Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija gliste + alergija

gliste + alergija

Pozdravljeni!

Sem mamica dveletnih dvojčic. Pri eni so odkrili alergijo na kravje mleko pri starosti petih mesecev. Odkrili so jo “slučajno” ko smo bili bolj zaradi težav druge dvojčice hospitalizirani na gastro oddelku. Hčerka je na dieti in tako nima nobenih za alergike značilnih težav. Razen mleka je čisto vse(no, jagode čakamo letos domače, drugače pa je jajca, mleko, kivi in vse ostale sicer alergene stvari). Kožni testi so bili pred mesecem negativni, zdaj čakamo še krvne. Moje vprašanje se nanaša na temo provokacije. Namreč nagibamo se temu, da bi jo izvedli doma. Hčerka je namreč zelo občutljiva in ne vem kako bi prenesla hospitalizacijo. Pred pol leta, ko je imela zadnje testiranje, sem ji dala jogurt in ni bilo reakcije, pa je bila na testih vseeno pozitivna. Od takrat je sicer na strogi dieti, vendar je kljub temu verjetno kdaj prišla v stik z mlekom. Druga dvojčica je namreč veliko časa polivala, pa tudi sedaj , ko ooje jogurt, se včasih potem igrata, lupčkata in po moje je kdaj prišlo do posrednega prenosa mleka. Vem, da je težko odgovoriti na vprašanje ali je popolnoma neodgovorno, da ji sami damo postopoma mleko doma, seveda ob vseh negativnih testih. Vem, da je verjetnost šoka, zaprtje dihalnih poti, vendra mi notranji občutek govori (malo sicer vpliva tudi negativna izkušnja bolnice že prej), da ne bo težav. Poleg tega smo od zdravstvenega doma oddaljeni 3 minute, smo iz LJ. Ne vem, sprašujem vas torej za vaše mnenje glede provokacije, če po opisu menite, da je res nujna.
Druga dvojčica pa je imela pred tremi meseci urtikarijo. Diagnoza je bila, da zaradi virusnega infekta dihal. Kljub temu smo šli na alergološko testiranje. Kožni testi so bili vsi negativni, hčerka brez težav, je vso hrano. Po dveh mesecih pa izvid ktvnih testov: skupni IgE 108. Ker ima za svojo starost povišano vrednost priporočena dieta Urtika 3. Zame totalen šok. Čakaš, da prva preraste alergijo pa zdaj pri drugi to odkritje! Drugih vrednosti na izvidu ni bilu in tako nevem ali specifični testi niso bili opravljeni ali kaj. Otrok popolnoma zdrav, uživa vso hrano, koža lepa. Ne vem kaj naj si mislim. Priporočen je tudi odvzem blata in bris anusa zaradi parazitov. Blato smo dali in je negativno, bris bomo dali ta teden. Moja vprašanje: Ali ima res popolnoma zdrav otrok gliste ne da bi to opazili tri mesece?? Namreč naj bi bile gliste povezane z visoko vrednostjo IgE. Zdi se mi tudi neodgovorno od alergološke, da izvide čakaš 2 meseca potem pa dieta. Od tukaj tudi izvirajo moji pomosleki glede provokacije, ker se mi včasih zdi vse glede alergij samo eno ugibanje in vse kar zdravniki rečejo samo preventiva in nič jest-saj to pa res ni problem-po njihovo!

Se opravičujem ker sem bila predolga in verjetno ne preveč jasna, vendar me res zabima vaše mnenje glede zgoraj napisanega. Lep dan vam želim in najlepša hvala za odgovor!

Spoštovana tinca2,
saj veste, da vam ne morem reči, da opravite provokacijo doma, čeprav ste blizu, veste, kakšne znake lahko dobi in kaj bi morali narediti. Tega enostavno ne morem reči.
Za drugo punčico se je alergija zdela neverjetna tudi alergologinji in je zaradi tega in števila eozinofilcev verjetno hotela pač izključiti parazite, ki tudi dajejo podobno sliko (IgE, eozinofilija, vendar višja, kot jo vidimo pri alergijah). Vsaj predvidevam.

Dokler ne bo popolnoma jasno kako nastanejo alergije, zakaj lahko en otrok (npr. ena od dvojčic) ima alergijo, druga pa ne, kako lahko to preprečimo, do tedaj pač veljajo preventivni ukrepi, za katere se sedaj misli, da zmanjšujejo možnost zgodnje senzibilizacije in zgodnjega pojava alergij. Žal se morda vam res to zdi, da je eno samo ugibanje, vendar vam bodo tudi alternativci dali en kup nasvetov, pa s popolnoma istim skupnim imenovalcem: IZOGIBANJE DOKAZANIM ALERGENOM in SNOVEM, KI SO MOŽNI POVZROČITELJI ALERGIJE. A
Ko bomo pa znali popraviti gene, ki so jih otroci dobili od staršev in s katerimi se je prenesla nagnjenost k alergijam na potomce, potem pa bomo znali alergije tudi v popolnosti pozdraviti. Do tedaj pa … izogibanje alergenom in zdravljenje že znanih alergij.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close