Gleženj
Spoštovani g.Pilih,
Na vas se obračam ker resnično nevem več na koga se lahko obrnem.
Leta 2014 sem rodila. Par mesecev po porodu se je na levi strani noge pričela pekoča bolečina med hojo na spodnjem zunanjem delu goleni. Bolečina je po prenehanju hoje ponehala. Leta 2017 me je pregledal ortoped, narejena tudi preiskava MR ki je pokazala, da gre za tenosinovitis peronalnih kit v distalnem delu leve goleni. Po fizioterapiji se je stanje umirilo in je bilo skoraj vredu do leta 2021. Po 2 porodu so se pričele ponovno te težave in sicer sedaj na obeh nogah. Bolečina se prične že po 100 m hoje, po počitku preneha ampak se z hojo ponovno vrne nazaj. Na tem predelu je noga zelo pekoče boleča na otip. Ko bolečina popusti pri mirovanju je ok. Konec decembra 2021 sem bila 2 cepljena z Pfizeriovim cepivom. Po 5 dneh se je pričela huda pekoča bolečina, predvsem na levi nogi od gležnja, ahilove tetive do kolena. Bolečina je bila najhujša v mirovanju v večernih urah. Marca sem zaradi tenditisa ahilove tetive in tenosinovitisa na obeh nogah opravila fizioterapijo, po kateri ni bilo nič boljše. Napotena sem bila k ortopedu, kateri ja na podlagi izvidov ortopeda in MR presodil, da gre za vnetno dogajanje. Naredila sem MR križničnih sklepov,ki si bili v mejah normale. Opravila sem tudi krvne preiskavs, SR 13, CRP 6, levko 10.4, v DKS blaga limfocitoza 3.6 ( 1.1- 3.5 ), urat 342 ( 143-339 ).
Ortooed je določil ,da gre za putiko in zaključil z mojo obravnavno. Priporočal mi je še samoplačniški pregled pri revmatologu ( na napotnico mi ni želel izdati, prav tako ne moja osebna zdravnica ker je mnenja, da to ni putika ). Maja 2022 sem bila pri revmatologu,kateri je pogledal vse izvide in rekel, da ne gre za putiko ampak da se pojavlja tenosinovitis obojestransko. Opravila sem tudi MR desnega gležnja,ki je pokazal naslednje : sprednjega talofibularnega ligamenta ni, na talarnem narastišču je manjša kostna naplastitev, zadebeljen sprednji tibiofibularni ligament z manjšimi kostnimi naplastitvami ob narastišču,predvsem na strani tibule. Opisano predstavlja stanje po starejši rupturi LTFA in zaceljeni poškodbi sprednjega dela tibiofibularne sindezmoze. Nakazani robni osteofiti anteromedialnega dela zgornjega skočnega sklepa,bolj na strani talusa- povsem blaga fokalna artroza. Blaga proliferarivna entezopatija ahilove tetive in plantarne fascije, sicer imajo tetive normalen potek, v tetivah ovojnice ni izliva ali sinovitisa.
Predhodne poškodbe: strgana križna vez na desnem kolenu, diskus hernia L5-S1 in začetne degenerativne spremembe na L/S prehodu.
Obstoječe bolezni: astma, hidradenitis suparativa ( potrjen oktobra 2021 )
Opombe: babica imela putiko , MDS in luskavico
Trenutno imam največji problem z pekočo bolečino na levi nogi med hojo, konstantna bolečina desnega gležnja, zadnja 2 meseca bolečina desnega kolena. Velikokrat se mi zadnje časa dogaja, da sta gleženj in koleno okorela.
Ali mislite, da gre tukaj res za putiko? Sklepi mi je otekajo, niso rdeči in ne gre za nekaj dnevno bolečino.
Ali gre lahko za kakšno obliko artritisa? Je mogoče kaj lahko povezano z HS?
Se opravičujem za dolgi zapis. Želela sem ujeti bistvo zadnjih 7 letih, ker še vedno nevem od kje izvirajo težavem, bolečine se pa vedno bolj stopnjujejo in širijo na ostale sklepe.
Najlepša hvala za vašo pomoč
Lep pozdrav
Spoštovani,
Ali mislite, da gre tukaj res za putiko? Sklepi mi je otekajo, niso rdeči in ne gre za nekaj dnevno bolečino. Glede na opis, malo verjetno.
Ali gre lahko za kakšno obliko artritisa? Lahko. Priporočam, da opravite še serološke preiskave za okužbo z borelijo.
Je mogoče kaj lahko povezano z HS? Malo verjetno.