Gliste pri mucku
Skoraj me je kap.Ko se je muc pokakal sem opazila gliste. Velike cca.1 cm, bele barve. Star je 4 mesece in do sedaj jih ni bilo. Je v stanovanju in ne hodi ven. Skrbi me tudi za hčerko, saj se z njim veliko igra.Večer je in slabo mi je od skrbi, da se je nalezla glist. Zjutraj grem v lekarno. Kaj naj naredim? Kako je s peskom?
Kako z ležiščem? Ali umivanje teh stvari (lopatka?) zadostuje ali naj vse vržem stran?
Kaj naj naredim?
Pozdrav, Silva
Silva: To niso gliste, temveč TRAKULJA! Opazila si cca 1cm ODRIVEK.
Prenaša se preko bolh, saj je bolha vmesni gostitelj.
Kaj storiti: 1. Preveri če maček nima bolh
2. Pri veterinarju nabavi tabletko Pratel. Doza za mačka je 1/2 tbl. v enkratni dozi. Če ima maček tudi bolhe, nabavi Frontline ali Tiguvon.
A kako? Ker je bolha vmesno gostitelj te trakulje in kre se maček , ker ga srbi koža grizlja, kakšno bolhco pregrizne in okužba je tu. To je res zelo zelo pogosta okužba in skoraj ni mačke ali psa z bolhami, da ne bi imel tudi te trakulje. Človek pa bi se tudi teoretično lahko okužil, če bi bolhco pregrznil ali pa pojedel.
Hvala za odgovor.Moram povedati, da je bilo v blatu veliko (8-10) centimeter dolgih, belih,zvijajočih se zadev. Ali trakulja da veliko tega ven? Muc je imel bolhe, vendar mislim, da jih nima več, ker nobene ne najdem in se tudi ne praska.Ko sem zjutraj bila v lekarni, mi je dala verpanyl tablete. Zdaj pa ne vem ali to kaj pomaga za to stvar.
VELIKA NAPAKA SILVA !!!! Lekarnerce NIMAJO pojma o živalih!!!! Na faksu NITI besede ne slišijo o živalih!!!
Verpanyl NE DELUJE na trakuljo (ime Dipylidium caninum)
Kot sem ti napisala je dovolj 1 odmirek (za mačko=1/2 tbl) tablete PRATEL.
Če s bolhe že odpravila O.K. Trakuljavost je pač posledica bolhavosti.
Ej PA NIMAŠ PRAV. GLISTE SO DOLGE CCA 5 CM -DO 8 CM, ODRIVEK TRAKULJE PA JE DOLG CCA 1 CM, KOT PRAVI SILVA, JE NAŠLA 1 CM DOLGE PRIMERKE !!!!nekdo je pisal/pisala:
>
> Kolikor jaz poznam te zadeve gre tu kar za gliste. In če so
> le-te že v blatu, potem jih ima muca že zelo veliko. Proti
> tem pomagajo tudi Veparnyl tablete, ampak Pratel je mnogo
> lažji za dat, pa še za trakulje pomaga, ker jih ima muca
> verjetno tudi.
Silva je našla 8-10 cm dolge gliste. Pomaga Verpanyl ali Pratel. Krasno bi bilo, če bi v vsakem primeru uporabili tudi Frontline, da mucek ne bo imel bolh.
V kolikor vas skrbi za otroka, vam svetujem, da se oglasite pri izbranem pediatru. Otrok bo oddal blato v laboratoriju in v kolikor bo test pozitiven (v kar resno dvomim) bo dobil nek sirup ali tablete (imena se ne spomnim) in to je to. Nič groznega, obljubim.
Lp, Yo
zdravo,jaz pa sem opazila da muci visi bela nit dolga 2-3 cm in podobna špagetu iz zadka.opazila sem tudi da se non stop liže okol zadka kar so znaki trakulje(prebrala sem na netu). skrbi pa me tudi za malega mucka ki ga je povr]la prbližno pred 3 tedni.ali je tudi on okužen(na netu piše da se lahko okužijo tudi po materinem mleku). kako pa naj njo ozdravimo,ce pa je tako majhna.
lp