Najdi forum

Spoštovani

sprašujem za problem bolečega gležnja po poškodbi pred enim letom ( padcu ) je ostala bolečina v gležju. Noga je od gležnja proti prstom bela oziroma vidno drugačna. Okoli kosti v gležnju je otopati kot, da se nabira neka obloga ( kot kamen ). Stopalo je mrzlo. Ali obstaja kakšna pomoč. Zjutraj dokler se noga ne ogreje je bolečina zelo huda nato je nekoliko boljše.

Za vsak nasvet vam bom iz srca hvaležna

Pozdravljeni.

Tudi jaz imam eno vprašanje. Pred 14 dnevi sem tako nesrečno padla, da sem si zlomila gleženj ( zunanji maleol ). Sedaj imam nepohodni, ta teden dobim gips s peto in imam dva vprašanja… Ali lahko z doplačilom dobim platični gips s peto? Zanima me tudi, če po odvzemu gipsa že takoj lahko hodim ali bodo potrebne birgle?
hvala in lep dan še naprej

Spoštovani,

najprej odgovor na bolečino in spremenjeno barvo v predelu gležnja leto po poškodbi.

Najprej je potrebno ugotoviti vzrok za bolečino! Potrebno bo obiskati zdravnika. Vzrok za dolgotrajne bolečine po zvinih gležnja so predvsem: poškodba sklepnega hrustanca, dolgotrajno (kronično) razdraženje sklepne ovojnice in regionalni bolečinski sindrom. Zdravljenje je glede na vzrok težav različno!

Zdaj pa še odgovor na vprašanje zloma gležnja.
Kostno celjenje zloma gležnja traja okoli 6 tednov. Od tega je običajno potrebno nogo povsem razbremenjevati 3 tedne, naslednje tri tedne pa dovolimo obremenjevanje do bolečine, s tem da se še uporablja bergle (v tem času tudi vgradimo peto). Običajno je možno dobiti ob dopalčilu plastični mavec, kar pa je odvisno od vsakega posameznega izvajalca.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Hvala za vaš odgovor.

Imela bi še eno vprašanje. Po 5 tednih so mi sedaj sneli gips. Gleženj imam še vedno otečen in rahlo boleč. Zanima me ali je dovolj razgibavanje doma ( v slani vodi ) ali je bolje obiskati fizioterapevta – bojim se namreč, da gležnja ne bom dovolj dobro razgibala in da ne bo nikoli več 100% gibljivosti. Zanima me tudi, koliko časa je dejansko potrebno, da je gleženj razgiban in da lahko začnem z lažjim športnimi aktivnostmi oz. kdaj bo noga končno funkcionirala in da ne bom več šepala.

Hvala že vnaprej in lep pozdrav

Spoštovani,

priporočam Vam, da obiščete fizioterapevta po preteku 8 tednov od zloma, če do takrat gležnja še ne boste popolnoma razgibala sama. V tem času se bo zlom tudi čvrsto zarasel. Priporočam razgibavanje večkrat dnevno v hladni vodi.

Po prelomu gležnja se običajno rabi približno 3 mesece, da se doseže polna gibljivost in vsaj toliko, da gleženj preneha otekati. Po 3 mesecih lahko tudi pričakujete, da se bo funkcija gležnja približala normalni.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Spoštovani!
Sem atletinja in treniram tek na srednje proge. Bili smo na pripravah v Medolinu.Po teh pripravah, ko sem prišla domov me je začelo boleti v predelu gležnja in narta. Zaradi,te bolečine sem odšla k ortopedu, ki pa ni ogotovil nič in mi je preporočal 1 tedn počitka. Počivala sm 2 tedna(tako da sm treninge izvaja na kolesu, kot mi je predlagal ortoped).MAzala sm se z kremo Ketonal in 3 dni jedla Naklofen(2 krat na dan), kot je napisal ortoped. Bolečina se je zmanjšala. Zdaj sem začela spet trenirati. Ostla je še manjša bolečina, ki se pojavi na začetku teka in po 20 minutah odneha. Zdi se mi, da vsak dan rabim več časa, da ta bolečina odneha. Nevem kaj naj naredim. Saj se bo kmalo začela sezona!Naj počivam ali lahko treniram?
Prosim vas za nasvet in se vam že vnaprej zahvaljujem!

Lp, Jerneja

Spoštovana,

odgovor se že nahaja na Vašem e-poštnem naslovu.

Lep pozdrav,

Iztok Pilih

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem začutila močno bolečino v peti leve noge. Ko stopim imam občutek kakor da me nekaj zbode. Zdaj pa čutim še bolečino v zgornjem delu narta. (težko stopim ko želim narediti korak). Nikoli pa nisem imela nobenega zloma ali zvina noge.Nogo sem si mazala s kermo Ketonal vendar bolečine niso izginile. Niso pa vedno enake oz. včasih popolnoma izginejo. Najhuje je zjutraj ko vstanem iz postelje. (predvidevam, da zato ker so takrat noge spočite)

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
andreja

Spoštovana,

priporočam Vam obisk Vašega zdravnika. Pogovorite se o možnostih zdravljenja z nesteroidnim protivnetnim zdravilom in s protibolečinskim obsevanjem na fizioterapiji.
Če predlagano zdravljenje ne bo učinkovito, Vam priporočam dodatno diagnostično obdelavo.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Pozdravljeni,

Konec januarja sem si zvil glezenj (v dveh mesecih sem po poskodbi se 3x klecnil na isto nogo). Po dobrem mesecu in pol sem sel k zdravniku, ki me je poslal na ultrazvocno slikanje. Ce se ne motim so tam odkrili sum na poskodbo legimentov. Zdravnica me je poslala na ultrazvocno masazo pri fizioterapevtki in hlajenje gleznja. Po prvi ultrazviocni masazi je oteklina hitro uplahnela. Danes se bil zadnjic (10x) na UZ masazi. Vendar, ce veliko hodim potem se oteklina spet poveca. Dvakrat dnevno si masiram glezenj z ledom in namzem si ga s kremo Hepan. Nogo imam povito z elasticnim povojem. Zvecer je oteklina vecja, zjutraj pa manjsa. Pri normalni hoji me gleznej ne boli, ce pa naredim kaksen cuden gib potem me glezenj spet boli.

Kaj naj naredim, da bo oteklina in bolecina izginila?

Iztok

Vsaka poškodba rabi določen čas, da se pozdravi. Počakal bi vsaj 3 mesece od poškodbe, če bodo težave še vztrajale, svetujem pregled in ustrezno diagnostiko.

LP,

Uroš Dobnikar

Pozdravljeni!
Redno se ukvarjam s športom, zadnje čase največ s tekom. Ker se mi je pojavila podobna težava kot v spodaj citiranem besedilu, se obračam na vas za nasvet. Pojavila se je po dveh tednih teka (80% asfalt, 20% zbit pesek) in je konstatna med tekom s copati. Med hojo s copati je manjša, med hojo z natikači pa je ni. Zadnja 2 dni se je pojavila tudi oteklina popolnoma naravne barve, ne kot od udarca. Copati so shojeni in popolnoma ustrezni. Razmišljam da bi se posvetoval z mojim splošnim zdravnikom vendar iz prakse pričakujem odgovor v smislu “ketonal in počitek”. Prosim za nasvet.
Boštjan

Bolečina v nartu ima lahko več vzrokov. Lahko gre za vnetje zaradi preobremenitve, lahko da je vzrok stanje po poškodbi. Stopalo je potrebno klinično pregledati in opraviti ustrezno diagnostiko.

Lep pozdrav,

Uroš Dobnikar

Pozdravljeni!

Pred približno 15let v otroštvu, mi je pes s ketno ovil gleženj in z vso močjo potegnil. Dobila sem mavec, ne spomnim pa se poškodbe, ampak mislim, da noga ni bila zlomljena. Pred tremi leti pa se mi je spet pojavila bolečina v tem gležnju, ki je tudi čezdalje bolj zatekal. No zdaj imam že konstantno malo zatečenega. Problem je, ker se bolečina pojavlja že ob najmanšem “naporu”, kot je hoja. Domov ponavadi skoraj prišepam. Zanima ali je možno, da imam take posledice od poškodbe izpred 15 let? Kam bi sploh morala iti na pregled? Zdravnici sem že dvakrat to omenila, pa ne posveča prevelike pozornosti…Ali je možno te preglede opraviti samoplačniško?

lp

Otekanje je lahko posledica stare poškodbe. Pregled lahko opravite tudi pri nas. Priporočam, da pred pregledom opravite rentgenske slike obeh gležnjev v dveh projekcijah, če je le možno stoje in s seboj prinesete posnetke.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Ali bi se dalo najprej opraviti kakšen drug pregled pa potem, če ni nobenih sprememb, bi opravila še rtg? Naprimer uz gležnja, ki naj bi odkril spremembe na vezeh, mišicah…., če pa ne bi ničesar našli pa rtg? Ali sevajoči žarki še dolgo ostanejo v telesu? Doma imam namreč dojenčka in ne bi rada, da bi bil on izpostavljen sevanju.

lp

Rentgensko sevanje se ne kopiči v človeškem telesu. Izpostavljenost rentgenskemu sevanju pri slikanju gležnja je s sodobnimi aparati primerljivo z rentgenskim sevanjem iz naravnega ozadja pri 2 urnem sprehodu v naravi.

Če bi se želela temu, sicer zanemarljivemu sevanju povsem izogniti, priporočam slikanje gležnja z magnetno resonanco.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close