Najdi forum

Gleženj – vezi

Pozdravljeni,

MR gležnja, zaradi poškodbe. Rečeno nam je bilo, da bo treba čakati na izvid 18-21 dni. Zanima me, ali bi vam lahko poslali, kar so nam dali v bolnici, da mi poveste vaše mnenje o gležnju, ker je ta rok za čakanje za nas bistveno predolg.

 

Pozdravljeni,

lahko pošljete razpoložljivo pisno in slikovno dokumentacijo, najboljše s programom WeTransfer, na moj elektronski naslov: [email protected].

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Pozdravljeni

Prosila bi za razlago:

MR GLEŽNJA

 

Izvid:

 

MR levega gležnja v treh ravninah in običajnih sekvencah:

 

Majhen izliv v tibiotalarnem sklepu. Globoka fisura sklepnega hrustanca zgornje sklepne površine talusa v medialnem delu, cista in edem priležne subhondralne kostnine – hondropatija gradus 4. Drugje so sklepne površine gležnja in narta primerne, sklepni hrustanec drugje je ohranjen, v sklepih ni izliva ali sinovitisa.

 

Prolongiran lateralni tuberkel posteriornega procesa talusa (Stieda proces).

 

Minimalna spina kalkanei superior (proliferativna entezopatija kalkanealnega narastišča Ahilove tetive, dolžine 4 mm), Ahilova tetiva je minimalno edematozna v predelu kalkanealnega narastišča – minimalna insercijska tendinoza. Ostale tetive primeren potek, signal, okoli tetiv ni izliva. Signal mišičja je primeren.

 

Ligamentarni aparat je ohranjen. V sinus tarsi ni posebnosti.

 

MNENJE:

 

Fokalna hondropatija gradus 4 zgornje sklepne površine talusa, majhen izliv v tibiotalarnem sklepu Minimalna insercijska tendinoza Ahilove tetive Stieda proces

Spostovani,

sem poslal MR. Upam da ste dobili

 

Pozdravljeni Talisa,

v izvidu opisujejo manjšo globoko fisuro (razpoko) v hrustancu v predelu gležnja, na tem mestu je posledično  prišlo tudi do lokalne otekline kosti ter manjšega izliva v gležnju. To bi se lahko kazalo kot bolečine v samem gležnju, predvsem ob obremenitvi, hoji in podobno.

Nadalje v izvidu opisujejo insercijsko tendinozo ahilove tetive na narastišču petnice, kar pomeni, da je ahilova tetiva na zadnji strani gležnja nekoliko zadebeljena in vneta, posledično se nanjo nalaga kalcij, vi pa to lahko občutite kot bolečine na zadnji strani stopala, na mestu, kjer se ahilova tetiva narašča na petnico.

V izvidu opisujejo še Stieda proces, ki pa je prirojena, anatomska sprememba, v smislu podaljšanega izrastka na zadnji strani ene izmed kosti (talusu) v gležnju. Zadeva vas lahko moti, lahko pa tudi ne, vsekakor pa ni nevarna in vas spremlja že vse življenja.

Potreben bi bil torej dober klinični pregled (lahko pri dr. Pilihu), da se ugotovi, kaj točno vam povzroča težave, glede na to pa se nato odredi ustrezno zdravljenje.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Pozdravljeni,

prosili bi vas za razlago izvida MR medenice.

Opravimo standardne sekvence (T1 in T2 TSE, T1 tirm in PD-FATSAT TSE) v standardnih ravninah. Anamnestični podatek: Bolečine v predelu medenice oz. pubične kosti in adduktorjev.

Edem pubičnih kosti ob simfizi, sklepna špranja simfize normalno široka, erozij ne vidim; v dorzalnem delu obeh sklepnih površin nekaj drobnih subhondralnih cistic. Linearne T2 hiperintenzivnosti med vlakni na muskulotendinoznemu prehodu obeh kratkih adduktorjev ( tekočina), ostala okolna mehka tkiva so primernega signala. Signal ostalih kosti normalen.

MNENJE: Osteitis pubis.

Lep pozdrav.

 

Pozdravljeni tiki01,

na izvidu MR opisujejo t.i. osteitis pubis oziroma vnetje v predelu sramne kosti. To se lahko kaze kot bolecina v predelu sramne kosti oz. zdruzitve obeh pubicnih kosti na sprednji strani medenice.

Potrebovala bi vec podatkov, da vam lahko svetujem. Naceloma gre za nenevarno stanje, ki se pojavlja predvsem pri atletih in nosecnicah, zaradi povecanih obremenitev na sramnicno kost. Posledicno pride do vnetja/otekline/bolecine v tem predelu.

Zdravljenje v prvi vrsti vkljucuje pocitek, zmanjsanje aktivnosti, nesteroidni analgetik (posebna protibolecinska zdravila, ki delujejo protivnetno in vam jih lahko predpise osebni zdravnik.

 

Lep pozdrav!

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Pozdravljeni,

Opišem vam, kako so se začele težave: z bolečino v preponi že v septembru, opravil fizioterapijo, za tem treningi, stanje v redu vse do pred 14 dnevi, ko so se bolečine ponovile. Prekinitev z aktivnostjo le vaje fizioterapevta. Osebni zdravnik me je na podlagi MR napotil k fiziatru.

Lep pozdrav.

Pozdravljeni,

tako, vaše težave objasni MR. Lahko se bolečina javlja tudi v dimljah. Potreben bo počitek in ustrezna fizioterapija.

Lep pozdrav

dr. Mateja Sirše, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, *** www.ortovital.si *** Kontakt: Ambulanta Zdravje, 030 704 429, [email protected], *** ASANTIS, kirurški in laserski center, 031 876 104, [email protected] ***

Zahvaljujem se za odgovor.

Lep pozdrav.

New Report

Close