Najdi forum

Pozdravljeni !

Stara sem 29 let .

Poškodba v desnem gležnju se je zgodila
leta 2006 – diagnoza fractura trimalleolaris dex.
dobila sem vijake in ploščico v gleženj , ki so mi to kovino odstranili leta 2007.

in do leta 2010 sem imela že 3 operacije – artroskopije v gležnju.
Zadnja operacija/ artroskopija v desnem gležnju je bila v mesecu maju 2010.

In ker bo kmal 11 mescev od operacije , in imam še vedno težave v desnem gležnju ( zatikanje v gležnju, bolečina predvsem v sprednjem delu gležnja, gibljivost je zavrta , ne zmorem več dolgih razdalj prehodit ,…) , me je ortoped poslal tudi na CT preiskavo desnega gležnja ( MR sem pa tud že opravila)

————————————————————————————

Dobila sem izvid od CT preiskave desnega gležnja, in bi sedaj vas prosila za razlago, ker pregled pri ortopedu imam šele čez mesec dni.

Bom kar celotni izvid prepisala :

RADIOLOŠKI IZVID : CT desnega gležnja :

Večja os tibiale externum tip 2; dokaj izrazita degeneracija v območju sinhondroze.

Stanje po trimaleolarni frakturi. Frakturne poke so solidno premoščene.
V območju zloma “tretjega” maleola je na spodnji sklepni površini tibije dorzomedialno je viden kostni defekt, ki meri v premeru 7-8 mm in v globino 4-5 mm.

Dokaj z izrazita artroza zgornjega skočnega sklepa , zlasti v anteromedialnem delu sklepa.
Manjši osteofiti na zgornjem medialnem delu vratu talusa- indirektni znaki,znaki utesnitve.

Na spodnjem skočnem sklepu ni videti patoloških sprememb.

Osifikacija tibialnega nasadišča deltoidnega ligamenta- posttravmatska entezopatija.
Ob fibularnem nasadišču sprednjega spodnjega tibiofibularnega ligamenta je vidna samostojna kostna formacija, ki meri 4-5 mm – stanje po avulziji. Sindezmoza je nekolika širša.
Podobna manjša kostna formacija leži nekoliko nižje ob sprednjem delu fibulae, vendar nad višino sprednjega talofibularnega ligamenta- verjetno stanje po avulziji nasadišča sklepne ovojnice.

Osifikacija nasadišča Ahilove tetive – degenerativna entezopatija.

MNENJE :
Napredovala posttravmatska artroza zgornjega skočnega sklepa , zlasti anteromedialno; suspektna sprednja utesnitev .
Posttravmatski defekt spodnje sklepne površine tibije dorzomedialno. Stanje po avulziji nasadišča sprednjega tibiofibularnega ligamenta.

————————————

Kaj bi recimo prišlo v poštem za moj primer , glede nato da me težave v gležnju zelo ovirajo pri vsakdanjih opravilih 🙁

Lepo Vas pozdravljam in se zahvaljujem .

Se opravičujem za malce daljše sporočilo.

lp A.

Spoštovani !

Iz izvida je razvidno oziroma se da razbrati, da gre za popoškodbeno obrabo
(postrevmatska artroza).

Elektromagnetna pulzirajoča terapija je vsekakor primerna za vas, z njo pa lahko lajšamo bolečine v gležnju in zmanjšujemo oteklino.

Za zdravljenje priporočam malo, lokalno blazino oz. elektrodo kot dopolnilo. Priporočam program za lajšanje bolečin v sklepih.

Lepo pozdravljeni! Prim. Jože Barovič, dr. med., spec. fiziater, strokovnjak za elektromagnetno pulzirajočo terapijo

New Report

Close