Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca gleženj

gleženj

Spoštovani!

Sicer moje vprašnje ni najbolj urgentno, pa vendar me zanima približen potek zdravljenja gležnja, saj ravno v naslednjem tednu menjam službo.

Včeraj sem se pri športu poškodovala. Na urgenci sem dobila diagnozo fissura malleolli externi sin., hodilni mavec do kolena in pa zdravilo Fraxiparine za vsak dan do kontrole, ki jo imam čez tri tedne.

Zanima me približna prognoza.

Že vnaprej hvala za vaš odgovor in trud!

Mojca

Saj ni potrebno, da je strašno urgentno 🙂
Prevod diagnoze je “poka zunanjega malleola levo”, to je v predelu izbokline na zunanji strani gležnja, ki predstavlje spodnji del kosti mečnice. Fraxiparine je sredstvo, ki zmanjšuje možnost za nastajanje strdkov v žilah. Pričakujte pribl (+-) 4 tedne mavca in običajno po zacelitvi ni posledic.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni!

Hvala za tako hiter odgovor!
Zakaj bi se pa lahko pojavljali krvni strdki?
Zdravnik mi je rekle, da je možno, da so natrgane tudi vezi, zato me malo skrbi.

Hvala za vašo potrpežljivost z nami 🙂

Mojca

Če je noga imobilizirana (kot npr v mavcu), je vedno večja možnost nastanka strdkov (tromboze), kar seveda pri vas ne pomeni nobenega razloga za zaskrbljenost, prav tako ne natrganost ali nateg vezi v gležnju, kar gre nekako v sklop poškodbe, ki jo imate.
Lep dan še naprej!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Tudi vam lep dan in hvala!

Mojca

Spoštovani!

Danes so mi odstranili mavec, pozabila pa sem vprašati, če je še potrebno ,da si dajem injekcije Fraxiparine?

Zdravnik je rekel, da še 14 dni ne smem obremenjevati noge, imam povito. Svetoval je razgibavanje v vodi. Ali obstajajo kakšne posebne vaje, ali lahko razgibavam nogo pač po občutku?
Občutek imam da sploh ne znam več hoditi :(, v gležnju pa me še kar precej boli, če ga poskušam obrniti levo oz. desno.Gleženj je še vedno malce otekel, spremenjenih barv – tdui na notranji strani. Pri premikanju gor in dol nimam težav.

Zdravnik mi je pojasnil, da me še vedno boli zaradi poškodovanih vezi.

Zanima me, koliko časa še lahko vse skupaj traja? Kdaj se bom lahko spet kaj ukvarjala s športom?

Upam da ne kompliciram preveč 🙂 in že vnaprej hvala za odgovor!

Mojca

Fraksiparine naj bi si dajala, dokler je trajala imobilizacija, torej načeloma ne več, če vam ni bilo drugače naročeno. Razgibavanje naj bi bilo v vse smeri gibljivosti gležnja postopoma, do bolečine, 3x dnevno in ponovitvi vsakega giba 10x, če imate težave, se lahko dogovorite za fizioterapijo. Spremenjena barva kože je verjetno posledica počasi izginjajočega hematoma (modrice, ki je nastala ob poškodbi). Natančno koliko časa bodo še trajale težave vam ne vem povedati (nekaj tednov), največ boste lahko izvedeli od travmatologa, če ste še naročeni na kakšno kontrolo. Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najlepša hvala!

Mojca

New Report

Close