Glavoboli in pešanje spomina
Pozdravljeni!
Upam, da mi boste pomagali, da boste vedeli, kako je s temi stvarmi.
Gre za mojo mamo (stara je 55 let), ki ima sicer sladkorno bolezen. Občasno si meri krvni sladkor. Giblje se na povprečno 7-8. Se pa zgodi včasih, da ji hitro pade, ali pa nenadoma zraste.
Z očetom pa opažava pri njej še nekaj drugih težav: to so njeni glavoboli in problemi s spominom. Večkrat jo zdaj boli glava, njen kratkoročni spomin pa je čedalje slabši. Npr. ko nekaj pripoveduje, pove isto stvar tudi po več kot 5-krat, a ona sploh ne ve, da jo je že povedala. No, to je samo en primer izmed mnogih. Ali če ji kdo kaj reče, mama takoj pozabi tisto. Čedalje hujše je. Zanima me, kaj bi lahko bilo vzrok temu? Je mogoče lahko tudi sladkorna bolezen (no, ena soseda je nekaj omenila, da bi bilo tudi to mogoče, vendar ne vemo, kako)? Kakšna bi lahko bila povezava med sladkorno boleznijo in glavoboli ter poslabšanjem spomina? Ali bi lahko bila upravičena do kakšnih zdravstvenih pregledov v bolnišnici za glavo? Kako naj prepriča zdravnika, da bi jo dal na pregled? Ima namreč takšnega osebnega zdravnika, ki zlepa ne da napotnice… Zato je še toliko večji problem.
Upam, da mi boste odgovorili, kaj bi lahko bil vzrok bolečinam v glavi in pešanju spomina ter dali kakšen nasvet, kako pomagati moji mami, da bi čim dlje ohranjala čim boljše zdravje.
Hvala vam že vnaprej,
lp
POzdravljeni,
pogoste hipoglikemije sicer lahko pri sladkornem bolniku pospešijo motnje v možganih, vendar po več let trajajoči sladkorni bolezni, najpogosteje že na inzulinu. Vendar je potrebno bolj pomisliti na drugo vrsto bolezni možgan. Vaša mama je še mlada, zato se pogovorite vi z osebnim zdravnikom. Če naročite materi, morda niti ne pove. Prosite za določitev ščitničnih hormonov, ki včasih tudi povzročajo določene psihične motnje. Sicer svetujem pregled pri psihiatru ali nevrologu, lahko gre za zgodnjo demenco. K psihiatru se lahko naročite tudi brez napotnice.
Lep pozdrav
Karmen Janša
Forum je zaprt za komentiranje.