glavoboli iz vratu?
Pozdravljeni,
stara sem 52 let, v menopavzi, sedeče delo za računalnikom. Omenim naj, da sem pred pričetkom bolečin sem hodila na telovadbo (vojaški poskoki, ženske sklece, izpadni koraki, vadba na trx trakovih, vadbaz valčkom).
Zadnji mesec imam težave z glavoboli. Pojavljajo se dnevno, samo v zadnjem levem delu glave, širijo se do leve sence, včasih boli tudi kost ob levem ušesu oziroma uho. Bolečina se mi nekako seli.Včasih se mi zdi, da mi seva bolečina iz vratu, včasih spet ne, je samo v srednjem delu glave. Če obrnem vrat-glavo na levo stran me zaboli, veliko bolj kot če obrnem glavo v desno stran.
Bila sem pri osebnemu zdravniku, predpisal mi je 5 mg apaurin (za par dni), analgin za bolečine, naklofen. Apaurin sem jemala 4 dni samo zvečer, potem prenehala. Vzamem po dva analgina na dan. Bolečine se malo omilijo, vendar se potem spet pojavijo.
Mnenje osebnega zdravnika je, da glavoboli izhajajo iz vratu. Mene pa skrbi, da bi bil vzrok kje druge (tumor, glava). Zaenkrat nisem opazila, da bi imela težave z ravnotežjem, sluhom, vidom.
V jan 2023 sem imela mr cervikalne hrbtenice, kjer piše da je dokaj izrazita i.v hondroza z prominentno priloženo spodnilozo C5-C6 in C6-7, blago degeneriran disk ter blaga spondiloza tudi na C4-C5.
Na nivoju C5-C6 je blago difuzno protrudiran disk, ob dorzolateralnih disk osteofit kompleksih je levi i.v. foramen zmerno do izrazito zožen, zmerno zožen desni doramen. Delno izstisnjen sprednji likcorski prostor, brez pomembne spinalne stenoze. Na nivoju C6-7 ob dorzoateralnih disk osteofit kompleksih zmerno do izrazito zožena foramna obojestransko. V celoti nekoliko reducira likvorski prostor okoli hrbtenjače na tem nivoju, sicer brez morebitnih MR znakov kompresivne mielopatije.
Mnenje je, da gre za zmerne do izrazire foraminalne zožitve obojestransko C5-C6 in C6-7 ter reduciran likvorski prostor okoli hrbtenjače na nivoju C6-7.
Vsaka privat terapija pri fizioterapevtu ni poceni, sploh pa sama ne znam izbrati kaj bi v mojem primeru prišlo v poštev. Sicer sem enega že obiskala, seveda je rekel da bi lahko na moji vratni hrbtenici trl orehe, vendar nekega učinka ni bilo.
Mi lahko svetujete kaj lahko sploh storim v svojem primeru, kakšne preiskave naj naredim? Zdravstveno stanje počasi zajeda v moje psihično stanje, kar se odraža tako v službi kot v družini.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
Na podlagi vašega opisa težav in MR izvida vratne hrbtenice, bi glavoboli lahko bili povezani z degenerativnimi spremembami vratne hrbtenice in mišičnimi vozli, ki pri tem nastajajo ob hrbtenici. To je pogosto pri ljudeh s sedečim delom, kjer napetost in obremenitev vratne hrbtenice prispevata k simptomom in je daleč najpogostejši razlog za glavobol.
Seveda so tudi vaši pomisleki o možnem tumorju na mestu, čeprav manj verjetni. V delujočem zdravstvenem sistemu bi pravilen pristop bil pregled pri nevrologu in po njegovi presoji po potrebi opravljanje MR glave. Glede na to, da sta obe preiskavi relativno nedostopni (nanju bi čakali več mesecev), vam v prvi vrsti predlagam, da težave rešite sama s pomočjo osebnega zdravnika. Vodite dnevnik bolečin, spremljajte, kako reagirate na protibolečinsko sredstvo (Naklofen), izvajajte vaje za izboljšanje gibljivosti vratne hrbtenice, poskrbite za sproščanje.
V poštev pride tudi toplotna terapija na vratnih mišicah, ki je lahko v pomoč pri sprostitvi mišic in zmanjšanju napetosti.
Pri sedečem delu prilagodite ergonomijo delovnega prostora – zaslon postavite v višino oči, podprite hrbet in se izogibajte sklanjanju glave naprej. Pogosti odmori in vaje za raztezanje vratu in hrbta med delom. Precej vaj najdete tudi na spletu.
V kolikor se bolečine v naslednjem mesecu dni kljub izvajanju ukrepov ne bodo zmanjšale, vas bo osebni zdravnik najverjetneje napotil na nadaljne preiskave.
Morda povprašate za mnenje še na forumu nevrologija.
Lep pozdrav in vse dobro vam želim!