanka in nabrana.
lep pozdrav
Spoštovani,
vaše težave res lahko povzročajo glivice, zlasti če se pojavljajo sočasno z glivičnim vnetjem zunanjega spolovila in nožnice. Ker se glivična vnetja pri nekaterih ženskah rada ponavljajo, ni preprostega algoritma, kako dolgo uporabljati to ali ono kremo, da težav ne bo več. Garancije preprosto ni, glive bodo prej ali slej lahko spet poselile to področje, se namnožile in povzročile težave. Na splošno pa svetujem, da na tem mestu kremo uporabljate še en teden po tem, ko ni nobenih težav več, dvakrat na dan.
V zadnjičnem žlebu se lahko pojavi še vrsta drugih kožnih bolezni, npr. posebna vrsta luskavice (“inverzna” luskavica) in še plejada drugih, ki jih je preveč, da bi jih tukaj naštevali. Če so vaše težave razmeroma kratkotrajne in jih ukrotite z antimikotikom, si na tak način pač občasno pomagajte. Če bi se vnetje stopnjevalo oz. bi si s tovrstno terapijo ne mogli več pomagati, je smiseln pregled pri dermatologu.
Lep pozdrav,