glavobol, tablete in menstruacija
Pozdravljeni!
Stara sem 21 let, ze dobro leto jemljem tablete Minulet, ki mi povsem odgovarjajo. Moj problem je naslednji: Dobila sem strasen glavobol (kar ni redkost) in ker Aspirinov ne smem vzeti (zaradi raznih alergij), sem vzela v roku ene ure 2 Naprosyna in potem po eni uri se enega, ker prva dva nista pomagala. Glavobol je do jutra minil, dobila pa sem krvav izcedek iz noznice, ki traja ze 4 dni. Naslednjo menstruacijo bi morala dobiti sele cez priblizno 10 dni. Zanima me, če je kakšna povezava med tabletami proti bolečinam in menstruacijo (tablete jemljem redno in jih ne pozabljam jemati). Moja osebna zdravnica mi je za glavobol predpisala Lekadol (ob rahlejsih glavobolih) in Naprosyn (za mocnejse glavobole). Naj omenim še to, da ima moja mama migrene in jemlje Ketonal forte, ker ji nic lazjega ne pomaga. Vem, da se lahko izcedek pojavi zaradi stresa, vendar v teh dneh nisem dozivela nic stresnega. Enkrat sem dobila menstruacijo sredi jemanja tablet, zaradi stresa, vendar mi je moj ginekolog po pregledu zatrdil, da je vse uredu.
Hvala in lep pozdrav.
Draga Manca,
niste sicer omenili, vendar ob hudem glavobolu pogosto nasopi tudi bruhanje. Če ste slučajno bruhali v manj kot 2-3 urah od zaužitja tabletke, je prišlo do enakega učinka kot če tablete ne bi zaužili. Enako velja za hudo drisko v času jemanja tablet.
Povezava med zaužitjem protibolečinskih zdravil in “zmanjšanim učinkom” OHK pa je tudi možna, saj ta zdravila lahko bodisi povzročijo večjo vezavo hormonov na krvne beljakovine ali njihovo hitrejšo presnovo oziroma izločanje.
Še mali poduk: ni vsaka krvavitev menstruacija, posebej pa ne taka, ki nastopi “vmes” oziroma v očitno nepravem času. Taki krvavitvi rečemo bodisi “vmesna krvavitev” ali pa kar samo “krvavitev”.