glicinija
Glicinijo bi načeloma morali imeti po vrtnih centrih, saj je zelo razširjena in priljubljena vrtna rastlina. Če ne drugje, bi jo morali imeti v prodajalni Arboretuma Volčji potok.
Glicinija potrebuje res trdno oporo, da se ovija okoli nje, pa redno obrezovanje … Zna biti muhasta – lahko se zgodi, da tudi več kot 5 let ne cveti. Tako da je mogoče bolje kupiti malo starejšo rastlino, ki zanesljivo cveti, čeprav je zato bolj občutljiva za presaditev. Rada ima globoko, vlažno, humusno prst, saj je v svoji domovini to gozdna rastlina. Najbolje da so korenine v senci, vrhovi pa na soncu.
Ja, če ste posadili zelo mlado rastlinico, je to kar normalno.
Fajn je, če jo vsako leto dobro založiš s kompostom, lahko pa poskusiš tudi s kakšnim drugim splošnim gnojilom. Na internetu priporočajo celo tekočega za paradižnik. Če so tla apnenčasta, pa je dobro tudi gnojilo za rododendrone, ker so gliciniji bolj všeč nekoliko kisla tla.
Jeseni (ko bo že odvrgla liste) jo temeljito obreži – za polovico in odstrani vse šibkejše poganjke.
Mogoče bo to spodbudilo cvetenje. Včasih pa nič ne pomaga in glicinija še po desetih letih enostavno noče cveteti. Možno, da je posajena na slabem mestu, ali pa ima pač ‘slabe’ gene.
Zato je bolje posaditi tako rastlino, ki že cveti.
mene pa zanima, kako je s presajanjem. lani smo posadili še čisto majčken grm, sedaj pa bomo tam postavili tlakovce.
kdaj se presaja, ali je občutljiv za to? na kaj je potrebno paziti.
isto me zanima tudi za forzicijo (ta rumen grm), ki pa je sicer velika in bi uporabila podtaknjence. slišala sem, da je ugoden čas za to sedaj, ko je rastlina ocvetela.
kako se to naredi? kje je potrebno odrezati, kakšno vejo izbrati….
sem začetnica zato me te stvari zanimajo še čisto osnove 🙂
hvala vsem.
Kot večino rastlin glicinijo presajamo jeseni ali spomladi. Kadarkoli jo lahko presajamo s koreninsko grudo vred, če jo želiš presaditi poleti, ji ne smeš potrgati korenin.
Kot piše Regla, se potaknjenci forzicije radi ukoreninijo. 15 do 20 cm potaknjenec, dobro olesenel, za svinčnik debel, 3 do 4 brsti, odrezan pod kotom tik nad zgornjim in tik pod spodnjim brstom, vtakneš v dobro zemljo in pustiš zunaj eno do dve oči.