Najdi forum

Pozdravljene

Je mogoče med vami katera, ki ji je otrok imel že gliste?
Za mojega malčka ne morem biti sigurna, če ima gliste ali ne. Opazila sem, da ima zelo rdeče podočnike in nato potemnijo. Mislim, da ima gliste. Ne vem, ampak tako si mislim. Ker imam prijateljico, ki je mag. farmacije. in sva se včeraj pogovarjali in mi je dala Dalben 400. vse naenkrat mora spiti. Rekla je, če nima gliste, da vsekakor škoditi mu ne more. Ta sirup se baje dobi samo na recept. Meni ga je kar dala in sem ga plačala 700 tolarčkov.
A je že katera dala otroku ta sirup Dalben?
Kako je bilo potem, ali ste ugotovile, da ima gliste?
Moj malček hodi redno na blato, samo zadnje časa bolj trdo kaka in sem mu dala sedaj Klicarinsko svečko. Tudi danes sem mu že dopoldan dala ta sirup za gliste in se še ni pokakal, da bi lahko videla.
Prosim, če katera ima izkušnje z tem, da mi svetuje kako in kaj.
Hvaležna bom.

Lep pozdrav
Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

O glistah sicer ne vem nič takega, kar bi ti koristilo. Vendar pa svojemu otroku vsekakor ne bi dajala nobenega sirupa proti glistam brez strokovne diagnoze.
Svojemu otroku sem po strokovnem navodilu dajala dva različna sirupa z železovim pripravkom, ker mu je bilo diagnosticirano pomanjkanje železa, pa sta mu za večino malih porabnikov nedolžna sirupa povzročila bruhanje.

Tako da se jaz ne bi hecala s povprek postavljenimi diagnozami o tem, “da ne more škoditi”.

Takole laično razloženo: glist sta dve vrsti. Pri eni se sirup spije naenkrat, pri drugi se pije tri dni. Zakaj ne daš pregledat blata v laboratoriju? Tako boš sigurna in pravilno postopala.
Domače zdravilo: česen (in korenje)

Zakaj še lahko sumiš, da ima otrok gliste: se neprestano praska po nosu, ima zjutraj okrog danke bele pikice (jajčeca), …

Doroteja, dajanje Dalbena otroku, za katerega sploh ne veste, ali ima gliste ali ne, hkrati pa je mlajši od dveh let, JE, blago rečeno, nesmiselno in nevarno. Zdravila niso bomboni in imajo strogo določene indikacije, ki jih neuko prebivalstvo, žal, (prepogosto) zlorablja. V primeru kratkotrajnih črevesnih okužb z zajedalci, Dalbena otrokom, mlajšim od dveh let, sploh ne smemo dajati, kar navaja tudi proizvajalec zdravila v deklaraciji. Pred uporabo tega zdravila se je VEDNO potrebno posvetovati z zdravnikom.

Poznamo več vrst glist. Pri otroku najpogosteje povzročajo težave: navadna čkoveška glista (Ascaris Lumbricoides), podančice (Enterobius vermicularis), pa tudi Trichiuris Trichura.
V vsakem primeru pa moramo glistavost potrditi v laboratoriju: pregled blata za ugotovitev jajčec navadne človeške gliste; odvzem perianalnega brisa (okoli zadnjične odprtine) za ugotovitev podančic… ALI gliste videti v blatu samem.
Pri podančicah je značilno, da otroka močno srbi okoli zadnjične odprtine, se praska, je nemiren, ipd., saj samica, ki sicer živi v debelem črevesu, prihaja na plano in leže jajčeca v okolico zadnjične odprtine. Ta jajčeca so močno lepljiva, zato se ob praskanju zalepijo otroku za nohte in le ta jih potem veselo raznaša po stanovanju in okolici. Zato je ob ugotovitvi jajčec podančic potrebno izvajati številne higienske ukrepe v okolici bolnika: pogosto presesavati prostore, tepihe, sedežne garniture…; oprati vse igrače, predmete, s katerimi je bil v stiku; oprati deke, posteljnino, ipd….
Pri navadni človečki glisti navadno opazimo parazita v samem blatu (samica je doga cca 30 cm, samec pa cca 10 cm). Razvojni krog tega parazita je dolg: več tednov. Okužimo se z zauživanjem neoprane zelenjave ali sadja, ritjem po zemljem in grizenju nohtov, skratka preko umazanih rok.
Otrok s tovrstno glistavostjo nima nobenih težav, ali pa je bled, smrdi mu iz ust, slabše napreduje,nekateri navajajo neznačilne bolečine okoli popka, občasno se lahko pojavijo izpuščaji (alergijska reakcija na parazita), nekateri imajo tudi podočnjake.

Nikoli pa samo na podlagi enega kliničnega znaka (podočnjaki) samovoljno ne smemo pričeti z zdravljenjem. Dalbena, na primer, sploh ne uporabljamo pri otrocih, mlajših od 2 let, razen po izrecnem navodilu pediatra. Dalbena tudi ne uporavljamo pri otrocih s t.i. laktozno intoleranco, skratka tistih, ki ne morejo prebavljati mlečnega sladkorja v mleku.

Kaj sedaj?
Povejte otrokovemu pediatru, da je otrok prejel Dalben. Par dni spremljajte otrokovo blato. Če je imel otrok navadno človeško glisto, bi se v nekaj dneh morala izločiti z blatom in boste opazili 10-30 cm dolgega parazita. Če pa se je otrok praskal okoli ritke, mu natančno postrizite nohte in izvedite vse, zgoraj navedene ukrepe, v stanovanju.

Predvsem pa – pamet v roke!! Kaj menite, zakaj se nekatera zdravila izdajajo le na recept!?

Pozdrav in brez zamere!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovana Nina

Hvala vam za vaše pojasnilo in nasvet.
Danes je moj sinko kakal in sem našla glisto v velikosti kot jo vi opisujete.
Mislim, da se je sedaj znebil teh glist? Kaj mislite vi?
Ali bo sedaj dobro oz. ne bo imel več teh glist?
Hvala vam za odgovor.

Lepe pozdrave
Doroteja

Predlagam, da neseš blato v Adrialab, na Parmovi, tam kjer piše Lesnina, spodaj. Plačaš jurja ali dva in počakaš na izvid. Pa bo nedvoumno jasno.

Živio, Doroteja.
Za zdravljenje enostavne glistavosti zadostuje 1-kratni odmerek zdravila, ki ga je sinček že prejel. V primeru, če je bilo parazitov več, se lahko v naslednjih dneh izloči še kakšen mrtev parazit. Smatramo, da je po enem odmerku otrok ozdravljen.
Za preprečevanje glistavosti v bodoče pa je potrebno poostriti nadzor nad higienskimi navadami pri otroku in v hiši. Izjemnega pomena je: pranje sadja in zelenjave, ki ju otrok uživa, umivanje rok in še enkrat umivanje rok, striženje nohtov na kratko; ne dovolimo, da nam v stanovanje zahajajo živali z umazanimi tacami ali ljudje z umazanimi čevlji (še zlasti ne tja, kjer se plazi otrok), ipd..
Pozdrav!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Nina najlepše se vam zahvaljujem za tako hitri odgovor.

Lepo vas pozdravljam.
Doroteja

Tudi jaz sem pri nasi tamali posumila na gliste, zato sem – da ne bi brezveze cakala vrst pri zdravniku – sama kupila v lekarni stekleno ploscico, zvecer sem ji lepo umila ritko, zjutraj pa prelepila cez luknjico koscek lepilnega traku in ga zalepila na stekelce. Povedala sem zdravnici, za kaj gre, in dala mi je papir za v laboratorij. Popoldan sem ze vedela, da nima glist. Sem pa proti kakrsnemukoli dajanju zdravil “preventivno”, “saj itak ne skodi” itd. Preveriti in potem ukrepati.

Pozdravljeni!

Skoraj me je pobralo od šoka, ko sem lepega dne v otrokovi plenički zagledala 10cm dolgo glisto. Po primerjavi s slikami je verjetno šlo za človeško glisto. Zdravnica mi je predpisala tablete Vermox, 3 dni po 2 tabletki. Sedaj so vidni delčki glist med vsakim otrokovim blatom. Za higieno skrbim normalno, težave pa so zunaj, saj ga zanima vse, hoče prijeti vse, hkrati pa mu rastejo zobki in si roke non stop tišči v usta. Ali se ta človeška glista tudi tako hitro razmnožuje, kot podančice? Ali plenička v tem primeru zaustavi nadaljno okužbo, ali ta jajčeca grejo preko roba? Ali gliste pustijo kaj posledic na nadaljnem otrokovem razvoju in njegovih organih (pljuča, jetra …) glede na to, da potujejo vsepovprek po telesu?

PS: po 14 dneh je potrebno zdravljenje ponoviti zaradi jajčec. Bodo tedaj gliste odpravljene, ali ponovim zdravljenje še 14 dni za tem?

Hvala za odgovore!

Petra

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:u-CUguzTRHYJ:www.mojmalcek.si/teme/zdravje/97/garje_gliste_toksoplazmoza_.html+gliste+pri+otroku+in+posledice&cd=1&hl=sl&ct=clnk&gl=si

Ko boste vzeli potem še drugo “dozo” ,potem bi bilo treba zopet blato pregledati ( po 1 mesecu).
Upam,da se tudi vi zdravite z vermoxom ,ker boste zapadli v začarani krog .

je pa res,da je treba blato dati večkrat pregledati.

moj ni imel nobenih znakov glist.

da, otrok se zdravi z vermoxom, sicer sirupa nisem dobila, upam, da so tablete tudi ok.

ali se te velike, človeške gliste enako hitro razmnožujejo, kot podančice? jih je enako težko odstaniti? glede na to, da še nosi pleničko, je verjetno možnost prenosa malce težji ali?

LP!

New Report

Close